Νέο Σύντομο Πρόγραμμα από το ΕΑΠ

Ένα νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή, η στήριξη της οποίας στα σχολεία της χώρας μας αποτελεί σήμερα μια επιτακτική ανάγκη, προσφέρει φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, δίνοντας παράλληλα στους εκπαιδευτικούς που θα το παρακολουθήσουν ένα επιπλέον προσόν εισόδου στους επικουρικούς πίνακες Ειδικής Αγωγής και μια μοριοδότηση 2 μονάδων.

Η ανάγκη σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία Ειδικής Αγωγής αναδεικνύει ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, ενώ οι επιστημονικές γνώσεις σε όλο το φάσμα των μαθησιακών προβλημάτων που μπορούν να παρουσιαστούν στις σχολικές τάξεις και η αντιμετώπιση τους, δίνουν σήμερα στους εκπαιδευτικούς ένα πρόσθετο προσόν επάρκειας στο λειτούργημα τους.

Έτσι, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της κοινωνίας και της σύγχρονης οικονομίας, ανακοινώνει την έναρξη Νέου Μοριοδοτούμενου Εξ Αποστάσεως Συντόμου Προγράμματος Επιμόρφωσης στις «Σύγχρονες Τάσεις στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση».

Το πρόγραμμα αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν όμως και οι γονείς μαθητών που θέλουν να έχουν τις γνώσεις ή την ικανότητα διαχείρισης αντίστοιχων προβλημάτων.

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τα Προγράμματα Επιμόρφωσης προσφέρεται από τις 16 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 12.00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 12.00 μ.μ.

Το Πρόγραμμα είναι εξ αποστάσεως και πραγματοποιείται με σύγχρονο και ασύγχρονο τρόπο, διάρκειας 450 ωρών (7 μήνες και o φόρτος εργασίας αντιστοιχεί σε 30 ECTS). Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης με τίτλο «Σύγχρονες τάσεις στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση».

Το εν λόγω πρόγραμμα μοριοδοτείται για την ένταξη των εκπαιδευτικών στους επικουρικούς πίνακες Ειδικής Αγωγής, καθώς και για τους πίνακες κατάταξης μόνιμων διορισμών.

  • Προσόν εισόδου στους επικουρικούς πίνακες Ειδικής Αγωγής
  • Οι υποψήφιοι/ες για διορισμό με το σύστημα του ΑΣΕΠ, (νόμος 4589/2019) ως ΜΟΝΙΜΟΙ εκπαιδευτικοί στην ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και την ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, μοριοδοτούνται με 2 μονάδες (σελ. 186, 188 και 189)
  • Οι υποψήφιοι για διορισμό ως ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με το σύστημα του ΑΣΕΠ, (νόμος 4589/2019) μοριοδοτούνται με 2 μονάδες. Και επιπλέον απολαμβάνουν το δικαίωμα εγγραφής στους επικουρικούς πίνακες των αναπληρωτών στην ειδική αγωγή (σελ 188)
  • Αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης: Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, μοριοδοτούνται με 0,5 μονάδες στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης, νόμος 4547/2018, (σελ. 8395 και 8398)

Η Πρόσκληση για το πρόγραμμα θα είναι ανοικτή (χωρίς κλήρωση) και η οικονομική συμμετοχή στο Πρόγραμμα ανέρχονται στα 445 ευρώ.

Η Επιτροπή του προγράμματος, ενστερνιζόμενη τις ανάγκες και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην κοινωνία από την πανδημία Covid-19, παρέχει μείωση διδάκτρων της τάξεως του 10% και 20% με βάση τις πιο κάτω κατηγορίες συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, για τον 1ο κύκλο σπουδών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα δοθούν 5 (πέντε) πλήρεις υποτροφίες σε ανέργους. Ακόμη, θα χορηγηθούν 5 (πέντε) πλήρεις υποτροφίες σε κατηγορίες ευπαθών ομάδων, όπως Ρομά, Άστεγοι και πρώην φιλοξενούμενοι δομών παιδικής προστασίας. Οι προαναφερθείσες υποτροφίες χορηγούνται στα πλαίσια της συνεργασίας του ΕΑΠ με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας που στόχο έχει την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την οποία βιώνουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΑΠ  ή να επικοινωνήσετε με το info@eap.gr

Πηγή: patrastimes.gr