Μουσεία και Εθελοντισμός: Συνέδριο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) σας προσκαλεί στην εσπερίδα με θέμα “Μουσεία & Εθελοντισμός – Γίνε μέρος της κληρονομιάς σου”, που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη.

Σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης σειράς εκδηλώσεων με θέμα “Εθελοντισμός – Η κρυμμένη δύναμη”, μέλη αυτής της ομάδας επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στη μελέτη της κατάστασης και της δυναμικής του εθελοντισμού στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, εργαζόμενοι πάντοτε σε εθελοντική βάση.

Έγινε μια σημαντική προσπάθεια κατανόησης της υφιστάμενης κατάστασης σε δημόσια και ιδιωτικά μουσεία της χώρας μας όσον αφορά στην αξιοποίηση των εθελοντών και στη συνέχεια εντοπισμού θεμάτων που μας κρατούν σε σχετικά χαμηλό βαθμό συμμετοχής εθελοντών σε λειτουργίες που αφορούν μουσεία. Επιπρόσθετα, επιχειρώντας να έχουμε στατιστικά δεδομένα για την πρόθεση των Ελλήνων πολιτών να παράσχουν έργο εθελοντικά, δομήσαμε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο -με την ευγενική υποστήριξη της MRB Hellas- εντάχθηκε στη συστηματική πανελλαδική έρευνά της «ΤΑΣΕΙΣ» και μας έδωσε δεδομένα τα οποία επεξεργαστήκαμε, καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο.

Τα ποσοτικά στοιχεία έδωσαν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης των παραδοχών που έγιναν στην προηγούμενη παρουσίαση του BGS για τον υπολογισμό της συνολικής δυνητικής οικονομικής αξίας της εθελοντικής προσφοράς και επιπλέον επέτρεψαν να αποτιμήσουμε την αξία της εθελοντικής προσφοράς στα μουσεία.

Αυτά τα στοιχεία θα παρουσιάσουμε στην εκδήλωση που προγραμματίσαμε, αφήνοντας χρόνο στους επαγγελματίες και επιστήμονες του χώρου, ώστε να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, να παραθέσουν τις δικές τους απόψεις, ρίχνοντας φως στα ασαφή σημεία και να βοηθήσουν στη διατύπωση προτάσεων που θα επιτρέψουν την πιο οργανωμένη και μαζική συνεισφορά εθελοντών στα μουσεία.

Όπως ο τίτλος της εσπερίδας μας θέτει, πρόθεση και ελπίδα μας είναι να δημιουργήσουμε τη δυναμική ώστε μέσω της εθελοντικής προσφοράς στα μουσεία όλο και περισσότεροι από εμάς γίνουμε μέρος της κληρονομιάς μας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
Παρουσίαση της έρευνας από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τής MRB Hellas, Δημήτρη Μαύρο και της αποτίμησης του εθελοντισμού στα μουσεία από το μέλος του BGS, Γιώργο Ραουνά.

Πάνελ με εισηγητές που θα σχολιάσουν τα θέματα της έρευνας και θα καταθέσουν τις απόψεις τους.

Δημόσια συζήτηση – διαλογική συζήτηση με υποβολή ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες.

Όπως πάντα πρόθεση του BGS για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει δεν είναι να γίνεται μια στείρα κριτική, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δυσκολίες και μέσα από τις εμπειρίες των συμμετεχόντων να προτείνονται τρόποι και συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
17:30 – 18:00 Προσέλευση (εγγραφές)

18:00 – 18:05 Έναρξη

Βασίλης Ζώτος, Πρόεδρος του BGS

18:05 – 18:10 Χαιρετισμός εκδήλωσης

Kate Smith CMG, Πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα

18:10 – 18:25 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας

Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜRB Hellas

18:25 – 18:35 Οικονομική αποτίμηση του εθελοντισμού στα μουσεία

Γιώργος Ραουνάς – Μέλος του “BGS Economics Group”

18:35 – 20:00 Πάνελ με εισηγητές που θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους για τις διάφορες πτυχές του θέματος

– Αναστασία Χριστοφιλοπούλου – Επικεφαλής Αρχαιοτήτων, Fitzwilliam Museum Cambridge
– Σοφία Χανδακά – Επιμελήτρια, Τμήμα Πολιτισμών του Κόσμου Μουσείο Μπενάκη
– Φώτης Παπαθανασίου – Διευθυντής, Ίδρυμα Θεοχαράκη
– Μαρία Αλεξίου – Πρόεδρος, CSR in Greece

20:00 – 20:30 Συζήτηση / Ερωτήσεις από το κοινό