ΤΕΒΑ: Ασπίδα προστασίας για τους ευάλωτους

To ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, τα lockdown και εν γένει οι συνεχείς περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας, έχουν θέσει σε σοβαρούς κλυδωνισμούς την παγκόσμια και όλες τις εθνικές οικονομίες, οι οποίες εδώ και μήνες διέρχονται μια πρωτόγνωρη υφεσιακή κρίση.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνει μια μεγάλη μάχη για την προστασία της απασχόλησης, τη συγκράτηση της ανεργίας αλλά ταυτόχρονα και για την προστασία των πλέον οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας, θέτοντας σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που διαθέτουμε σήμερα (άγνωστο στους πολλούς), με στόχο την άμβλυνση της ακραίας φτώχειας και των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 σε ό,τι αφορά τις πλέον ευάλωτες ομάδες,  είναι οι πόροι του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ), με Εθνική Αρχή Συντονισμού, τη  Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και  Διαχειριστική Αρχή, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Το ΤΕΒΑ  υποστηρίζει τη συστηματική διανομή ποιοτικών τροφίμων στους απόρους, την παροχή βασικής υλικής βοήθειας (είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής, ρουχισμό, βρεφικά,   παιδικά και σχολικά είδη). Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί συνοδευτικά μέτρα (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών), που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων.

Στη χώρα μας,  οι ωφελούμενοι του Ταμείου, είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι οποίοι και εντάσσονται αυτοδίκαια στις παροχές  του. Από την έναρξη της λειτουργίας του, έχει βοηθήσει συνολικά πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας. Σήμερα και εν μέσω πανδημίας, βοηθά πανελλαδικά πάνω από 211.746 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 413.326 ωφελούμενους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων & Περιφερειών) και 600 εταίρων. Λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη ποιοτικών τροφίμων και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως, ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ).

Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του.

Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 χιλιάδες τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες.

Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο που συμπίπτει με την πανδημία, το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει  πρόσθετη χρηματοδότηση 150 εκατ. Ευρώ, ενώ και για την επόμενη περίοδο «2021-2027» διεκδικεί 450 εκατ. Ευρώ.

Σήμερα, όλοι μας οφείλουμε με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, να ανταποκρινόμαστε καθημερινά στις ανάγκες της κοινωνίας και των πιο ευάλωτων στρωμάτων της, ιδίως μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης για να μην μείνει κανείς πίσω.

Δίνοντας μια δύσκολη μάχη και στο μέτωπο της κοινωνικής πρόνοιας, όπου με ευελιξία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα αξιοποιούμε πλήρως το ΤΕΒΑ, ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει  το πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.

Πηγή: liberal.gr