Πτολεμαΐδα: 174 γεύματα αγάπης καθημερινά και εν μέσω πανδημίας από τον «Καλό Σαμαρείτη» – Διπλασιάστηκαν από πέρυσι οι αιτήσεις για σίτιση

Φτάνουν τα 174 τα άτομα που σιτίζει σε καθημερινή βάση ο φιλανθρωπικός σύλλογος Πτολεμαΐδας «Καλός Σαμαρείτης», προσφέροντας εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε μια χείρα βοηθείας σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι εθελοντές του συλλόγου καθημερινά βρίσκονται στο πόστο τους ακόμη και εν μέσω πανδημίας, μαγειρεύοντας ζεστά γεύματα αγάπης και ανθρωπιάς, ενώ συγκινητική είναι και η προσφορά του κόσμου, που βοηθάει όπως μπορεί το έργο του συλλόγου.

Αναλυτικότερα και όπως είπε χαρακτηριστικά στον «Π» ο πρόεδρος του «Καλού Σαμαρείτη», Απόστολος Πατσινακίδης, έχουν αυξηθεί πολύ οι αιτήσεις στο σύλλογο για σίτιση, με τον σύλλογο να έχει φτάσει πλέον στα 174 άτομα που χρίζουν σίτισης, μετά τις νέες αιτήσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Το φαγητό συνεχίζεται κανονικά να παρασκευάζεται για τον κόσμο, με το μαγείρεμα να έχουν αναλάβει οι κυρίες εθελόντριες του συλλόγου, με αυστηρά μέτρα προφύλαξης, αυστηρά με την παρουσία μέχρι 4 μαγείρων μέσα στα μαγειρεία. Επίσης, δεν μπαίνει κανείς μέσα στο χώρο, και το φαγητό παραδίδεται από το παράθυρο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης (γάντια, αντισηπτικά, μάσκες), και φυσικά καθημερινά απολυμαίνεται ο χώρος.

Σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ανάγκες του συλλόγου για αγαθά δεδομένης και της αύξησης της ζήτησης, ο κ. Πατσινακίδης απαντάει πως ευτυχώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προσφορές του κόσμου, ως αποτέλεσμα να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

«Μέχρι 200 άτομα, πιστεύω πως μπορούμε να σιτίζουμε», λέει επίσης ο ίδιος, σημειώνοντας πως στον κόσμο δίνεται μια επαρκής μεγάλη ποσότητα για ένα γεύμα ημερησίως και περισσεύει φαγητό από την ίδια ποσότητα και για το βράδυ για κάθε ένας που παίρνει καθημερινά ζεστό φρεσκομαγειρεμένο φαγητό με αγάπη.

Στην αύξηση της ζήτησης για συσσίτια έπαιξαν ρόλο και τα συνεχή Lockdown , λέει δυστυχώς ο ίδιος. Μάλιστα ενδεικτικό αυτής της κατάστασης, ότι πέρυσι ο «Καλός Σαμαρείτης» σίτιζε 89 άτομα και φέτος ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε!

Σε ότι αφορά τους ανθρώπους που επωφελούνται των συσσιτίων, πρόκειται είτε για οικογένειες, είτε, στην πλειοψηφία τους για μοναχικά άτομα. «Όταν ξεκίνησαν τα συσσίτια ήταν κυρίως ηλικιωμένοι αλλά και αλλοδαποί, αλλά σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων είναι έλληνες. Οι ηλικίες δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες, ενώ υπάρχουν και οικογένειες με παιδιά», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως έχει επέλθει εφέτος τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική αλλαγή των σιτιζομένων.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο 20 χρόνια τώρα έτσι και εφέτος, τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων που έρχονται (ομοίως και το Πάσχα), ο σύλλογος αντί του καθημερινού πιάτου φαγητού προσφέρει σε κάθε έναν από τους επωφελούμενους εορταστικό θέμα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι επωφελούμενοι που μπορούν να μαγειρέψουν λαμβάνουν δέμα με τρόφιμα που μπορούν να τα μαγειρέψουν, ενώ όσοι δεν μπορούν λαμβάνουν δέματα με ξηρά τροφή (γάλα, δημητριακά, λάδι κ.α.). Επίσης, τα παιδάκια λαμβάνουν τα δικά τους δέματα με παιδικές τροφές. Αυτά τα δέματα θα δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ όσοι ζουν στα χωριά θα τους διανεμηθούν από τον Δήμο Εορδαίας και όσοι μπορούν θα τα παίρνουν οι ίδιοι από τον σύλλογο (Θ. Σοφούλη 1).

Τέλος, ο ίδιος ευχήθηκε προς όλο τον κόσμο, ενόψει των εορτών, καλά Χριστούγεννα σε όλους, με αισιοδοξία παρά τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι και αλληλεγγύη, μιας και οι ανάγκες αυξήθηκαν και όσοι μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που δεν μπορούν.

Πηγή: e-ptolemeos.gr