Εξέχουσες προσωπικότητες της Παροικίας βραβεύτηκαν από το HACCI

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε η 34η τελετή βράβευσης 8 κορυφαίων επιχειρηματιών και προσωπικοτήτων της Παροικίας από το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry – HACCI).

Τη λαμπρή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο La Libertine Hair του Sheraton Grand Sydney Hyde Park και στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, παρακαλούθησαν διαδικτυακά -χάρη στη συνεργασία με την Just Gold Digital Agency- χιλιάδες άτομα ανά τον Κόσμο, τιμώντας την αριστεία, την καινοτομία και το επιχειρηματικό δαιμόνιο εξεχουσών προσωπικοτήτων της Αυστραλίας, ελληνικής καταγωγής.

Η χοροεσπερίδα προς τιμήν των διακριθέντων δεν έγινε λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, ωστόσο δεν έλειψε η μουσική. Μέσω του διαδικτύου στη βραδιά συμμετείχαν από την Ελλάδα, ο Φοίβος Δεληβοριάς και το συγκρότημα «Gadjo Dilo» και από τη Μελβούρνη το «Chris Frangou Trio».

Την παρουσίαση ανέλαβε και φέτος η διακεκριμένη κωμικός Mary Coustas που δεν θα μπορούσε να μην έχει «δίπλα» της, την Effie Stephanides. Τη διάσημη περσόνα της, η οποία προκάλεσε χαμόγελα, προκαλώντας την πρόεδρο του HACCI, Fotini Kypraios για την ηγεσία του Επιμελητηρίου, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να φλερτάρει με τον Φοίβο Δεληβοριά.

Η κυρία Barbara Konstas – Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας / Bank of Sydney Business Award. Φώτο: Supplied

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Το Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας / Bank of Sydney Business Award έλαβε η κυρία Barbara Konstas (Βαρβάρα Κώνστα), διευθύνουσα σύμβουλος του Melbourne Seafood Centre, τη μόνη αγορά χονδρικής για θαλασσινά στη Βικτώρια.

Η κ. Konstas, είχε κομβικό ρόλο στο σχηματισμό του Seafood Centre, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας τις σημαντικές διαδικασίες που ήταν αναγκαίες.

Το Seafood Centre, που δημιουργήθηκε μέσα από συνεργασίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, έχει έσοδα περί τα 150 εκατ. δολ. ετησίως.

Η κ. Konstas βοήθησε επίσης στη δημιουργία του Stay Afloat, της Seafood Industry Australia, ένα πρόγραμμα προστασίας της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, το οποίο συχνά έχει συμβουλευτικό ρόλο ως μέλος σε σχετικές επιτροπές της πολιτειακής κυβέρνησης.

Η ίδια κατέχει μία σειρά από διευθυντικές θέσεις σε επιτροπές του κλάδου θαλασσινών, όπως αυτή για τη Seafood Industry Victoria.

Ο Δρ Paul Eliadis – Βραβείο Επαγγελματικής Αριστείας / Professional Services Award (Intralot). Φώτο: Supplied

Το Βραβείο Επαγγελματικής Αριστείας / Professional Services Award (Intralot) έλαβε ο Δρ Paul Eliadis (Πολ Ηλιάδης).

Ο Δρ Eliadis διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στην Κλινική Αιματολογία και Ογκολογία και αποτελεί έναν αφοσιωμένο υποστηρικτή της ιατρικής έρευνας για θεραπείες που αφήνουν υποσχέσεις στη φροντίδα του καρκίνου.

Είχε βασικό ρόλο στην ίδρυση κλινικών Αιματολογίας και Ογκολογίας στην Αυστραλία, ωστόσο, η συμβολή του στην κοινωνία πάει πέρα από τον επαγγελματικό του τομέα, καθώς έχει έντονη φιλανθρωπική δράση.

Ο Δρ Eliadis δώρισε 1 εκατ. δολ. για τη δημιουργία ακαδημαϊκής έδρας Classics and Ancient History στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας (Order of Australia).

Η Δρ Vasso Apostolopoulos – Βραβείο Καινοτομίας / Innovation Award (Directed). Φώτο: Supplied

Το Βραβείο Καινοτομίας / Innovation Award (Directed) έλαβε η καθηγήτρια Vasso Apostolopoulos (Βάσω Αποστολοπούλου).

Η Δρ Apostolopoulos είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ερευνήτρια, που έχει διακριθεί με πάνω από 100 βραβεία και μετάλλια για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της έρευνάς της.

