Όσο υπάρχουν άνθρωποι | Δράσεις αγάπης – Εθελοντικές ομάδες και επιχειρηματίες δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

Δεν σταματούν να δίνουν το καλό παράδειγμα και τώρα, εν καιρώ πανδημίας, έχουν βάλει τα δυνατά τους για να είναι στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Ο λόγος για τους εθελοντές του νησιού μας, τους συμπολίτες μας που αποφάσισαν να διαθέσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Μόλις ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα την Άνοιξη, σκέφτηκαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούσαν να βγουν έξω για να καλύψουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Την αρχή έκανε η Εθελοντική Ομάδα Ζακύνθου και ακολούθησαν και άλλες εθελοντικές ομάδες με παρόμοιες δράσεις. Σκοπός τους ήταν κατά τη διάρκεια της καραντίνας όχι μόνο να τους προμηθεύουν με είδη πρώτης ανάγκης, αλλά επίσης να τους τα διανείμουν ή και να τους βοηθούν πηγαίνοντας οι ίδιοι να πληρώσουν λογαριασμούς ή να άλλες ανάγκες. Το ίδιο κάνουν και τώρα που οι δύσκολες μέρες επέστεψαν. Σε εποχές που η κοινωνική απόσταση είναι μία αναγκαία συνήθεια, οι εθελοντές κατάφεραν να έρθουν πολύ κοντά σε όσους έχουν ανάγκη και να μοιράσουν χαμόγελα και αγάπη.

Η Εθελοντική Ομάδα Ζακύνθου αυτή την περίοδο συγκεντρώνει τρόφιμα και δωροεπιταγές για άπορες οικογένειες ή ευπαθείς ομάδες.
Το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας, Διονύσης Νικολόπουλος, αναφέρθηκε στις δράσεις που θα γίνονται κατά τη διάρκεια του lockdown. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και στο δεύτερο lockdown ότι κάναμε και στο πρώτο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες και λέμε στον κόσμο να μην βγαίνει έξω. Ψωνίζουμε ότι χρειάζονται, τους βοηθάμε να πληρώνουν κάποιους λογαριασμούς και επίσης, συνεχίζουμε να βοηθάμε οικογένειες μέσω δωροεπιταγών ή μέσω προσφορών από συμπολίτες μας. Είναι σημαντικό να μην μένει ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς στήριξη. Τα κενά τα καλύπτει το κράτος και μετά εμείς ως εθελοντές βοηθάμε. Μας ζητάνε συνήθως να τους μεταφέρουμε νερό, να ψωνίσουμε κάποια προϊόντα, να πληρώσουμε λογαριασμούς. Είμαστε στη διάθεση πολιτών που έχουν ανάγκη τους εθελοντές».

 

Γεύματα αλληλεγγύης και συναυλίες

Ο Όμιλος Εθελοντών Προσφοράς Ζακύνθου «ΣΤΗΡΙΖΩ ΖΑΚΥΝΘΟΣ» αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί για να καλύψει άλλες ανάγκες που έχουν να κάνουν με την προσφορά και διανομή αγαθών πρώτης ανάγκης.
Η πρόεδρος του Ομίλου, Γεωργία Σαρακίνη, είπε: «Στα πλαίσια των νέων μέτρων έως τις 30/11/2020 δεχόμαστε τρόφιμα και αυτά κατόπιν ραντεβού. Εμείς θα εγκαινιάσουμε κάποια γεύματα αλληλεγγύης σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και προέδρους χωριών, όπου θα διανείμουμε μερίδες φαγητών σε οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη. Πρώτος σταθμός μας είναι η Λιθακιά την Κυριακή 15 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιθακιάς. Επιπλέον στο facebook κάθε Σάββατο θα διοργανώνουμε κάποιες συναυλίες προκειμένου να κρατάμε συντροφιά σε ανθρώπους που είναι μόνοι τους και χρειάζονται ψυχαγωγία, ώστε να μην είναι κανένας μόνος του. Εξακολουθούμε να κάνουμε το πρόγραμμα επισιτισμού στις οικογένειες και αυτό που είναι σημαντικό είναι μέσα στην καραντίνα να μην χάσουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μας».
Εκτός όμως από τις εθελοντικές οργανώσεις και τοπικές επιχειρήσεις στηρίζουν με κάθε τρόπο ευπαθείς ομάδες. Προς αυτή την κατεύθυνση και η «ΛΕΩΝ FOOD SERVICE» έχει προσπαθήσει κατά τη διάρκεια του lockdown αλλά και γενικότερα, να στηρίξει τους συμπολίτες μας, με τη συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις και με τη συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία προσφέρονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Ο κ. Δημητρακόπουλος που είναι εμπορικός διευθυντής της «ΛΕΩΝ FOOD SERVICE» ανέλυσε το πρόγραμμα δράσεων της επιχείρησης. «Είναι στην φύση μας σαν εταιρία και μέλος της SPAR International να στηρίζουμε την τοπική οικονομία και τον τόπο που δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε η μόνη εταιρία που έχουμε κάνει εκτεταμένες δράσεις. Όσον αφορά τα τρόφιμα είτε στηρίζουμε διάφορες ομάδες, είτε κάποιες πρωτοβουλίες για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Έχουμε κάνει δωρεές για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, όπως και στον Ερυθρό Σταυρό. Βοηθάμε με εξοπλισμό και τρόφιμα διάφορες ομάδες, όπως είναι εθελοντικές οργανώσεις. Για παράδειγμα βοηθάμε τη «ΣΤΗΡΙΖΩ Ζάκυνθος», τη Zacleanthos, τη Green Activist Group κλπ. Έχουμε δωρίσει τρόφιμα σε εκκλησίες και μοναστήρια όπως είναι η Χρυσοπηγή στη Μπόχαλη. Έχουμε στηρίξει επίσης την ομάδα «Καθαρά Νερά» και βοηθάμε όπου χρειαστεί. Επίσης με το κατάστημα «Γρηγόρη» τρέξαμε ένα πρόγραμμα που αφορούσε τα σώματα ασφαλείας».

Οι παραπάνω δράσεις είναι μερικές μόνο από αυτές που έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο στο νησί μας. Εθελοντές και επιχειρήσεις κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους άπορους συμπολίτες μας, τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, λόγω καραντίνας. Μακάρι το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν περισσότεροι. Όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, μπορούμε να ελπίζουμε…

Πηγή: imerazante.gr