Δύο πόλεις «ένωσαν» τον μισό πλανήτη

ΕΙΡΗΝΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΔΙΔΑΞΑΝ Η ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΓΙΟΝ ΣΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΕΙΟΤΗΤΑ»

Δύο πόλεις, η Λάρισα από την Ελλάδα και η Γιον Σου από τη Δημοκρατία της Κορέας «ένωσαν» προχθές τον μισό πλανήτη και έδωσαν βήμα σε πολίτες 65 χωρών, να μιλήσουν για την καταπολέμηση της ανισότητας, την εκπαίδευση των πολιτών, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία… κ.ά.

Στο πλαίσιο διήμερου Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν και ξεκίνησε χθες, με θέμα την «εκπαίδευση και την ενεργό πολιτειότητα», ανέδειξαν τη δύναμη ενός ανθρώπινου ποικιλόμορφου δικτύου, από διαφορετικούς πολιτισμούς, που ενώθηκε στην επίτευξη κοινών στόχων, με την υπόσχεση μιας παγκόσμιας συνεργασίας για την επίτευξή τους.
«Είναι η ώρα να μιλήσουμε σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά…
Να σταθούμε όρθιοι και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε…» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, κατά τον χαιρετισμό του, στην έναρξη του Διαδικτυακού Συνεδρίου.
Απ’ τη μεριά του και ο δήμαρχος της Γιον Σου, κ. Ναμ Σέου Κου, τόνισε: «Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε όλοι τη γνώση που χρειάζεται στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί και ενωμένοι. Να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα εκπαιδεύοντας ενεργούς πολίτες, προσφέροντάς τους την πρόσβαση στη γνώση σε πολλούς τομείς, γιατί ο κόσμος μας αλλάζει…».
Αντίστοιχα στο καλωσόρισμά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Σωτ. Βούλγαρης επισήμανε: «Ανταμώνουμε σήμερα, διαδικτυακά κι όχι διά ζώσης, καθώς η παγκόσμια υγειονομική κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα, δημιούργησε νέα δεδομένα. Παρ’ όλες αυτές τις νέες συνθήκες και σε πείσμα τούτων των καιρών, εμείς προβαίνουμε στην υλοποίηση αυτού του συνεδρίου.
Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τη φράση των αρχαίων Ελληνικών, που επιλέχτηκε το 1977 από τον Καρλ Έντουαρντ Σέιγκαν Αμερικανό αστρονόμο και αστροφυσικό και ταξιδεύει στο σύμπαν με τους Voyager I και II, απευθύνοντας αυτόν τον χαιρετισμό στο σύμπαν.
Οντινές ποτ’ στε χαίρετε! Ειρηνικας προς φίλους πληλύθαμεν φίλοι
Χαίρετε, όποιοι κι αν είστε! Ήρθαμε ειρηνικά ως φίλοι σε φίλου.
Κηρύσσουμε την έναρξη του συνεδρίου ευελπιστώντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα που θα αποτελέσουν οδηγό καλών πρακτικών για όλες τις πόλεις που ανήκουν στο παγκόσμιο δίκτυο των πόλεων που μαθαίνουν…».
Το Συνέδριο που συντόνισε προχθες η κ. Τσιούρβα Όλγα περιφερειακή δ/ντρια του ΟΑΕΔ Λάρισας, εντάσσεται στις δράσεις του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO, υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο για τη Διά Βίου Μάθηση της UNESCO (UIL) και τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Για πρώτη φορά συνδιοργανώνεται από ελληνική πόλη, και όπως τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων «αυτό το στοιχείο αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Λάρισας, στο παγκόσμιο δίκτυο των «Πόλεων που Μαθαίνουν» και την αναγνώριση των προσπαθειών της από την UNESCO. Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο της UNESCO ως ιδέα δεν ήρθε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση δράσεων βασισμένων στις ανθρωπιστικές αρχές της Διά Βίου Μάθησης ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση της τελευταίας περιόδου.
Ήδη από το 2014, ως νέα δημοτική αρχή θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου φορέων και ενεργών πολιτών σε όλα τα επίπεδα της τοπικής κοινωνίας με στόχο τον μετασχηματισμό και την εξέλιξη των πολιτών. Το χτίσιμο μιας πόλης που μαθαίνει είναι μια πορεία αλλαγής. Και αυτή δεν είναι εύκολη. Καταφέραμε πολλά. Δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις, δράσεις, 3 διεθνείς συνδιασκέψεις, η ίδρυση του Πανεπιστημίου των Πολιτών με χιλιάδες συμμετέχοντες, οι βραβεύσεις μας, αναδεικνύουν την αξία του εγχειρήματός μας. Τα προβλήματα, βέβαια, δεν λείπουν. Οι περιορισμένοι πόροι, οι αμφιβολίες είναι ζητήματα που συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Προχωράμε βήμα-βήμα και πιστεύω πως οι απαντήσεις που δίνονται, παρά το δύσκολο περιβάλλον, είναι πειστικές».
Στο Συνέδριο αυτών των δύο ημερών συμμετέχουν και παρουσιάζουν καλές πρακτικές πόλεις από όλον τον κόσμο, διακεκριμένοι επιστήμονες, νέοι, που θα συμμετέχουν σε μία ξεχωριστή ενότητα για τη νεολαία, αλλά και πολλοί πολίτες που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες και τις εισηγήσεις της σημερινής και τελευταίας μέρας του Συνεδρίου, μπορούν να συνδεθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Πηγή: eleftheria.gr