Τα παιδιά δίπλα μας!

Η πανδημία ανέστειλε τις εκδηλώσεις των κοινωνικών φορέων, αλλά όχι τον εθελοντισμό

Είναι δίπλα μας και χρειάζονται τη στήριξή μας. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο διοργάνωναν Χριστουγεννιάτικα Bazaar δίνοντας μια αφορμή ακόμη για συνάντηση, κουβέντα, αγορά δώρων σε γιορτινή ατμόσφαιρα.

Τα παιδιά δίπλα μας, μας έχουν ανάγκη. Το ίδιο και οι συνάνθρωποί μας που για διάφορους λόγους (κυρίως υγείας και οικονομικούς) χρειάζονται βοήθεια. Ειδικά τώρα.

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού Οικογένειας του Παιδικού Χωριού SOS στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, παρέχει εξ αποστάσεως τις υπηρεσίες του, κυρίως συμβουλευτική και μαθήματα για τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες μάθησης ή άλλες. Είναι ένα από τα εννέα συνολικά τέτοια κέντρα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Αλλά και η Στέγη Νέων της Θεσσαλονίκης, ένα από τα δύο (το άλλο είναι στην Αθήνα) τέτοια κέντρα αυτόνομης διαβίωσης νέων από τα Παιδικά Χωριά SOS που εντάσσονται πλέον ως ενήλικες στην παραγωγική διαδικασία.

«Οι δυσκολίες τώρα ειδικά είναι πολλές» λέει ο Γιώργος Μπασδάρης από το Παιδικό Χωριό στο Πλαγιάρι, «αλλά το ίδιο και οι ανάγκες τόσο σε είδη όσο και σε στήριξη αυτών των παιδιών , αυτών των οικογενειών» Πολλά από τα έσοδα των κοινωνικών φορέων, όπως και του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι,

Οκτώ «οικογένειες» , δηλαδή παιδιά που ζουν αυτόνομα στο δικό τους σπίτι με τη μητέρα τους και τον παιδαγωγό τους, και ένα ένατο σπίτι στο οποίο γίνεται η ένταξη των παιδιών που έρχονται –συνήθως κατόπιν εισαγγελικής εντολής- στο παιδικό χωριό, λειτουργούν στο Πλαγιάρι, στο Παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου.

Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου είναι το δεύτερο παιδικό χωριό SOS που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1997. Η κύρια έκταση αποτελείται από τα σπίτια όπου μένουν οι οικογένειες, τα Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης και το κεντρικό κτήριο, όπου στεγάζονται γραφεία, βιβλιοθήκη και το μελετητήριο. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, γήπεδα, δυο παιδικές χαρές και το ανοικτό θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη.

«Πολλές από τις δράσεις μας όπως αυτές που αφορούν στο κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας γίνονται εξ αποστάσεως και στα σπίτια τηρούνται αυστηρότατα πρωτόκολλα για την προστασία από τον κορονοϊό. Τέτοια εποχή θα πραγματοποιούνταν το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο bazaar των Παιδικών Χωριών από το οποίο είχαμε και σημαντικά έσοδα» μας λέει ο Γιώργος Μπασδάρης.

O Σύζ-αθλος της Συζωής.

Οι άνθρωποι  στη «ΣΥΖΩΗ» γνωρίζουν όχι μόνο τι θα πει προσφορά , αλλά και διαρκής αγώνας. Από το 2006 μέχρι σήμερα εργάζονται καθημερινά για να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και εκπαίδευση στα παιδιά και τους εφήβους με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.

Στόχοι τους:

  • Η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες
  • Η ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους
  • Η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών τους
  • Η προάσπιση και η θεσμική κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους
  • Η προώθηση της επιστημονικής έρευνας για την πρόληψη και την ιατρική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων
  • Η ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την πολυσύνθετη αυτή αναπηρία

Τους γνωρίσαμε οι περισσότεροι από τη διοργάνωση του ΣΥΖΑΘΛΟΥ, του αγώνα τρεξίματος στο βουνό. Ένας αγώνας που ξεκίνησε ως θεσμός από το 2015 και συμβολίζει ακριβώς αυτό που περνάμε σήμερα: Τις δυσκολίες , τα εμπόδια , αλλά και την αξία αυτής της δύσκολης διαδρομής.

Μπορεί λόγω των συνθηκών οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις των κοινωνικών φορέων και των σωματείων να έχουν αναβληθεί, αλλά η προσφορά συνεχίζεται…

Τα παιδικά χωριά SOS και η ΣΥΖΩΗ είναι δύο από τους 16 κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης που στηρίζουν την εθελοντική αιμοδοσία της ΧΑΝΘ, η οποία ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συμμετοχής συνεχίζεται και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στο κεντρικό κτίριο της ΧΑΝΘ πάντα με ραντεβού και την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφάλειας του ΕΟΔΥ

Πηγή: thinkfree.gr