Χρ. Πρωτόπαπας: «Να ενισχύσουμε την εθελοντική αιμοδοσία ειδικά τις μέρες της πανδημίας»

«Πρέπει να ενισχύσουμε την εθελοντική αιμοδοσία, είναι αυξημένες οι ανάγκες, ειδικά τις μέρες της πανδημίας», δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.).

Μιλώντας στην εκπομπή «Βόλτα» και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι «το πρόβλημα, που έχει προκύψει από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ το απαγορευτικό, είναι το πώς ο πολίτης που επιθυμεί να συμμετάσχει σε εθελοντική αιμοδοσία, θα μετακινηθεί με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύει να του επιβληθεί πρόστιμο. Εμείς είχαμε θέσει το ζήτημα στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και στο πρώτο απαγορευτικό τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο- μέχρι σήμερα- να έχει δοθεί λύση».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, για τη μετακίνηση με σκοπό την προσφορά αίματος, πλάσματος ή αιμοπεταλίων, οι Εθελοντές Αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα, το ειδικό έντυπο της Πολιτικής Προστασίας στο οποίο θα αναγράφουν Β1- Αιμοδοσία ή Β4- αιμοδοσία ή μια απλή ιδιόχειρη ατομική και ενυπόγραφη δήλωση, που να αναφέρει ότι μετακινείται για να προσφέρει εθελοντικά το αίμα του, στην περιοχή που διενεργείται η Εθελοντική Αιμοδοσία ή από Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών ή από άλλον Φορέα, τον ακριβή τόπο και την ώρα που πραγματοποιείται η Αιμοδοσία.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας, που διενεργεί την αιμοληψία για την επιστροφή στην οικία τους.

Κλείνοντας ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι «οι ανάγκες της χώρας μας είναι 44 με 45 χιλιάδες μονάδες αίματος το μήνα. Πρέπει να συγκεντρώνουμε κάθε εβδομάδα 11.500 μονάδες αίματος, φιάλες για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΕΣΥ. Για να μπορέσουμε να πάμε τον πολυμεταγγιζόμενο, τον συμπολίτη που έχει μεσογειακή αναιμία, να μπορεί να βρίσκει το αίμα του να μεταγγίζεται, θα πρέπει να προσφέρουμε το αίμα μας και για το ενδεχόμενο ότι κάποιος δικός μας άνθρωπος θα χρειαστεί να χειρουργηθεί αυτή την περίοδο».

Πηγή: athina984.gr