Έχει διακριθεί ως μία από τις πιο πετυχημένες Ελληνίδες του εξωτερικού από το περιοδικό Times.

Ήταν η πρώτη στον Κόσμο που ανέπτυξε μία πρωτοποριακή τεχνική ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο στις αρχές του ’90, μια θεραπεία που χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες εργαστήρια σε όλον τον κόσμο.

Με βάση αυτήν προχώρησε στην ανάπτυξη δύο εμβολίων για τον καρκίνο του μαστού και για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Έχει αναπτύξει τις εφαρμογές των ιδεών της και σε άλλες ασθένειες όπως πολλαπλή σκλήρυνση, διαβήτη, άλλες μορφές καρκίνων, ψυχική υγεία, εθισμό σε ναρκωτικά και πρόσφατα κατά του κορονοϊού.

H κυρία Violet Roumeliotis – Βραβείο σε Γυναίκα Επιχειρηματία / Woman of Influence Award (SalaryMasters). Φώτο: Supplied

Το Βραβείο σε Γυναίκα Επιχειρηματία / Woman of Influence Award (SalaryMasters) έλαβε η κυρία Violet Roumeliotis (Βιολέτα Ρουμελιώτη), κοινωνική επιχειρηματίας και υπέρμαχος για τη διαφορετικότητα, την συμμετοχικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ως CEO του Settlement Services International (SSI), μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος υποστηρίζει μετανάστες να φτάσουν στην πλήρη τους προοπτική, η κ. Roumeliotis έχει προσφέρει σημαντικά στο να ενδυναμώσει στη θέση της Αυστραλίας ως διεθνώς πρωτοπόρο πολυπολιτισμικό κράτος.

Υπό την ηγεσία της, ο SSI έγινε από πολιτειακός, εθνικός οργανισμός και τα έσοδά του έχουν αυξηθεί από τα 9 εκατ. δολ. στα 115 εκατ. δολ. θέτοντας το παράδειγμα πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει κινητήριος δύναμη για ένα καλύτερο αύριο.

Το 2020, έγινε μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στην κοινότητα. Επίσης, έχει αναδειχθεί γυναίκα επιχειρηματίας της χρονιάς (Telstra Australia Business Woman of the Year), έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του AFR με τις 100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή (κατηγορία Diversity & Inclusion), ενώ έχει ανακηρυχθεί Community Fellow από το Western Sydney University.

Ο κ. Delly Carr – Bραβείο Αριστείας για διάκριση στον Αθλητικό Χώρο / Sport Award (Heidelberg United). Φώτο: Supplied

Το Bραβείο Αριστείας για διάκριση στον Αθλητικό Χώρο / Sport Award (Heidelberg United), έλαβε ο κ. Delly Carr (Παντελής Καραγιάννης).

Για πάνω από 3 δεκαετίες ο κ. Carr αφηγείται την ιστορία και τους μύθους αθλημάτων της Αυστραλίας μέσα από τις φωτογραφίες του.

Γεννημένος στο Σίδνεϊ με γονείς τον Νικόλα και την Τερέζα Καραγιάννη -με καταγωγή από τη Σάμο και το Καστελλόριζο, αντίστοιχα- ο είναι ο κορυφαίος ανεξάρτητος φωτογράφος αθλημάτων της Αυστραλίας.

Η πορεία του για πάνω από 30 χρόνια και οι φωτογραφίες του έχουν αναγνωριστεί από τους συναδέλφους του επίσης, καθώς επιλέχθηκε ως ιδρυτικό μέλος της World Photography Academy, όπου είναι ακόμη το μόνο μέλος από την Αυστραλία. Επίσης, είναι ο μόνος πρέσβης αθλητικής φωτογραφίας για τη Nikon Oceania.

Μεταξύ άλλων βραβείων και διακρίσεων του είναι: Το 2020 βρέθηκε στους κορυφαίους 50 Contemporary Australian Photographers όλων των εποχών. Το 2018 ήταν Australian Sports Photographer of the Year. Το 2017 έλαβε το Service To Sport Award. Ακόμη έχει λάβει το Best Olympic Photograph για τους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σίδνεϊ.

H κυρία Lilian Gomatos – Βραβείο για Προσφορά προς την Ευρύτερη Κοινωνία / Community Service Award (PRONIA). Φώτο: Supplied

Το Βραβείο για Προσφορά προς την Ευρύτερη Κοινωνία / Community Service Award (PRONIA), έλαβε η κυρία Lilian Gomatos (Λίλιαν Γομάτος).

Η κ. Gomatos αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Κοινότητας του Darwin για δεκαετίες εργαζόμενη ακούραστα για να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό στην ευρύτερη κοινωνία.

