ΚΕΔΗΣ:“ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” Αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους δημότες εν μέσω πανδημίας…

Ο δύσκολος ρόλος του προσωπικού

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που ξεκίνησε να υλοποιείται πιλοτικά το 1998 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και λόγω της τεράστιας απήχησης στην τοπική κοινωνία έγινε “θεσμός” και συνεχίζει έως και σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους δημότες.

Μετά την επιτυχημένη πορεία του Πιλοτικού Προγράμματος, αποφασίστηκε η επέκτασή του σε ολόκληρο τον δήμο. Συγκεκριμένα η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.), λειτουργεί οχτώ δομές σε επίπεδο δήμου, τρεις στην πόλη των Σερρών, δύο στον Λευκώνα, δύο στο Σκούταρι και μία στον Προβατά.

Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των επωφελούμενων και η προώθηση στην απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικογενειακή βοήθεια.

Η ομαλή λειτουργία του προγράμματος εξασφαλίζεται από μια εξειδικευμένη και καλά οργανωμένη ομάδα δράσης σε κάθε δομή και αποτελείται από κοινωνική λειτουργό, κοινωνιολόγο, ψυχολόγους, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό.

Η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος έχει τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογώντας τα περιστατικά, παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη, ερχόμενη σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.

Οι εξυπηρετούμενοι ωφελούνται των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει η νοσηλεύτρια του προγράμματος και οι οποίες αφορούν σε κατ’ οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και συνοδεία σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους.

Παράλληλα, η οικογενειακή βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους. Μια επιπλέον αρμοδιότητα των οικογενειακών βοηθών, ίσως η πλέον σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς, είναι η συντροφιά που προσφέρουν αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι ο ρόλος του προσωπικού είναι ιδιαίτερα σημαντικός και η προσφορά του μεγάλη ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Με πρωταρχικό σκοπό την ασφαλή λειτουργία των ανθρώπων που ωφελούνται από το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι», έναντι των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία COVID -19, η Κοινωνική Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) , έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και προφύλαξης από τη διάδοση του ιού και θωράκισε πλήρως τη δομή. Οι εργαζόμενοι της Δομής προχώρησαν σε Rapid Test και παραμένουν προσηλωμένοι στην ασφάλεια των ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ παίρνουν όλα εκείνα τα μέτρα που οι ειδικοί προτείνουν .

Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) και Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Νεολαίας κ. Χρυσάνθη Παλάζη- Τσοχατζίδη, αναφερόμενη στον ευαίσθητο ρόλο του προσωπικού αλλά και γενικότερα στη Δομή επισήμανε:

«Η συμβολή των εργαζόμενων στο πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, σε όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας, οι εργαζόμενοι των Δομών, λειτούργησαν ως οι άνθρωποι που υποκατέστησαν τα παιδιά των ηλικιωμένων, τα πρόσωπα που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την φροντίδα των συμπολιτών μας. Ήταν και συνεχίζουν να είναι οι εργαζόμενοι της 1ης γραμμής, σε αυτή την απίστευτη υγειονομική κρίση και τους αξίζει μόνο ο έπαινος και ο θαυμασμός για το λειτούργημά τους. Στη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε η κοινωνική προσφορά των ανθρώπων του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, είναι ιδιαίτερα σημαντική κι άξια συγχαρητηρίων».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κεντρικά γραφεία της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. στην Εθνικής Αντίστασης 34 στις Σέρρες.

 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2321068900- 10
 • E-mail: kediser@gmail.com
 • ΔΟΜΕΣ «Βοήθεια Στο Σπίτι»
 • ΔΟΜΗ Δ.Ε. ΣΕΡΡΩΝ
  • Τηλ.: 2321068919
 • ΔΟΜΗ Δ.Ε. ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ
  • Τηλ.: 2321350904 – 2321350922
 • ΔΟΜΗ Δ.Ε. ΠΡΟΒΑΤΑ
  • Τηλ.: 2321089000
 • ΔΟΜΗ Δ.Ε. ΛΕΥΚΩΝΑ
  • Τηλ.: 2321352725