Αρχική BREAKING NEWS Το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» παρουσίασε την παγκόσμια έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης

Το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» παρουσίασε την παγκόσμια έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για τα Παιδιά αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», διοργάνωσε συμβολικά, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, τη διαδικτυακή παρουσίαση της παγκόσμιας Έκθεσης, με φετινό θέμα τη «Συμπερίληψη και Εκπαίδευση: Όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι». Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκης Κεραμέως.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα, με πρωτοβουλία της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μεταφράζει στα ελληνικά και εκδίδει την περίληψη της Παγκόσμιας Έκθεσης Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO για την εκπαίδευση για όλους, ώστε να διασφαλιστεί πως κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Η στήριξη που ο καθένας από εμάς μπορεί να παρέχει σε διεθνή προγράμματα για την παιδεία είναι πολύ σημαντική. Γιατί μόνο όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις και τις ιδέες μας, και εντοπίζοντας τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν παγκοσμίως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Είναι ευθύνη όλων μας να ρίξουμε φως εκεί που η ζωή δεν ευνοεί τα παιδιά και την ομαλή ένταξή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα. Να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες και να βοηθήσουμε ώστε να μπορούν να κάνουν βίωμα το δικαίωμα στην παιδεία, στην ισότητα, στην αξιοπρέπεια, στα όνειρα για το μέλλον τους.

Η πανδημία έκανε ακόμα πιο έντονες τις ανισότητες ανάμεσα σε χώρες, σε κοινότητες και σε πληθυσμιακές ομάδες. Απειλεί να αφήσει πίσω της μια γενιά χαμένη και τραύματα που θα χρειαστεί πολύχρονος αγώνας συλλογικός και ατομικός για να επουλωθούν. Για τον λόγο αυτόν, ο Αναπτυξιακός Στόχος 4 των Ηνωμένων Εθνών για την διασφάλιση της ελεύθερης, ισότιμης και ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους γίνεται για μία ακόμα φορά και στόχος δικός μας. Η συμπερίληψη στην εκπαίδευση, που είναι το θέμα της Έκθεσης, υπογραμμίζει την ανάγκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα μέσα στις σχολικές αίθουσες, τον ρόλο της ομαλής ενσωμάτωσης των μαθητών και την σημασία της ισότιμης πρόσβασης στη μόρφωση», τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία η κυρία Βαρδινογιάννη.