Αρχική BREAKING NEWS Μεγάλη τιμή για τον ομογενή γιατρό Σ. Ηροδότου, η πρόταση των φοιτητών...

Μεγάλη τιμή για τον ομογενή γιατρό Σ. Ηροδότου, η πρόταση των φοιτητών του να ανακηρυχθεί και πάλι «Λέκτορας της Χρονιάς»

Ο συμπάροικος επιστήμονας δεν θεωρεί την ιατρική επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Βοήθησε και βοηθά χιλιάδες ασθενείς της Μελβούρνης, Έλληνες και μη, σε θέματα υγείας που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι ή μέλη της οικογενείας τους

Μεγάλη τιμή για τον ίδιο, αλλά και για την ελληνική παροικία της Αυστραλίας, αποτελεί η πρόταση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης ο ομογενής ιατρός Στέφανος Ηροδότου να ανακηρυχθεί «Λέκτορας της Χρονιάς».

Ο ίδιος Ο Δρ. Ηροδότου, μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» δηλώνει ότι αποτελεί για τον ίδιο μεγάλη τιμή η πρόταση των φοιτητών του.

Μια πρόταση που αποκτά ξέχωρη σημασία αφού ο Δρ. Ηροδότου είχε και πέρυσι ανακηρυχθεί «Λέκτορας της Χρονιάς» από τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης στο δημόσιο νοσοκομείο Northern Hospital.

Εδώ και 40 χρόνια ο Δρ. Ηροδότου έχει κάνει «δεύτερο σπίτι του» τα δημόσια νοσοκομεία της Μελβούρνης.

Γεννημένος στην Κύπρο σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο τις επιστημονικές τους γνώσεις.

«Συνεχίζω με τον ίδιο ενθουσιασμό και σήμερα γιατί για μένα η ιατρική είναι προσφορά και όχι επάγγελμα που θα μου δώσει χρήματα».

Και ακόμα, στην εποχή της πανδημίας, ο Δρ. Ηροδότου συνεχίζει να προσφέρει και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.

«Άξιος επιστήμονας», «εξαίρετος άνθρωπος», «έντιμος», «συνεπής», «δοτικός» και «ταπεινόφρων» είναι μερικά από τα σχόλια των φοιτητών του.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Ηροδότου εργάστηκε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μελβούρνης. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών/ Emergency Department, πρώτα του Preston And Northcote Community Hospital (P.A.N.C.H.) και στη συνέχεια του Northen Hospital.

Υπήρξε μάλιστα ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος του Northen Hospital και συνέβαλε στην ίδρυση (και εξακολουθεί να συμβάλλει) στη διοίκηση και λειτουργία του. Υπήρξε επίσης μέλος διάφορων επιτροπών του νοσοκομείου (Εκπαιδευτικής Επιτροπής, Επιτροπής Ασφάλειας και Αποτελεσμάτων/ Safety and
Outcomes, Επιτροπής Αξιολόγησης του Τμήματος, κ.λπ).

Για τη μεγάλη και συνεχή του προσφορά τιμήθηκε επανειλημμένα από το νοσοκομείο, με τιμητικές διακρίσεις, πλακέτες, αναφορές, διοργάνωση εκδηλώσεων προς τιμή του.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

Εκτός από τον καθαρά ιατρικό του ρόλο στα δύο νοσοκομεία, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον τομέα της Κλινικής Ιατρικής. Από το 2001 υπήρξε υπεύθυνος για την περαιτέρω νοσοκομειακή εκπαίδευση νοσηλευτών και ειδικευόμενων γιατρών.

Το 2013 του απενεμήθη ο τίτλος Fellow από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μελβούρνης για την προσφορά και το βασικό του ρόλο στη διοργάνωση μαθημάτων και πρακτικής εξάσκησης ομάδων φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, που τοποθετούνται στο Northen Hospital. Εξακολουθεί να είναι επικεφαλής του προγράμματος.

Για το ρόλο του αυτό τιμήθηκε επανειλημμένα από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και του απονεμήθηκε ο τίτλος/ award: «Δάσκαλος της Χρινιάς»/ «Teacher of the Year» για οκτώ συνεχή έτη (2012-2019).

ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Μετά την άφιξη και εγκατάστασή του στη Μελβούρνη, ο Στέφανος Ηροδότου, ασχολήθηκε με τα παροικιακά. Εκλέχθηκε για τέσσερις συνεχείς εκλογικές περιόδους (1980-1992) στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

Στο Συμβούλιο υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Από τη θέση αυτή και με τη βοήθεια της συζύγου του Μαρίας, καθηγήτριας των Ελληνικών σε διάφορα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης, διοργάνωσε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και διαγωνισμών που είχαν σκοπό την προώθηση και διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, της Κυπριακής κουλτούρας και τη διαφώτιση του κόσμου γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο συμβούλιο της Κυπριακής κοινότητας έλαβε επίσης μέρος στα συνέδρια των αποδήμων και συνέβαλε στις αποφάσεις για τρόπους προώθησης του Κυπριακού προβλήματος και τρόπους για διαφώτιση του διεθνούς παράγοντα όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα.

Για την προσφορά του αυτή του απονεμήθηκε ο τίτλος του «ισόβιου μέλους» της Κοινότητας.
Εκτός από τα παροικιακά θέματα η προσφορά του Σ. Ηροδότου επεκτείνεται στην κοινωνική προσφορά. Θεωρεί την ιατρική όχι απλώς ως επάγγελμα αλλά και ως λειτούργημα. Βοήθησε χιλιάδες ασθενείς, Έλληνες και μη, σε θέματα υγείας που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους. Βοηθά στην εισαγωγή τους στα νοσοκομεία όταν χρειάζεται, τους φροντίζει από ιατρικής πλευράς και τους στηρίζει ψυχολογικά σε περιπτώσεις ανίατων ασθενειών.

Ακόμη, στηρίζει την οικογένεια σε περιπτώσεις θανάτων. Επισκέπτεται ασθενείς σε νοσοκομεία ή στο σπίτι τους και ηλικιωμένους σε γηροκομεία ή στο σπίτι τους.

Περιθάλπει νεομετανάστες και επισκέπτες στην Αυστραλία δωρεάν, όταν δεν τους καλύπτει το αυστραλιανό σύστημα υγείας. Πολύ συχνά συγγενείς, φίλοι ή γνωστοί από Κύπρο και Ελλάδα ζητούν τη γνώμη του ή τη μεσολάβησή του για ιατρικές γνωματεύσεις, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων ή ανίατων ασθενειών.

Έδωσε διαλέξεις σε ιατρικά θέματα σε γιατρούς, νοσηλευτές για θέματα διοίκησης νοσοκομείου σε σχετικά ιδρύματα σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας και της Κύπρου, καθώς επίσης διαφωτιστικές διαλέξεις σε ευρύ κοινό.

Πηγή: neoskosmos.com