Κραυγές αγωνίας για τα παιδιά της Υεμένης: Τα αποθέματα τροφίμων θα εξαντληθούν σε δυο μήνες

ΑP Photo

Η Υεμένη έχει  αρκετό φαγητό για τον πληθυσμό της μόνο για δύο έως τρεις μήνες, προειδοποιεί  η  οργάνωση CARE International, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι το κύριο λιμάνι της χώρας θα μπορούσε να κλείσει λόγω των αυξημένων αεροπορικών επιθέσεων με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Εάν το λιμάνι Αλ Χουνταϊντά  σφραγιστεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας, ο Διευθυντής της CARE, Yeman Mooij, υπολογίζει ότι οι προμήθειες τροφίμων της Υεμένης θα διαρκέσουν δύο έως τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) και τα τρόφιμα που προέρχονται από τους εμπόρους.

“Αν μπλοκάρει το λιμάνι μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν θα έχουν φαγητό”, δήλωσε ο κ. Mooij στην εφημερίδα Independent.

gettyimages

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας στην Υεμένη, αυτό που συχνά ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Από το  λιμάνι Αλ Χουνταϊντά περνάει πάνω από το 70% όλων των εισαγωγών. Είναι μια ζωτική πηγή τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το 90% των τροφίμων της Υεμένης ήταν εισαγόμενο.

Η πόλη αυτή τη στιγμή κατέχεται από υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες του Houthi και έχει αποτελέσει αντικείμενο αποκλεισμού  για τα τελευταία τρία χρόνια. Την τελευταία φορά που το λιμάνι είχε σφραγιστεί τελείως τον Νοέμβριο του 2017, άλλα 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν  στην πείνα, εκτιμά το WFP.

Συμμαχικά στρατεύματα προσπαθούν επί του παρόντος να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη μάχη του πολέμου της Υεμένης μέχρι σήμερα.

Οι σκληρές μάχες που πραγματοποιούνται σε ένα τμήμα 3 χιλιομέτρων από την κεντρική οδό μεταφοράς τροφίμων, προς τη συνταγματική πρωτεύουσα της Υεμένης, Sanaa, εμποδίζουν τις μεταφορές μεταξύ των δύο πόλεων.

Πολλοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξημένες αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι και οι κλιμακούμενες μάχες για τον έλεγχο των μεγάλων οδών μεταφοράς κινδυνεύουν να διακόψουν τις ζωτικές προμήθειες προς την υπόλοιπη χώρα.

Ακόμη και η μικρότερη αναστάτωση στα τρόφιμα, τα καύσιμα και  τη μεταφορά προμηθειών μέσω του ζωτικού λιμανιού θα μπορούσε να σημαίνει θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων υποσιτισμένων παιδιών που δεν μπορούν να βρουν το φαγητό που χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανά”, δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Save the Children, Tamer Kirolos.

(Bel Trew/The Independent)

ΟΗΕ: Όταν ξεσπάσει ο φονικός λιμός στην Υεμένη θα είναι πολύ αργά..

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τις συνθήκες που επικρατούν στην Υεμένη, τονίζοντας ότι ένας φονικός λιμός «με τεράστιες απώλειες ζωών» μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Ο συνδυασμός αφενός της εκτόξευσης των τιμών και αφετέρου των συγκρούσεων στο λιμάνι Αλ Χουνταϊντά που είναι ζωτικής σημασίας για το 80% του πληθυσμού, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της Υεμένης.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, σε δηλώσεις του στον Guardian, προειδοποίησε ότι από τη στιγμή που εκδηλωθεί ο επαπειλούμενος λιμός στη Υεμένη, τότε θα είναι «πολύ αργά για να τον σταματήσουμε».

«Ένα από τα πράγματα που λαμβάνουν χώρα στους λιμούς είναι η “ξαφνική κατάρρευση” για την οποία δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση… Όταν συμβεί η “κατάρρευση”, τότε είναι πολύ αργά για να γίνει το οτιδήποτε. Υπάρχει τότε τεράστια απώλεια ζωών, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το ζήτημα θέμα που επισημαίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως υπογραμμίζει ο ΟΗΕ, η Υεμένη αποτελεί τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου και βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 22 εκατ. άνθρωποι χρήζουν βοηθείας, εκ των οποίων 18 εκατ. είναι αντιμέτωποι με «διατροφική ανασφάλεια». Επίσης, πάνω από 8 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες «οξείας διατροφικής ανασφάλειας», δηλαδή δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν το επόμενο γεύμα τους και συνεπώς χρήζουν επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από ασιτία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Υεμένης υπό τη συνδρομή μίας αραβικής στρατιωτικής συμμαχίας (στην οποία ηγείται η Σαουδική Αραβία), μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν. Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κι άλλοι 56.000 έχουν τραυματιστεί, από τον Μάρτιο του 2015.