Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2020: Παγκόσμια Αλληλεγγύη – Υπηρεσίες ενδυνάμωσης

Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Της «πανδημίας» που στιγμάτισε την γενιά του 1980 και ειδικά τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τα άτομα με εξαρτήσεις που χρησιμοποιούν σύριγγες.

Σήμερα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν τον νικήσαμε καθώς οι νέες θεραπείες, όταν ληφθούν νωρίς και σωστά, μειώνουν στο ελάχιστο το ιικό φορτίο και καθιστούν τον φορέα του ιού HIV έναν υγιή άνθρωπο που απέχει πολύ από το να αναπτύξει AIDS.

Η νέα αντιρετροϊκή αγωγή με την προσθήκη στη θεραπευτική φαρέτρα νέων φαρμάκων και η μεγάλη αύξηση του προσδόκιμου ζωής (που αγγίζει για τους περισσότερους τα φυσιολογικά επίπεδα του μέσου υγιούς πληθυσμού), έδωσε ουσιαστικά σε έναν εφιάλτη που στοίχισε την ζωή σε διάσημους και άσημους ανά την υφήλιο τα πρώτα χρόνια από την εμφάνιση της νόσου.

Η προληπτική χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων περιλαμβάνει την προφύλαξη μετά την έκθεση (post-exposure prophylaxis – PEP), την προφύλαξη προ της έκθεσης (pre-exposure prophylaxis – PrEP) και την έγκαιρη θεραπεία της HIV λοίμωξης πολύ γρήγορα μετά την μόλυνση (Treatment as prevention -TasP).

Η μετά την έκθεση προφύλαξη (PEP) συνιστάται μετά από μια επικίνδυνη επαγγελματική ή σεξουαλική έκθεση. Η PEP θα πρέπει να ξεκινήσει εντός 72 ωρών με ένα σχήμα 28-ημερών που περιέχει FTC/TDF και είτε έναν ενισχυμένο αναστολέα πρωτεάσης είτε έναν αναστολέα ιντεγκράσης. Η προ της έκθεσης προφύλαξη (PrEP ) χρησιμοποιώντας καθημερινά από του στόματος FTC/TDF έχει αποδειχθεί σε μεγάλες μελέτες ασφαλής και αποτελεσματική για την μείωση της μετάδοσης του ιού HIV μεταξύ σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων.

Πως μεταδίδεται ο ιός HIV

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή η από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο ή ακόμα η γέννηση παιδιού από οροθετική μητέρα όπως επίσης και η μετάγγιση μολυσμένου αίματος (που δεν συμβαίνει στις μέρες μας), είναι οι βασικοί τρόποι μετάδοσης.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω χειραψίας, αγκαλιάς, φιλιού, μέσω των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, από την κοινή χρήση οικιακών σκευών, ούτε μέσω του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, ή του νερού.

Μερικοί αριθμοί

  • 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον HIV παγκοσμίως.
  • 80 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί και περίπου 40 εκατ. πέθαναν.
  • 75% μόνο των φορέων γνωρίζει την κατάσταση του.
  • 2030 είναι το έτος- σταθμός που έχουν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις για την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού.
  • 105.200 άνθρωποι ζουν μόνο στη Μεγάλη Βρετανία με HIV.
  • 15.109 οροθετικά άτομα ζουν σήμερα στην Ελλάδα με το 82% να είναι άνδρες.
  • 690.000 πέθαναν από aids μόνο μέσα στο 2019.

aids day

Εκδηλώσεις

Στο φετινό Ι’m Positive, που προβάλλεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση σήμερα 1η Δεκεμβρίου πρωταγωνιστεί η αποδοχή, μέσα από πέντε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν με ή χωρίς τον HIV.

Oι ηθοποιοί Μιχάλης Οικονόμου και Γιώργος Μακρής είναι ένα ομόφυλο ζευγάρι που ανοίγει τη συζήτηση για την υιοθεσία και την αναδοχή. Ο Μάριος Ατζέμης, ένας οροθετικός, πρώην χρήστης ουσιών, μιλάει για την αποδοχή από την κοινωνία. Ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς, που φυλακίστηκε και στοχοποιήθηκε από αρχές και ΜΜΕ λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, εμφανίζεται μαζί με τους γονείς του και μιλούν για τη δύναμη της αποδοχής από την οικογένεια. Η Ερωφίλη Κόκκαλη μιλάει για την αποδοχή και τη συμπερίληψη σε έναν κόσμο που κερδίζεται μέσα από καθημερινές «μάχες» με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις. Ο Ogundimu Olamide Olatunde, ένας Νιγηριανός που έφυγε από το σπίτι του επειδή είναι ομοφυλόφιλος και διώχθηκε από τη χώρα του επειδή εργαζόταν για την υποστήριξη ατόμων με HIV, μιλάει για το στίγμα στη δική του κοινωνία.

Στη συζήτηση συμμετέχει και o καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας. Η εμπειρία του με τον HIV ξεκινάει με την ειδίκευσή του σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ, ακολουθεί με τη μεταδιδακτορική του εργασία για τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με τη θεραπεία του HIV και συνεχίζει με την επαγγελματική του διαδρομή ως καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και Ειδικός Σύμβουλος και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΟΔΥ.

Πηγή: ieidiseis.gr