Αλλαγές στο εθελοντικό κίνημα

Θεσπίζονται κανόνες πιστοποίησης και λογοδοσία των οργανώσεων

Ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας είναι η Ακτίνα Εθελοντισμού του δήμου Αγρινίου, ενώ οι αριθμοί των δράσεών της εκπλήσσουν!

Τα νέα δεδομένα θα φέρουν πιθανότητα την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη του εθελοντισμού, ο οποίος στην Ελλάδα είναι ακόμη στα «σπάργανα» σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μέσα από νομοθετικό πλαίσιο τον στηρίζουν και τον ενισχύουν. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιχειρεί να θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο για την δράση του εθελοντισμού στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσει κανόνες πιστοποίησης και λογοδοσίας των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες όσο και δραστήριες και αποτελεσματικές να είναι δεν έχουν απολύτως κανένα μπούσουλα και δρουν ενστικτωδώς παρατηρώντας μόνο τα «κενά» και τις ανάγκες.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγγειλε πως θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία του εθελοντικού κινήματος! Το νομοσχέδιο αυτό θα θέσει τους κανόνες ενίσχυσης της λειτουργίας του εθελοντισμού στη χώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο, που θα εισάγει κανόνες πιστοποίησης για το εθελοντικό κίνημα, σωστής και διαφανούς λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων, λογοδοσίας όλων των εθελοντικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα θα θεσπίζει κίνητρα, τα οποία θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του εθελοντισμού. Το νομοσχέδιο αυτό, θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το κίνημα του εθελοντισμού σε ολόκληρη τη χώρα και θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα.

Ακτίνα Εθελοντισμού Δήμου Αγρινίου 

Η ακτίνα εθελοντισμού του δήμου Αγρινίου αποτελεί ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, από το 2015 που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου και πρωτεργάτρια την Ανθούλα Μακρή. Μάλισταοι αριθμοί των δράσεών της εκπλήσσουν θετικά κάνοντας στον καθένα κατανοητό πως ο εθελοντισμός, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη στα «σπάργανα», αποτελεί κομμάτι του DNA των Αγρινιωτών!

Η Υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού Δήμητρα Αβράμπου, εκτός από το ότι παίρνει θέση και δηλώνει πως το νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, παρουσιάζει τους τομείς που η Ακτίνα Εθελοντισμού πραγματοποιεί δράσεις και τον αριθμό των δράσεων ανά έτος, ο οποίος αποτελεί απόδειξη πως εθελοντισμός μπορεί να «ανθίσει» περεταίρω στην περιοχή μας.

Η Δήμητρα Αβράμπου Υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού του δήμου Αγρινίου

Οι τομείς της δράσης της ακτίνας είναι η παιδεία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η υγεία, αλλά και η συμμετοχή σε προβολές και ενημερώσεις για παγκόσμιες ημέρες που έχουν θεσπιστεί.

Το 2015, χρονιά δημιουργίας της Ακτίνας Εθελοντισμού σύμφωνα με την κ. Αβράμπου πραγματοποιήθηκαν 10 δράσεις, την επόμενη χρονιά, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 24 δράσεις, το 2017 μειώθηκαν στις 18 οι δράσεις λόγω των πλημμυρών που σημειώθηκαν στο Ζευγαράκι και την Τραγάνα, ενώ το 2018 οι δράσεις εκτοξεύτηκαν στις 39. Το 2019 22 δράσεις και φέτος παρά το γεγονός ότι  παρουσιάστηκε ο covid οι εθελοντές του Αγρινίου πρόλαβαν και έδειξαν τη διάθεση για προσφορά πραγματοποιώντας27 δράσεις!

Η κ. Αβράμπου δηλώνει σχετικά με το νομοσχέδιο: «ζητούσαν όλοι, εθελοντές και δήμοι, να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση επί του ζητήματος. Βάσει των στοιχείων, που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, καθώς ο καθένας λειτουργούσε με το δικό του τρόπο. Απομένει να δούμε το νομοσχέδιο, τι προβλέπει και ελπίζω να επαληθευτεί πως γίνεται προς την σωστή κατεύθυνση. Το θετικό είναι πως υπάρχει η διαβεβαίωση πως θα εισακουστούν οι εθελοντές και η αυτοδιοίκηση, ώστε όταν γίνει ο νόμος να είναι ολοκληρωμένος, επιτυχημένος, να λειτουργεί με βάση το κοινό καλό και την ενίσχυση του εθελοντισμού. Καλό θα είναι να συμβαδίζει με ένα ευρύτατο πλαίσιο που έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό και έχει αναπτύξει τον εθελοντισμό στο μέγιστο βαθμό. Στο εξής ο εθελοντισμός θα παίζει σημαντικό ρόλο στη χώρα μας, λόγω και της βοήθειας που θα μπορεί να προσφέρει, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας και των lockdown».

Μάλιστα η κ. Αβράμπου τόνισε ακόμη κάτι, που είναι  πολύ σημαντικό και έχει «ενεργοποιηθεί» και στην περιοχή μας, την αδελφοποίηση όλων των εθελοντικών συλλόγων του Δήμου με την Ακτίνα Εθελοντισμού, δηλαδή των συλλόγων όπως λ.χ. των προσκόπων, των Εθελοντών Αιμοδοτών, του «Χαμόγελου του Παιδιού», του Ερυθρού Σταυρού, της ΕΛΕΠΑΠ, των Εθελοντών Πυροσβεστών, του Συνδέσμου των Εφέδρων Αξιωματικών κλπ.

Πηγή: sinidisi.gr