Κατερίνα Παναγοπούλου: “Απορρίπτω, συνειδητά, τον όρο φιλανθρωπία και θεωρώ, ως μόνο αποδεκτό όρο, την αλληλεγγύη…»

Κατερίνα Παναγοπούλου, Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πρώτο Βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» από τη ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (IOC), Los Angeles 2012, Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», Εθνική Πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι. Πρόεδρος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ και Άμισθη Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, σε θέματα Ελληνισμού της Διασποράς. Πως μπορείτε να ανταπεξέρχεστε σε τόσες ευθύνες;

Καμία ευθύνη δε μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το καθήκον της προσφοράς, για οποιονδήποτε `θέλει να λέγεται ενεργός πολίτης. Ιδιαίτερα, όταν μιλάμε για την Πατρίδα, τότε, το καθήκον γίνεται αποστολή. Οι ιδιότητες στις οποίες αναφέρεστε περικλείουν, κάθε μια και ένα κομμάτι της αποστολής μου, με σημείο αναφοράς τον εθελοντισμό, τις Οικουμενικές Ελληνικές Ολυμπιακές Αξίες και την Παιδεία, που γεννήθηκαν σε αυτή τη γωνιά του κόσμου.

Η Κατερίνα Παναγοπούλου είναι μία γυναίκα, που πιστεύει στην αλληλεγγύη και όχι, στη φιλανθρωπία. Μία γυναίκα, που ξέρει να προσφέρει και το αποδεικνύει καθημερινά με πράξεις.

Πράγματι, απορρίπτω, συνειδητά, τον όρο φιλανθρωπία και θεωρώ, ως μόνο αποδεκτό όρο,
την «αλληλεγγύη». Οι άνθρωποι είναι όλοι ίσοι. Δεν υπάρχει ανάμεσά μας κάποιο ανώτερο είδος, που να είναι «φίλος» του ανθρώπου. Οι άνθρωποι, μεταξύ τους, μπορούν να είναι, μόνο, αλληλέγγυοι. Σχολιάζοντας την αναφορά σας, σε «αποδείξεις με πράξεις», θέλω να πω, ότι όλα είναι θέμα κουλτούρας. Έχω μάθει να δίνω και από το υστέρημα και από το περίσσευμα, γιατί, γεννήθηκα από πρόσφυγες γονείς και μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, αγωνίστηκα σαν επιχειρηματίας και μετά, προέκυψε η στήριξη του συζύγου μου στο εθελοντικό μας έργο. Για να δίνει κάποιος, δεν χρειάζεται να έχει πολλά. Αρκεί, να έχει γνωρίσει, πως είναι να μην έχεις τίποτα.

Τα τελευταία τρία (3) χρόνια συν-διοργανώσατε με το Πανεπιστήμιο Πατρών δύο μεγάλα Διεθνή συνέδρια με επίκεντρο την Ελλάδα και τη συμμετοχή εκατοντάδων Καθηγητών Πανεπιστημίου από όλο τον κόσμο. Γιατί το κάνατε;

Κυρία Λιβανίου, η Ελλάδα και οι Έλληνες, για να μπορέσουν να διαδραματίσουν τον
Οικουμενικό ρόλο, που ιστορικά τους αναλογεί, δεν χρειάζονται, μόνο, οικονομική ανάταση.
Χρειάζονται και πνευματική τροφή. Είμαι περήφανη, γιατί, ως Πρόεδρος του Διεθνούς
Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, μέσα, από αυτήν την εξαιρετική συνεργασία με τ Πανεπιστήμιο Πατρών, βίωσα την αγάπη και το θαυμασμό, που τρέφουν για την Ελλάδα, εξέχοντες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Αρκεί, κάποιος να σκεφτεί, ότι δεκάδες χιλιάδων
ανθρώπων έχουν λάβει δωρεάν τα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου με τίτλο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος» και έπεται η δωρεάν διανομή των πρακτικών του τελευταίου συνεδρίου μας, με τίτλο «Οι Δραματικές Αλλαγές στον Πλανήτη και οι Ελληνικές Ρίζες της Οικολογικής Ηθικής». Όλα, αυτά, στη διεύθυνση: timelessgreece.org.

Ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που μένουν μακριά από την πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, αν και το έργο και η αποδοχή σας, αλλά και οι σχέσεις σας με Διεθνείς Οργανισμούς συνάδουν για το αντίθετο.

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που μένουν μακριά από κάθε περιττή πτυχή της
δημοσιότητας. Ουδέποτε, έχω αρνηθεί να απαντήσω σε ερωτήματα των ΜΜΕ, αλλά και,
ουδέποτε προτίμησα, να προκρίνω τη δαπάνη για δημοσιότητα, έναντι, των οικονομικών αναγκών του κοινωφελούς μας έργου. Δεν έχω αδικαίωτες φιλοδοξίες, άρα, έχω την πολυτέλεια να είμαι δότης προσφοράς, παρά, επενδυτής εικόνας.

Δεν ακούγεται λίγο ρομαντικό στην Ελλάδα της κρίσης, να πιστεύετε, ότι η διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων;

Καθόλου ρομαντικό. Η διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών δημιούργησε το «Ελληνικό Θαύμα» του Αρχαίου κόσμου και πάνω, σε αυτές, τις Αξίες, μπορούμε να στηρίξουμε το σύγχρονο ανθρωποκεντρικό κόσμο που έχουμε ανάγκη.

Το Κράτος τι μπορεί να κάνει κάτω από την πίεση των οικονομικών συνθηκών;

Το Κράτος, εκτός από «ταμείο», έχει και το δικαίωμα, να νομοθετεί. Θα περίμενα, πολλά
περισσότερα, από το Κράτος. Πράγματα, που φανερώνουν, ότι η Πολιτεία, δεν είναι διαχειριστής, αλλά, διαμορφωτής καταστάσεων, που άπτονται της ηθικής και της κουλτούρας της αλληλεγγύης. Προς αυτή την κατεύθυνση μάχομαι τα τελευταία χρόνια.

Είστε Πρόεδρος του σωματείου ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ. Η αλληλεγγύη είναι απάντηση στην κρίση;

Η απάντηση στην οικονομική και ηθική κρίση μπορεί να είναι, μόνο, μια Εθνική συμφωνία
ακύρωσης των συνθηκών και των νοοτροπιών, που μας οδήγησαν στην πτώχευση. Είναι καιρός, να απαντήσουμε, όλοι μας, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη, αν μπορούμε, να αντέξουμε και να στηρίξουμε μια νέα δημόσια ηθική. Σε ένα ηθικό Κράτος, η αλληλεγγύη, δεν θα είναι ανάγκη, αλλά, στοιχείο Παιδείας.

Εσείς προσωπικά πως μπορείτε να συμβάλλετε στην υλοποίηση αυτών των ιδεών? Σας απασχολεί το ενδεχόμενο της πολιτικής δράσης;

Το Σύνταγμά μας προβλέπει την οργάνωση των θεσμών, των κομμάτων και των πολιτικών.
Δεν ανήκω σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Προτιμώ να είμαι χρήσιμη στην Πολιτεία, ως
ενεργός πολίτης. Η πολιτική των πολιτών φαντάζει απλοϊκή, αλλά, στο τέλος, είναι συναρπαστική.

Ο Απόδημος Ελληνισμός τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει;

Ξέρετε, δε μου αρέσει ο όρος «Απόδημος Ελληνισμός». Προτιμώ, να μιλώ για την Ελλάδα,
εντός και εκτός των συνόρων και είμαι πεπεισμένη, ότι, ο εκτός των συνόρων Ελληνισμός, είναι έτοιμος να στηρίξει, αξιόπιστα προγράμματα αλληλεγγύης, αν εμείς, οι «εντός των συνόρων», εκπέμψουμε τα σωστά μηνύματα.

Η κα Κατερίνα Παναγοπούλου μιλάει, καθημερινά, προσωπικά, στο Facebook με τους φίλους της. Η σελίδα της είναι Katerina Panagopoulos (Public Figure).