Ενεργοί Πολίτες Λάρισας: Μία ομάδα εθελοντών που αλλάζει την πόλη

Οι «Ενεργοί Πολίτες» Λάρισας είναι ένας εθελοντικός σύλλογος, με πολλές πρωτοβουλίες στα οχτώ χρόνια δράσης του. Ακόμη και στην εποχή του κορωνοϊού τα μέλη του δεν σταματάνε να προσφέρουν στην κοινωνία και να αφουγκράζονται τα προβλήματα του κόσμου. Μπορεί η πανδημία να έβαλε «στοπ» σε αρκετές δράσεις, όμως η προσφορά και η αλληλεγγύη δεν έχει σταματήσει από τα μέλη – εθελοντές του Συλλόγου. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας οι Ενεργοί Πολίτες συνεχίζουν να δρουν και να κάνουν νέα σχέδια.

Για τις δράσεις τους, αλλά και για την ανάγκη για εθελοντισμό στις μέρες μας, μίλησαν στη larissanet οι Κώστας Κεδράς (πρόεδρος του συλλόγου) και οι Σπύρος Τσιάκας και Αθανάσιος Γκιάτας.

Από το 2012 ο Σύλλογος ξεκίνησε την δράση του με την αγορά προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες», όπου πολίτες μπορούν να προμηθευτούν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, ενώ ενισχύονται, οι ντόπιοι κυρίως, παραγωγοί. Ειδικότερα ο πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχει πληθώρα πολιτών που κατακλύζει την αγορά κάθε χρόνο ώστε να προμηθευτούν προϊόντα, αλλά και συμπολίτες χωρίς οικονομικά προβλήματα που πηγαίνουν για να ενισχύσουν το δωρητήριο τροφίμων. Το δωρητήριο τροφίμων παρά τις δύσκολες συνθήκες στηρίζει 110 οικογένειες και η διανομή τροφίμων γίνεται στο χώρο των Ενεργών Πολιτών με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Από την διάθεση των προϊόντων οι παραγωγοί αφήνουν ένα ποσοστό στο δωρητήριο τροφίμων και όταν η ποσότητα είναι ικανοποιητική ειδοποιούνται οι πολίτες για να τα πάρουν. Επίσης, σε επίπεδο παραγωγών βλέπουμε κυρίως νέους παραγωγούς να ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αγορά «χωρίς μεσάζοντες». Σκοπός της δράσης είναι η βοήθεια κυρίως σε ντόπιους παραγωγούς να πουλήσουν το προϊόν τους σε δίκαιη τιμή, αλλά και σε επίπεδο καταναλωτών να προμηθευτούν φτηνότερα προϊόντα.

Η δράση των Ενεργών Πολιτών είναι περιορισμένη λόγω του κορωνοϊού καθώς έχουν ανασταλεί οι ενέργειες που απαιτούσαν στενή επαφή όπως το κοινωνικό φροντιστήριο, η θεατρική ομάδα, η ομάδα χορού, το δημιουργικό εργαστήρι, οι προβολές ταινιών κ.ά.. Όμως όπως επισημαίνουν οι εθελοντές των Ενεργών Πολιτών η ζωή μέσα στην πανδημία πρέπει να συνεχιστεί και με ένα μήνυμα αισιοδοξίας προσπαθούν να συνεχίσουν το έργο τους με την διάθεση προϊόντων.

Επίσης δράσεις που συνεχίζονται είναι η αγορά χωρίς μεσάζοντες, η εθελοντική αιμοδοσία, η ανακύκλωση καπακιών που αυτή την στιγμή έχουν μαζευτεί πάνω από δύο τόνοι καπάκια, σε συνεργασία με 15 σχολεία, όλων των βαθμίδων της Π.Ε. Λάρισας. Ειδικότερα η δράση αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με σκοπό να καλλιεργηθεί στον κόσμο – και ειδικότερα στα παιδιά – περιβαλλοντική συνείδηση και διάθεση αλληλεγγύης απέναντι σε συνανθρώπους μας, διότι τα χρήματα που μαζεύονται από τα καπάκια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για συνανθρώπους μας με ειδικά προβλήματα.

Στις δράσεις που συνεχίζονται συγκαταλέγονται η διατήρηση και διάδοση ντόπιων παραδοσιακών σπόρων,  η ανακύκλωση καμένων μαγειρικών λαδιών (τηγανέλαιο) για την δημιουργία βιοντίζελ, η ανταλλακτική βιβλιοθήκη και το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Οι Ενεργοί Πολίτες είναι ένα κίνημα που βασίζεται στον εθελοντισμό», τονίζει ο κ. Κεδράς, κι όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια πάρα πολλοί εθελοντές. Σήμερα συμμετέχει ένας ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών που βοηθούν στις δράσεις, η ανάγκη όμως για εθελοντισμό δεν σταματάει ποτέ για αυτό οι Ενεργοί Πολίτες καλούν τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν την χαρά της προσφοράς να επικοινωνήσουν μαζί τους, ή ακόμη να προσέλθουν και στο χώρο τους (Λάμπρου Κατσώνη 37) τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Στην οκτάχρονη λειτουργία του Συλλόγου οι Ενεργοί Πολίτες μέσα από τις αμέτρητες δράσεις τους, βοήθησαν την τοπική κοινωνία, ενώ  συνεχίζουν και στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω covid 19. Κατά καιρούς οι δράσεις τους διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας, τις ευκαιρίες που δίνονται, ενώ υπήρχαν δράσεις που ήταν για λίγο καιρό, όπως το προσφυγικό, που η αλληλεγγύη του κόσμου ήταν τεράστια, όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. Ακόμη και εν μέσω κρίσης το δωρητήριο στήριζε 250 οικογένειες, οι ίδιοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις δράσεις όλα αυτά τα χρόνια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαύονται.

Τέλος, σημειώνουν ότι για τις αποφάσεις και τις ιδέες του Συλλόγου αποφασίζουν όλοι μαζί, και στόχος τους είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των εθελοντών ώστε να γίνονται περισσότερες δράσεις. Μελλοντικά αυτό που έχουν σχεδιάσει είναι η αγορά χωρίς μεσάζοντες την 1η Νοεμβρίου στην σκεπαστή αγορά της Νεάπολης τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και  προσκαλώντας τον κόσμο να πάρει μέρος άλλη μια χρονιά.

Εικόνες από το «στρατηγείο» των Ενεργών Πολιτών στη Λάρισα:

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET