Κορονοϊός: 2 δισ. δολάρια από δωρητές για εμβόλια για φτωχά κράτη

Η Συμμαχία για τα Εμβόλια μάζεψε 2 δισ. δολάρια για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού για τις φτωχές χώρες του πλανήτη.

Το πρόγραμμα για τα εμβόλια συστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη συμμαχία GAVI. Η Συμμαχία αυτή για τα εμβόλια ξεπέρασε τον ενδιάμεσο στόχο της να αντλήσει πάνω από 2 δισ. δολάρια για την αγορά και διανομή εμβολίων ενάντια στην νόσο Covid19 για φτωχότερες χώρες, ωστόσο χρειάζονται ακόμα περισσότερα χρήματα.

Η συμμαχία GAVI για τα εμβόλια ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια για μια δέσμευση μελλοντικής αγοράς (advance market commitment-AMC) θα επιτρέψουν στο πρόγραμμα COVAX να αγοράσει αρχικά ένα δισεκ. δόσεις εμβολίου για 92 χώρες, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν.

Κορονοϊός: Δισ. δολάρια όχι μόνο για εμβόλια αλλά και για εξετάσεις, θεραπείες

“Έχουμε δει δωρητές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την επίτευξη αυτού του στόχου και να βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι κάθε χώρα θα έχει πρόσβαση σε εμβόλια, όχι μόνο οι λίγες πλούσιες”, δήλωσε ο επικεφαλής της GAVI Σεθ Μπέρκλεϊ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια “επείγουσα ανάγκη” να χρηματοδοτηθούν επίσης θεραπείες και διαγωνιστικές εξετάσεις. Ο Μπέρκλεϊ δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμα 5,3 δισεκ δολάρια για διαγνωστικές εξετάσεις και 6,1 δισεκ. δολάρια για θεραπείες έως το τέλος του 2021.

Άλλα 5 δισεκ. δολάρια θα χρειαστούν το 2021 για την προμήθεια δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως αυτά αναπτύσσονται και εγκρίνονται από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της GAVI.