Μαριάννα Μόσχου: “Η ΕΛΕΠΑΠ για την ευόδωση του έργου της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές…”

Η ΕΛΕΠΑΠ από το 1937, με 244 άτομα, εξειδικευμένο διεπιστημονικό προσωπικό και 6 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο, προσπαθεί σε καθημερινή βάση να συνδυάζει την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ολοκληρωμένης αποκατάστασης υψηλού επιπέδου, σε ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον για βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Παράλληλα, στηρίζει τις οικογένειες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του γονικού τους ρόλου και να χαράξουν βήματα ζωής, συμμετοχής και ένταξης για εκείνες και τα παιδιά τους.

Σήμερα, το νέο στοίχημα για όλους εμάς στην ΕΛΕΠΑΠ είναι αυτή η σκληρή προετοιμασία για βήματα ζωής, να βρουν δρόμους προσπελάσιμους και φίλους, συναδέλφους, συμμαθητές, συντρόφους σε μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη που στηρίζει και στηρίζεται σε όλα τα μέλη της!

Σε ποιους απευθύνεται η ΕΛΕΠΑΠ; Ποια παιδιά αναλαμβάνετε;
Η ΕΛΕΠΑΠ, παρέχει τα ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης σε βρέφη υψηλού κινδύνου 0 έως 24 μηνών, σε νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας με κινητικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, και σε παιδιά και ενήλικες με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες κυρίως από ατύχημα.

Ποια είναι τα θεραπευτικά προγράμματα που προσφέρει η ΕΛΕΠΑΠ στα παιδιά;
Η φιλοσοφία της ΕΛΕΠΑΠ πρεσβεύει την πίστη της εγγενούς τάσης όλων των παιδιών για αυτοβελτίωση και συμμετοχή όταν βρίσκονται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με τα κατάλληλα ερεθίσματα, ένα περιβάλλον στο οποίο αισθάνονται ασφάλεια, φροντίδα, αποδοχή, ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, κίνητρα και όνειρα!

Τα προσφερόμενα αποκαταστασιακά προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ περιλαμβάνουν:
· Το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Βρεφών υψηλού κινδύνου (από τη γέννηση έως 24 μηνών) δίνει την απαραίτητη στήριξη για να καλυφθούν πιθανά ελλείμματα.
· Το Τμήμα Ημερήσιας Φροντίδας για Παιδιά με Σοβαρές Κινητικές και Πολλαπλές Αναπηρίες ( από 18 μηνών έως 5 ετών) δίνει ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον φροντίδας, θεραπείας και στήριξης.
· Το Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικής και θεραπευτικής Παρέμβασης-Μονάδα Ειδικής Προσχολικής Αγωγής, Ειδικά Αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Παιδείας, (από 18 μηνών έως και 6 ετών) με στόχο την ενδυνάμωση των μαθησιακών δεξιοτήτων και την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα για την ένταξη στη γενική εκπαίδευση.
· Υπηρεσίες Ιατρικών Συμβουλών και Αποκατάστασης
· Πρόγραμμα Πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκατάστασης για τα παιδιά όλης της Ελλάδας , μέσω Η/Υ και σε περιοδική βάση.
· Πρότυπη Μονάδα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών για Παιδιά και Ενήλικες που στηρίζει την επανένταξη στους ατομικούς, κοινωνικούς, εργασιακούς ρόλους.
· Το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης,Το κάθε παιδί είναι για εμάς μοναδικό και χρειάζεται εξατομικευμένο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο και ένα πρόγραμμα που να συνδυάζει ατομικές, ομαδικές ή διεπιστημονικές παρεμβάσεις, όπως: η Βιοανάδραση, η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, τα Εναλλακτικά Μέσα Επικοινωνίας, η Υποστηρικτή Τεχνολογία, η Μουσικοθεραπεία, η Θεραπεία με Σκύλο, η Ιππασία, η Κολύμβηση, οι Προσαρμοσμένες Αθλητικές Δραστηριότητες, η Νευροψυχολογική Αποκατάσταση Συμβουλευτική, Μindfulness, Ψυχοκοινωνική Στήριξη Οικογένειας, Επαγγελματική Συμβουλευτική, κ.λπ., καθώς και εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις που να ενισχύουν τη συμμετοχή και την ενσωμάτωσή του.

