Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λαρισαίων λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια από το 2018 και εξυπηρετεί περίπου 100 οικογένειες τον μήνα, παρέχει δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη απόρων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μεταναστών, προσφύγων και αστέγων που διαμένουν σε περιοχές του Δήμου Λαρισαίων.
Συνομιλήσαμε με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Σωτήρη Βούλγαρη, την διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Έφη Ζιώγα, την κοινωνική λειτουργό και υπεύθυνη της Κοινωνικής Δομής Ευγενία Κυρίτση και την φαρμακοποιό Ελένη Τσιάνα. Οι συμπολίτες που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση μπορούν να απευθυνθούν στην Διεύθυνση Πρόνοιας προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το κοινωνικό φαρμακείο απευθύνεται σε πολίτες σε κατάσταση φτώχειας ή εν δυνάμει, καθώς κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, τα προβλήματα υγείας και η ανεργία.
Επιπρόσθετα το φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό, παραφαρμακευτικά προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής κ.ά.), επιπλέον στους ωφελούμενους των δομών παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη. Τα φάρμακα τα οποία προμηθεύονται περισσότερο οι συμπολίτες από το κοινωνικό φαρμακείο είναι τα αναλγητικά και τα μη συνταγογραφούμενα. Επίσης, φάρμακα όπως τα διαβητολογικά, καρδιολογικά, πνευμονολογικά και βιταμίνες είναι αυτά που προμηθεύονται οι πολίτες. Επιπλέον υγειονομικό υλικό όπως γάζες, βαμβάκι είναι αυτά που ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει.
Τα φάρμακα προέρχονται κυρίως από δωρεές και χορηγίες, συλλόγους, φορείς ακόμη και από συνεργασία με φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακευτικούς συλλόγους που συνδράμουν με την βοήθειά τους στο να υπάρχουν αρκετά είδη φαρμάκων και σε αρκετές ποσότητες. Ένα σημαντικό μέρος των φαρμάκων δίνεται επίσης και από τους πολίτες, που προσφέρουν υλικό και φάρμακα, όπως τονίζει η φαρμακοποιός κ. Τσιάνα. «Αν δεν είχαμε τους πολίτες δεν θα υπήρχε κοινωνικό φαρμακείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζει πως η προσφορά των πολιτών είναι συγκινητική.
Έκδοση κάρτας
Η διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας κ. Ζιώγα αναφέρει πως το αίτημα το υποβάλει κυρίως ο πατέρας ή και η μητέρα της οικογένειας και μπορεί να καλύπτονται οι ίδιοι και τα μέλη της. Μετά από την έγκριση της αίτησης από την κοινωνική λειτουργό βγαίνει μια κάρτα η οποία χρησιμοποιείται για ένα χρόνο, και μέσω αυτής γίνεται και η παραλαβή των φαρμάκων. Το Κοινωνικό Φαρμακείο καλύπτει οικογένειες που είναι κοινωνικά αδύναμες και ευάλωτες, αλλά και οποιαδήποτε οικογένεια δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τα φάρμακα. Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο, καθώς καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και παιδιά. Επίσης αναφέρουν ότι πέρα από τα οικονομικά κριτήρια υπάρχουν και τα δικαιολογητικά της αναπηρίας 67% και άνω, ή κάποια περίπτωση χωρισμού ή θανάτου ή κάποιας πολύ σοβαρής ασθένειας, και άλλα κριτήρια που επηρεάζουν την έκδοση της κάρτας.
Υπάρχουν ακόμη και τα περιστατικά της έκτακτης ενίσχυσης για ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, ειδικότερα αυτή την περίοδο μετά την πανδημία. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Βούλγαρης την περίοδο του Πάσχα, στη μεγάλη καραντίνα της Λάρισας, οι υπηρεσίες, τα φαρμακεία, τα συσσίτια, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το κοινωνικό παντοπωλείο, η διανομή των ΤΕΒΑ , η παρουσία των γιατρών και τα φάρμακα που έδινε το φαρμακείο έδειξαν την δυναμική που έχει η κοινωνική πρόνοια στην πόλη μας. Είναι μια καλά οργανωμένη υπηρεσία που με έναν διακριτικό τρόπο στέκεται δίπλα στον καθένα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διευθύντρια και στους εργαζομένους, επισημαίνει ο κ. Βούλγαρης.
Οι υπηρεσίες δούλεψαν και το Πάσχα από τις 7 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα χαρτογραφώντας τις επιπλέον ανάγκες, στηριζόμενοι και από το «Βοήθεια στο σπίτι», που είναι στον δρόμο σε καθημερινή βάση, μετέφερε φάρμακα και τρόφιμα. Οι ανάγκες εξυπηρέτησης πολλαπλασιάστηκαν. Επιπροσθέτως τονίζει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι αυτές που κράτησαν την αξιοπρέπεια της κοινωνίας σε ένα υψηλό επίπεδο. Όσο θα υπάρχουν φτωχοί, νεόφτωχοι οι κοινωνικές υπηρεσίες θα είναι δίπλα, θα προσφέρουν την βοήθεια τους, θα δείχνουν την δυναμική τους και θα στέκονται εμφανώς διακριτικά δίπλα στον κάθε πολίτη.
Τέλος, ο κ. Βούλγαρης προσθέτει πως «όλες οι κοινωνικές δομές που δημιουργήθηκαν σε προγενέστερους χρόνους ουσιαστικά ήταν αυτές που υποβοήθησαν την κοινωνία σε μια περίοδο δεκαετούς κρίσης και πλέον. Μέσα στις διαπιστωμένες ανάγκες πέραν των κοινωνικών βοηθημάτων σε χρήμα υπήρξε και η μεγάλη ανάγκη των ιατρείων και κυρίως των φαρμακείων», ενώ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες τα φάρμακα να μην τα πετάνε στα σκουπίδια, ούτε στο νεροχύτη γιατί δεν είναι ανακυκλώσιμα, να τα πάνε εφόσον δεν έχουν λήξει στο κοινωνικό φαρμακείο γιατί μπορούν να εξυπηρετήσουν τον οποιονδήποτε συμπολίτη μας ο οποίος τα έχει ανάγκη.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET