Εκατό εθελοντές ενώνουν δυνάμεις στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής

Ξεκίνησε η διαδικασία για την εγγραφή των ενδιαφερομένων να συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» Κομοτηνής. Φέτος έχουν συγκροτηθεί πέντε συνολικά ομάδες.Οι ομάδες: «Ομάδα Επαφής με τα ΜΜΕ», «Ομάδα κοινωνικής Ευαισθητοποίησης», «Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του παιδιού», «Ομάδα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και η «Ομάδα Ψηφιακών Τεχνολογιών και Κοινωνικών Δικτύων».

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις» δηλώνει η υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης- Europe Direct Κομοτηνής, κα Λουϊζα Σαλτσίδου και σημειώνει ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα διασύνδεσης της Τοπικής Κοινωνίας με το Δ.Π.Θ. Όπως σημειώνει με όλες αυτές τις δράσεις οι νέοι ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και αφυπνίζουν την τοπική κοινωνία.

Η υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης- Europe Direct Κομοτηνής, κα Λουϊζα Σαλτσίδου

Μάλιστα δύο δράσεις του Κέντρου, η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων και το Κομοmeeting βραβεύτηκαν στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού δικτύου, του Europe Goes Local. «Το αντικείμενο τους επηρεάζεται από τις προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο.» δηλώνει η κα Σαλτσίδου και εξηγεί ότι: «Προτεραιότητα  είναι το περιβάλλον και κυρίως η Πράσινη Συμφωνία. Διαπερνά οριζόντια και κάθετα όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ομάδα για το Περιβάλλον και για την Κλιματική Αλλαγή έχει εμπλουτιστεί με θέματα και για την πράσινη συμφωνία. Η Ομάδα «Ψηφιακών τεχνολογιών και Κοινωνικών Δικτύων» είναι μια καινούργια ομάδα δημιουργήθηκε γιατί άλλη μια προτεραιότητα προτεραιοτήτων είναι η ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς, είτε είναι η εκπαίδευση είτε είναι η δημόσια διοίκηση .»
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Κέντρου η πλειοψηφία των μελών των ομάδων είναι φοιτητές. Οι νέοι δείχνουν να ενδιαφέρονται για θέματα που έχουν να κάνουν με την έμφυλη βία, με τα ΑμεΑ, αλλά και το περιβάλλον. Μάλιστα συμμετέχουν σε καθαρισμούς εντός και εκτός πόλης, στην ανακύκλωση, στην αποφυγή χρήσης των πλαστικών που είναι και στόχος της Ε.Ε. Συνολικά εγγράφονται 120 εθελοντές ετησίως. Φέτος, ίσως, να είναι πιο λίγοι λόγω του κορονοϊου και της εξ αποστάσεως λειτουργίας των Τμημάτων του ΔΠΘ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης είναι και πλαίσιο άσκησης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

Πηγή: ert.gr