Πόσα παιδιά συμμετέχουν καθημερινά στα προγράμματα του Φιλανθρωπικού Σωματείου; Στα 80 χρόνια προσφοράς της ΕΛΕΠΑΠ πόσα παιδιά έχουν βοηθηθεί;

Σήμερα περισσότερα από 1.000 παιδιά και ενήλικες συμμετέχουν σε πανελλαδικό επίπεδο στα προγράμματα αποκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ. Φέτος η ΕΛΕΠΑΠ συμπληρώνει 80 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας, 80 χρόνια προσφοράς στα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία αλλά και τις οικογένειές τους. Μέχρι σήμερα έχει στηρίξει πάνω από 100.000 παιδιά με αναπηρίες και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των ποσοστών των παιδιών με κινητική αναπηρία. Ποιος είναι ο λόγος;

Δεν παρατηρούμε αύξηση αυτών των ποσοστών. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Στο Κέντρο Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ , υποστηρίζονται βρέφη υψηλού κινδύνου, μαζί με τις οικογένειές τους, που λαμβάνουν υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης, αμέσως μετά την έξοδό τους από τις Μονάδες Εντατικής Νεογνών. Δυστυχώς, υπάρχει μια ακόμη μάστιγα, τα τροχαία ατυχήματα που κάθε χρόνο αυξάνουν τον αριθμό κατά 800 περίπου νεαρά άτομα που στην πιο παραγωγική τους ηλικία χρειάζονται εξειδικευμένα προγράμματα αποκατάστασης για την κίνηση, τον νου και την ψυχή, ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν στους ρόλους τους.

Πόσους εθελοντές έχετε, τι κάνουν και πώς μπορεί κάποιος εθελοντής να έρθει κοντά σας;

Η ΕΛΕΠΑΠ για την ευόδωση του έργου της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές της. Ο εθελοντισμός στην ΕΛΕΠΑΠ έχει γίνει βίωμα. Οι εθελοντές προσφέρουν ως μέλη της διοίκησης, ως ειδικοί επιστήμονες (γιατροί, τεχνικοί, οικονομολόγοι, νομικοί, διαφημιστές, κ.α.) στο αντικείμενό τους, και ως «άτομα για όλες τις δουλειές» από εξεύρεση πόρων, διοργάνωση εκδηλώσεων, δημιουργία σχέσεων σημαντικών για την ΕΛΕΠΑΠ, πώληση αντικειμένων στις εορταγορές, βοήθεια στη μεταφορά των παιδιών, διάβασμα παραμυθιών, παρασκευή αντικειμένων προς πώληση, δημιουργική απασχόληση των παιδιών και άλλα σημαντικά για τη λειτουργία της ΕΛΕΠΑΠ. Ευγνωμονούμε όλους τους εθελοντές , δεκάδες μόνιμους και εκατοντάδες περιστασιακούς , που στηρίζουν σταθερά με την αγάπη και την προσφορά τους τις καθημερινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις της ΕΛΕΠΑΠ, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, τα Bazaars της, τη Λαχειοφόρο Αγορά της, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, το εργαστήριο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) «ARTεμείς» με εποχιακά, προσκλητήρια και μπομπονιέρες και άλλες πολλές δράσεις της, στέλνοντας σε όλους ένα ηχηρό, συγκινητικό και αποδοτικό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Στην ΕΛΕΠΑΠ, όλοι οι εθελοντές είναι εξίσου σημαντικοί και αναντικατάστατοι, σε όποιο τομέα ο καθένας προσφέρει. Δίνουν το δικό τους απόσταγμα ψυχής και γενναιοδωρίας και χαίρουν τον απόλυτο σεβασμό και την αγάπη όλης της οικογένειας της ΕΛΕΠΑΠ Οι ανάγκες μας συνεχώς αυξάνονται, με συνέπεια να αυξάνονται και οι ανάγκες για εθελοντική προσφορά. Κάθε φίλος ή φίλη μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για εθελοντική προσφορά, στέλνοντας το αίτημά του στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ethelontes@elepap.gr. Οι εθελοντές μας είναι η ραχοκοκαλιά της ΕΛΕΠΑΠ!

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν παραρτήματα της ΕΛΕΠΑΠ και από πόσα άτομα στελεχώνονται;
Η ΕΛΕΠΑΠ διαθέτει 6 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από την Αθήνα, διαθέτει παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο. Το εξειδικευμένο ιατρικό, θεραπευτικό, εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που επανδρώνει τα παραρτήματά της ανέρχεται σε περίπου 125 άτομα. Μαζί με το Κέντρο της ΕΛΕΠΑΠ στην Αθήνα, η ΕΛΕΠΑΠ απασχολεί 244 εργαζόμενους.

Κυρία Μόσχου, κάνετε σπουδαία δουλειά και εσείς και το Σωματείο. Ως πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, πόσες ώρες διαθέτετε την ημέρα για το Φιλανθρωπικό Σωματείο;

