Εθελοντική αιμοδοσία στην καραντίνα

Γράφει η Ματίνα Κούγελου , Αιματολόγος  Διευθύντρια ΕΣΥ

Δύσκολα και πρωτόγνωρα τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Πώς να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, όταν βομβαρδίζεσαι καθημερινά από πληροφορίες που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Παρόλα αυτά πρέπει να προχωρήσουμε τη ζωή μας, με μια καθημερινότητα τελείως διαφορετική. Κάποιες συνήθειες έχουν καταργηθεί, κάποιες άλλες έχουν  τροποποιηθεί , ενώ άλλες δεν μπορούν παρά να μην είναι οι ίδιες. Οι ασθένειες δεν σταματούν. Τα τροχαία ατυχήματα, δυστυχώς συνεχίζουν να συμβαίνουν. Εγχειρήσεις πρέπει να γίνονται. Οι θαλασσαιμικοί ασθενείς για να μπορέσουν να επιβιώσουν, πρέπει να μεταγγισθούν.  Η ζωή ευτυχώς δε σταματά με την καραντίνα.

Για όλους αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε, την ομόνοια, την ενσυναίσθηση και τον εθελοντισμό. Οι ανάγκες για αίμα είναι διαρκείς.  Όπως είδαμε και στην προηγούμενη καραντίνα, οι εθελοντές αιμοδότες, ανταποκρίθηκαν για μια ακόμη φορά. Παρότι υπήρξε μείωση στη συλλογή αίματος, όπως και στις μεταγγίσεις, η ζωή κανενός ανθρώπου δεν κινδύνεψε, από έλλειψη αίματος.  Να ξεκαθαρίσουμε  εδώ πως ο SARS-COV-2 ,ανήκει στους ιούς που προκαλούν οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Οι μέχρι τώρα μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος. Οι εθελοντές αιμοδότες είναι οι άνθρωποι, που παρόλο το άγχος και το φόβο τους ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κύμα της καραντίνας. Έχοντας όπλο τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη και αυτή τη φορά, είμαι σίγουρη πως θα ανταποκριθούν με μεγαλύτερη προσέλευση και ζήλο, για να προσφέρουν το πιο πολύτιμο αγαθό που διαθέτουν.  Το αίμα.

Τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, τα μέτρα ασφαλείας, κρατώντας τις αποστάσεις και φορώντας τη μάσκα μας και φυσικά στέλνοντας το γνώριμο πια μήνυμα στο 13033, κωδικός 4, μπορείς να πας είτε στην πιο κοντινή σου αιμοδοσία, είτε σε μια οργανωμένη εξωτερική αιμοληψία και να δώσεις αίμα. Και οι δύο αιμοδοσίες της πόλης μας λειτουργούν καθημερινά και τα σαββατοκύριακα, πρωί-απόγευμα. Μπορείς επίσης να δώσεις αιμοπετάλια, παράγωγο του αίματος πολύ σημαντικό.  Μη μένεις όμως απαθής. Για οποιαδήποτε απορία έχεις, μη διστάσεις, ρώτησε τους επαγγελματίες υγείας των αιμοδοσιών. Αν λοιπόν είσαι υγιής, από 17-65 χρόνων, άσε τους φόβους σου και προσπάθησε. Αυτό είναι η αρχή. Σκέψου ότι θα σώσεις 3 ζωές. Σκέψου, ότι μπορεί να το χρειαστεί κάποιος δικός σου. Σκέψου ότι μπορεί απλά να το χρειαστείς και εσύ. Αν έχεις έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα, ή έχεις νοσήσει ο ίδιος, μπορείς να αιμοδοτήσεις μετά από 28 μέρες. Αν πάλι, παρουσιάσεις συμπτώματα έως και 14 μέρες μετά την αιμοδοσία, ενημέρωσε τους γιατρούς. Η πόλη μας συλλέγει περίπου 27-29.000 μονάδες αίματος ετησίως. Από αυτές, περίπου, 9-10.000 μονάδες αίματος, μεταγγίζονται στους ασθενείς με θαλασσαιμία που παρακολουθούνται και στις δυο μονάδες μεσογειακής αναιμίας(Π.Γ.Ν.Π- Καραμανδανείου).  Όλες αυτές οι μονάδες αίματος δεν αντιστοιχούν και σε αιμοδότες. Ως γνωστόν, ένας αιμοδότης μπορεί να δώσει από 1-4 φορές το χρόνο αίμα. Αν λοιπόν ,στην Ελλάδα έδιναν 200-300.000 άνθρωποι εθελοντικά αίμα, 2-3 φορές το χρόνο, οι ετήσιες ανάγκες θα είχαν καλυφθεί.

Είμαι αισιόδοξη πως σύντομα θα τα καταφέρουμε. Αρκεί να μπει στο γονιδίωμά μας. Να είναι ΘΕΛΩ και όχι ΠΡΕΠΕΙ. Ναι, έχουμε κουραστεί. Ναι, ο καθένας μας έχει  τις δικές του έγνοιες, τα δικά του προβλήματα.  Η υγεία όμως δεν είναι και δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Γι’αυτό πάμε λοιπόν και αυτή τη φορά, να κάνουμε τη διαφορά.  Στέλνουμε μήνυμα στο 13033. Στέλνουμε μήνυμα στη ΖΩΗ.

Πηγή: achaianews.gr