Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης

Η Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (International Universal Health Coverage Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ (Ψήφισμα 72/138 της γενικής συνέλευσης).

Η Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πρωτίστως των κυβερνήσεων των κρατών – μελών του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας με καθολική υγειονομική κάλυψη για το πληθυσμό. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνθρωπο είναι βασική προτεραιότητα για την διεθνή ανάπτυξη.

Στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι κάθε χρόνο, 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια, επειδή η περίθαλψη κοστίζει πολύ περισσότερο από ό, τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και τονίζει ότι οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, παντού. Επισημαίνει, τέλος, ότι η καλή υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας καταγράφει μι ακόμα θλιβερή πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat οι Έλληνες είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που αδυνατούν σε μεγαλύτερο ποσοστό να καλύψουν τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής που δημοσιεύονται με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης, το 8,3% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Παρόλο που το ποσοστό φαντάζει μικρό, είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ελλάδα είναι ένα από τα τρία κράτη – μέλη που καταγράφεται ποσοστό άνω του 2%, ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών δεν ξεπερνά το 1%.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Λετονία με ποσοστό 4,2% και τρίτη η Ρουμανία με 3,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν έξοδα υγειονομικής περίθαλψης καταγράφονται στην Φινλανδία και την Τσεχία με 0% και τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 0,1%.

Πηγή: sansimera.gr