Εταιρία ομογενών στην υπηρεσία φροντίδας και στήριξης των ευπαθών ομάδων

Η «mCare Digital» ξεκίνησε με αφορμή τον πατέρα τους, Μιχάλη, ο οποίος αναρρώνοντας από ένα εγκεφαλικό, ήθελε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του…

Για πολλούς ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και πριν το lockdown που επιβλήθηκε εν μέσω της πανδημίας COVID-19, η κοινωνική απομόνωση ήταν -δυστυχώς- συχνή καθώς δεν μπορούσαν σε αρκετές περιπτώσεις να απολαύσουν ανεξάρτητα ή/και με ασφάλεια απλές χαρές της ζωής.

Παρότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε να έχουν καλύτερη διαβίωση με μεγαλύτερη ανεξαρτησία, ξενοιασιά -οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους- και εν τέλει την αξιοπρέπειά τους.

Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα στον τομέα Virtual Care/Assistive Technology, δραστηριοποιείται η αυστραλιανή εταιρία «mCare Digital», με έδρα στο Σίδνεϊ και ρίζες… ελληνικές. Ιδρυτές, ιδιοκτήτες και διευθυντές της, είναι ο Peter Apostolopoulos και ο Paul Apostolis (Apostolopoulos).

Ο Peter Apostolopoulos, είναι σύμβουλος eHealth με εκτενή εμπειρία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη. Έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως την NSW Health και την Queensland Health, πριν αναλάβει Lead Health Domain Consultant του κλάδου Information Technology Services της SingTel, NCS.

Ο Paul Apostolis διαθέτει 20 χρόνια εμπειρία στο marketing και τις πωλήσεις, για σημαντικά μέσα ενημέρωσης και επιχειρήσεις στην Αυστραλία και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Napoleon Perdis, KAO και Fairfax Media.

Η «mCare Digital», ξεκίνησε με αφορμή τον πατέρα τους, Μιχάλη, ο οποίος αναρρώνοντας από ένα εγκεφαλικό, ήθελε να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Ζούσε μόνος στο σπίτι του και τα παιδιά του ανησυχούσαν για την ασφάλεια και την κατάσταση της υγείας του.

Οι διαθέσιμες τεχνολογίες στις αρχές του 2010 δεν κάλυπταν τις προσδοκίες και τις ανάγκες τους, ως προς την ποιότητα και την αξιοπιστία. Και έτσι προέκυψε η δημιουργία του «mCareWatch» το 2012, βοηθώντας χιλιάδες ανθρώπους έκτοτε, καθημερινά.

Στόχος της «mCare Digital» είναι να προσφέρει αξιόπιστη βοήθεια, υποστήριξη και ασφάλεια στις πιο ευπαθείς ομάδες, κάτι που κατέστη ακόμη πιο απαραίτητο εν μέσω της άνευ προηγουμένου πανδημίας. Η εταιρία έχει ερευνήσει και έχει δώσει μεγάλη προσοχή στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει η ειδική πρόβλεψη για τους ομογενείς, καθώς κάποια προϊόντα και υπηρεσίες είναι διαθέσιμα και στα Ελληνικά.

Φώτο: Supplied

Η «mCare Digital»

Η «mCare Digital», που συμμετέχει στο National Disability Insurance Scheme, έχει αναπτύξει το «mCareWatch», τον δικό της προσωπικό συναγερμό για έκτακτη ανάγκη (Personal Emergency alarm), το «mCareMate» το οποίο μπορεί να φορεθεί σαν κρεμαστό στο λαιμό, καθώς και τη δική της πλατφόρμα (ConnectiveCare Platform).

Επίσης, έχει συνεργαστεί στενά με πολλούς παρόχους φροντίδας και υπηρεσιών υγείας σε ηλικιωμένους, την κυβέρνηση της Βικτώριας και το υπουργείο Υγείας.

Πέρα από την παροχή αυτών των έξυπνων συσκευών ειδοποίησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παρέχει βοηθητική τεχνολογία (assistive technology), που μπορεί να «φορεθεί» (wearable), ώστε να παρέχεται εικονική υποστήριξη (virtually support) στους πελάτες της.

Οι φορέσιμες συσκευές έχουν μία σειρά χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων που μπορούν να προσαρμοστούν για στις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και σε διαφορετικές υπηρεσίες από παρόχους που αφορούν π.χ. την υγεία και την ευεξία, τα καθημερινά πρότυπα διαβίωσης, την ποιότητα ζωής.

Φώτο: Supplied

Το σημαντικό για την Ομογένεια είναι πως ορισμένα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της «mCare Digital» είναι διαθέσιμα στην Ελληνική.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 θα κυκλοφορήσει το «mCareVision», το οποίο θα είναι καινοτόμο ως προς αυτού του είδους τη βοηθητική τεχνολογία. Θα μπορεί να φορεθεί σαν ρολόι στον καρπό, θα είναι πολύ απλό στη χρήση του και θα διαθέτει εικονίδια, οδηγίες και ρυθμίσεις στα Ελληνικά.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι ηλικιωμένοι στην Ελληνική κοινότητα οι οποίοι νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη, αλλά και κατανόηση αν μπορούν να επικοινωνούν ή αν τους δίδονται οδηγίες στην Ελληνική.

Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους ηλικιωμένους με άνοια, καθώς τείνουν να μιλούν περισσότερο στη μητρική τους γλώσσα.

Φώτο: Supplied

Το «mCareVision» θα λειτουργεί ως συναγερμός έκτακτης ανάγκης, αλλά και σαν κινητό τηλέφωνο, καθώς την ίδια ώρα οι οικογένειες θα μπορούν να βλέπουν τους αγαπημένους τους και να μιλούν μαζί τους μέσω της κάμερας που θα είναι ενσωματωμένη στη συσκευή.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της βοηθητικής αυτής τεχνολογίας θα είναι η παρακολούθηση της υγείας τους των ανθρώπων, των χτύπων της καρδιάς τους, ο εντοπισμός της τοποθεσίας τους και ειδοποίηση γι’ αυτή (geotracking και geo-fence), προσαρμοσμένες υπενθυμίσεις και υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων, για εξάσκηση, ανιχνευτής μη κίνησης.

Πηγή: neoskosmos.com