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1945, αλλά μετακόμισε στο Darwin με τον σύζυγό της, Theo το 1967.Μέσω αυτού η Lilian βρήκε ένα μονοπάτι για την κοινωνική εργασία.

Όταν προσφέρθηκε μία θέση στον Theo στο Ελληνικό Προξενείο το 1975 η ίδια άρχισε να εργάζεται για να βοηθήσει τους Έλληνες μετανάστες που ήξεραν λίγα ή καθόλου αγγλικά. Δέκα χρόνια έπειτα και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας στην Βόρεια Επικράτεια.

Μέσω της ηγεσίας της η κοινότητα καθιέρωσε το «Glenti», το περίφημο ελληνικό φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα εδώ και 32 χρόνια στην περιοχή.

Η κυρία Natalie Kyriacou – Βραβείο «Χρήστος Σαρισταύρου» για Νέους Επιχειρηματίες / Chris Saristavros Young Achiever Award. Φώτο: Supplied

Το Βραβείο «Χρήστος Σαρισταύρου» για Νέους Επιχειρηματίες / Chris Saristavros Young Achiever Award έλαβε η κυρία Natalie Kyriacou.

Για πάνω από 10 χρόνια η κ. Kyriacou καταβάλλει προσπάθειες για μία θετική αλλαγή σε όλο τον Κόσμο, δημιουργώντας προγράμματα εκπαίδευσης για όλους τους νέους και τεχνολογίες με έμφαση στην άγρια φύση, το περιβάλλον συζητήσεις και τις επιστήμες.

Η προσέγγισή της είναι να εξάψει την περιέργεια στους νέους, δημιουργώντας τεχνολογία εκμάθησης μέσω της ψυχαγωγίας που θα είναι προσβάσιμη σε όλους.

Είναι ιδρύτρια και CEO του My Green World, δημιουργός του της εφαρμογής World of the Wild, διευθύντρια για την Αυστραλία του Dogstar Foundation και σύμβουλος Management στην PwC.

Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τους 30 σημαντικούς νέους κάτω των 30 ετών του Forbes (30 Under 30), και έχει λάβει το μετάλλιο του Order of Australia. Επίσης ήταν φιναλίστ για UNEP Young Champion του Earth Prize.

O κ. Nick Polites – Βραβείο «Σπύρος Σταμούλης» για το Σύνολο της Προσφοράς ενός ατόμου / Spiro Stamoulis Lifetime Achievement Award. Φώτο: Supplied

Το Βραβείο «Σπύρος Σταμούλης» για το Σύνολο της Προσφοράς ενός ατόμου / Spiro Stamoulis Lifetime Achievement Award έλαβε ο κ. Nick Polites (Νίκος Πολίτης).

Ο κ. Polites είναι υπέρμαχος του πολυπολιτισμού και ζωντανό παράδειγμα για το πώς η μουσική φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια (Greek Australian Welfare Society), γνωστή σήμερα ως «ΠΡΟΝΟΙΑ». Όταν προέκυψε έλλειψη Ελληνόφωνων στην κοινωνική εργασία, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο για να αποκτήσει το σχετικό πτυχίο. Αργότερα έγινε διευθυντής στην «ΠΡΟΝΟΙΑ» για 15 χρόνια.

Η εμπειρία του με την Greek Australian Welfare Society, τον ανέδειξε σε μέλος της Galbally Committee που εξέτασε τη δημόσια πολιτική της Αυστραλίας για τον πολυπολιτισμό στα τέλη του ’70, και είχε σημαντική επίδραση στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Polites αναγνωρίστηκε για τη συμβολή του το 1981 με το μετάλλιο της Τάγματος της Αυστραλίας.

Είχε όμως και μία…παράλληλη ζωή ως γνωστός μουσικός της jazz.

Η Αυστραλία αποτελεί την έδρα του πιο παλιού συνεχιζόμενου φεστιβάλ jazz στον Κόσμο, του Australian Jazz Convention. Όταν αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1946 ο κ. Polites ήταν εκεί, 19 ετών, παίζοντας το κλαρινέτο του.

Έκτοτε έχει παίξει σε αυτό σχεδόν κάθε χρονιά. Έχει επίσης συμμετάσχει στις μεγαλύτερες μπάντες jazz της Μελβούρνης, ενώ έχει παίξει και με μύθους όπως ο George Lewis και ο Louis Armstrong.

Στα 92 του χρόνια, είναι ένας πραγματικός εθνικός θησαυρός.

Πηγή: neoskosmos.com