Η ενασχόληση με την ΕΛΕΠΑΠ ξεπερνάει τα χρονικά όρια μιας μέρας.
Είναι μεγάλη η ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας και τις προσδοκίες των γονιών τους που μας εμπιστεύονται καθημερινά. Οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι κάποιες φορές αξεπέραστες. Οι ανάγκες που καλούμαστε καθημερινά να καλύψουμε είναι πολλές και γίνεται πραγματικά μια υπερπροσπάθεια να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα για τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος. Σε αυτήν την οικονομική δυσπραγία, αναζητούμε από δωρεές, χορηγίες, εκδηλώσεις, € 2.500.000 τον χρόνο! Η ΕΛΕΠΑΠ έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένες απαιτήσεις για παροχή υπηρεσιών, εξαιτίας των πολλαπλών κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών που
αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και της αυξημένης τους ανάγκης για στήριξη. Τα χαμόγελα, ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των παιδιών μας, όμως, είναι η μεγαλύτερη πραγματικά ανταμοιβή για τις προσπάθειες που όλοι μαζί από κοινού καταβάλλουμε, τα μέλη της οικογένειας της ΕΛΕΠΑΠ. Κάθε φορά που ένα παιδί μας κάνει τα πρώτα του βήματα, «Βήματα Ζωής», ο ενθουσιασμός όλων μας είναι μεγάλος . Όμως, ακόμη μεγαλύτερη είναι η συγκίνηση που νιώθουμε, όταν τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ μας προσκαλούν στο σχολείο τους, στην αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο, στον γάμο τους, στους αγώνες και σε δρώμενα που συμμετέχουν. Με επιστέγασμα για όλους μας, όταν οι απόφοιτοί μας θέλουν με τη σειρά τους να προσφέρουν με τις υπηρεσίες τους στο έργο της ΕΛΕΠΑΠ και με το παράδειγμά τους να δώσουν το κίνητρο σε νέα παιδιά και γονείς για τα δικά τους «Βήματα Ζωής»! Υπάρχει μια συλλογική δέσμευση σε όλα τα μέλη της οικογένειας της ΕΛΕΠΑΠ να συνεχίσουμε το έργο που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά… παρόλες τις δυσκολίες του καθημερινού μας αγώνα να βρίσκουμε τους πόρους και τη δύναμη να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποκατάστασης και δυνατότητες ένταξης σε μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία για τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά μας.

Η καριέρα σας ήταν και είναι αξιοθαύμαστη, κυρία Μόσχου. Πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε με την ΕΛΕΠΑΠ και να αφοσιωθείτε στην προσφορά;

Είχα την τύχη να γνωρίσω την ΕΛΕΠΑΠ και τα παιδιά της, το 2001, όταν τελείωνε η επαγγελματική σταδιοδρομία μου στη Citibank. Συνειδητά είχα προαποφασίσει την εθελοντική «σταδιοδρομία». Από την πρώτη στιγμή, το έργο ζωής της ΕΛΕΠΑΠ για τα παιδιά με αναπηρία, με συγκίνησε! Είναι τελείως διαφορετικό να σου το περιγράφουν, από το να το ζεις καθημερινά. Τα παιδιά βρίσκουν στην ΕΛΕΠΑΠ μια ανοικτή αγκαλιά, που τα υποδέχεται, για να τα φροντίσει, να τα στηρίξει, να τα βοηθήσει να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους. Είναι πραγματικά μαγικό να τα βλέπεις μέρα με τη μέρα να εξελίσσονται, να βελτιώνονται, να κάνουν τα πρώτα «Βήματα Ζωής». Με την αγάπη όλων, γονιών, θεραπευτών, γιατρών, βοηθητικού προσωπικού, διεύθυνσης, διοίκησης, το παιδί που έρχεται στην ΕΛΕΠΑΠ παύει να αισθάνεται απομονωμένο. Στους φιλόξενους χώρους της, κάνει φίλους, παίζει, ανταποδίδει το χαμόγελο, γιατί αισθάνεται ασφαλές. Στην αρχή ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και στη συνέχεια ως Γενική Γραμματέας, εργάστηκα εθελοντικά για την προώθηση και εδραίωση του έργου της. Από το 2010, από τη θέση πλέον της Προέδρου, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλους μας, την πιο δύσκολη ίσως οικονομικά περίοδο για την ίδια την ΕΛΕΠΑΠ, αισθάνομαι βαρύ το χρέος να καταφέρω να ανταποκριθώ στις προκλήσεις και στα τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα που κλονίζουν τη λειτουργία του Ιδρύματος. Διαρκής η αγωνία: «Κάνω αρκετά;». Μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ του ιδρύματος, όλοι οι εθελοντές και σε συνεργασία με το εξειδικευμένο επιστημονικό, θεραπευτικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, αγωνιζόμαστε σκληρά, σε καθημερινή βάση, για να συνεχιστεί το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ για τα «Βήματα Ζωής» για το ανάπηρο παιδί, αλλά και τη διά βίου υποστήριξη των παιδιών με αναπηρία που μεγάλωσαν και έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη από στήριξη και φροντίδα στην ενήλικη ζωή τους. Όλα τα παιδιά που έρχονται στην ΕΛΕΠΑΠ, είναι και δικά μας παιδιά και η παραμικρή πρόοδος που σημειώνουν, είναι για μας το μεγαλύτερο δώρο! Γονείς,
ΕΛΕΠΑΠ και τα παιδιά μας είναι μια μεγάλη οικογένεια! Έτσι νιώθουμε!