Πού και πώς μπορείς να «μοιράσεις και να πάρεις αγάπη» στην Πάτρα, τα φετινά Χριστούγεννα

Και όχι μόνο την περίοδο των γιορτών

Πιο πολύ από ποτέ τα φετινά Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν πιο ουσιαστικά, με το πραγματικό τους νόημα να κυριαρχεί στην καρδιά και στο μυαλό μας. Τα Χριστούγεννα της πανδημίας σίγουρα δε θα μοιάζουν με άλλα. Χωρίς ταξίδια και πολύ κόσμο αλλά με αγάπη, αισιοδοξία κι ελπίδα, γνωρίζοντας πια, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Τα φετινά Χριστούγεννα μπορούμε να στρέψουμε πιο «καθαρά» το βλέμμα σε όσους το έχουν ανάγκη και να προσφέρουμε «χέρι βοηθείας». Η Εκκλησία, ο Δήμος, φορείς και σύλλογοι μας καλούν να ομορφύνουμε λίγο τις γιορτινές μέρες ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Τρόφιμα, παιχνίδια, βιβλία, μπορεί για κάποιους να είναι απλά πράγματα… για κάποιους άλλους όμως είναι όνειρο που λείπει! Χαρακτηριστικό ότι, στην Πάτρα, οι συνάνθρωποι μας που καταφεύγουν στα συσσίτια και ευρύτερα στην παροχή στήριξης, είναι χιλιάδες. Για όσους λοιπόν θέλουν να προσφέρουν αυτές τις μέρες οι επιλογές είναι αρκετές. Από την άλλη, όσου έχουν ανάγκη, μπορούν να βρουν παρηγοριά και ανακούφιση.

  •  Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πατρών

Οι πατρινοί μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα- προϊόντα μακράς διαρκείας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου το οποίο βρίσκεται στην οδό Σολωμού και Ελ. Βενιζέλου. «Διανύουμε φάση διανομής αυτές τις μέρες» εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης.

Όπως ανέφερε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου προμηθεύονται τρόφιμα 750 πατρινές οικογένειες τον μήνα. Πρόκειται για 2.000 άτομα ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν αίτηση για να προμηθεύονται τρόφιμα όλο και αυξάνεται. Να σημειώσουμε ότι ενώ φέτος οι οικογένειες του Κοινωνικού παντοπωλείου είναι 750, πέρσι ήταν 530. Από το παντοπωλείο δίνεται και έτοιμο φαγητό, σε κάποιες περιπτώσεις στα σπίτια ανθρώπων που είναι ανήμποροι. Πρόκειται για 250 μερίδες περίπου.

*Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πατρέων

Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού

Τηλ.: 2610 311 561

  • Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Πολλοί είναι οι ναοί που συγκεντρώνουν τρόφιμα σε μηνιαία βάση. Στους ναούς καταφεύγουν για τρόφιμα περίπου 2.500 άτομα.  Σε ανακοίνωση της η Μητρόπολη αναφέρει:

“Κάθε ἡμέρα μέ τόν νοῦ μας καί τήν καρδιά μας ἀγκαλλιάζομε ὅλους τούς ἀδελφούς μας, οἱ ὁποῖοι ἀντιμετωπίζουν ποικίλες ἀνάγκες καί ἁπλώνουν τό χέρι τους καί μᾶς κοιτοῦν στά μάτια περιμένοντας τήν ἔμπρακτη ἔκφραση τῆς ἀγάπης μας. Αὐτή ἡ προσφορά τῆς ἀγάπης, ἡ ἐλεημοσύνη, ὅπως τήν ὀνομάζομε, δέν προσφέρεται στούς ἐνδεεῖς συνανθρώπους μας, ἀλλά στόν ἴδιο τόν Θεό. Τώρα πού οἱ δυσκολίες εἶναι περισσότερες, ἄς μή λησμονήσωμε τούς ἀδελφούς μας, οἱ ὁποῖοι περιμένουν ἕνα πιάτο φαγητό ἀπό τόν “ΑΡΤΟ ΑΓΑΠΗΣ” τῆς Μητροπόλεως, ἤ ἀναμένουν ἀνήμποροι νά περπατήσουν, τήν παρουσία καί βοήθεια στό σπίτι μαζί μέ τό φαγητό κάθε ἡμέρα, ἤ τά τρόφιμα καί τά ἄλλα ἀγαθά ἀπό “ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ”, τά φάρμακα τους καί τήν ὅποια οἰκονομική ἐνίσχυση, τίς ὑποτροφίες οἱ ὁποῖες παρέχονται σέ φοιτητάς, τήν φιλοξενία στόν Ξενῶνα Φιλοξενίας συγγενῶν ἀπόρων ἀσθενῶν καί τόσα ἄλλα. Σπεύσατε καί ἐφέτος νά ἐνισχύσετε τήν φιλάνθρωπη προσπάθεια τῆς Μητροπόλεως μας.

Θά συγκεντρώνονται καθημερινῶς τρόφιμα στούς Ἱερούς Ναούς καί ἐν συνεχείᾳ θά προωθοῦνται στό “ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ” τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. Ἐπίσης λόγῳ τῆς δυσκολίας τῶν μετακινήσεων, ἐξ αἰτίας τῆς πανδημίας, μπορεῖτε νά καταθέτετε χρηματικό ποσό ὑπέρ τοῦ Φιλανθρωπικοῦ Ἔργου τῆς Ἱερᾶς Μητρόπολες μας στόν Τραπεζικό Λογαριασμό τῆς Ἐθνικῆς Τράπεζας μέ ἀριθμό GR7101102250000022529609665 ἤ νά ἔρχεσθε σέ συννενόηση ἀπ’ εὐθείας μέ τόν Μητροπολίτη ἤ τήν Ἱερά Μητρόπολη”.

Να σημειώσουμε ότι γεύματα μοιράζονται από την Μητρόπολη, στην οδό Φιλοποίμενος 27.  Πρόκειται για μία δομή κοινωνικού συσσιτίου που ονομάζεται “Άρτος Αγάπης” και στεγάζεται στο ισόγειο. Από εκεί σιτίζονται άνθρωποι που το έχουν ανάγκη μετά από αίτηση και την κατάθεση κάποιων δικαιολογητικών (Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν σε φωτοαντίγραφα τα κάτωθι δικαιολογητικά: Αίτηση του ενδιαφερομένου-συμπληρώνεται κατά την ώρα της καταθέσεως των δικαιολογητικών-, Δ.Α. Ταυτότητος, Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εισοδήματος έτους 2015 της οικείας Δ.Ο.Υ. ή αντίγραφο της τελευταίας δηλώσεως φορολογίας Ε1, Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, Δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, Βεβαίωση από το Ενοριάκο Φιλόπτωχο του ενδιαφερομένου, Κάρτα ανεργίας σε ισχύ, εφόσον ο αιτών είναι άνεργος, Βιβλιάριο απορίας θεωρημένο από αρμόδια υπηρεσία, Επίσημη ιατρική γνωμάτευση, εάν υπάρχει πρόβλημα υγείας,  Μισθωτήριο συμβόλαιο, στην περίπτωση κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος ενοικιάζει κατοικία, Λογαριασμό ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΠ). Εαν υπάρχουν τα απαραίτητα διακιολογητικά, η αίτηση εγκρίνεται την ίδια μέρα.

Τα γεύματα, είναι περίπου 400 μερίδες, θα δοθούν κανονικά τις ημέρες των γιορτών, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια.

  • Χέρι- Χέρι

Η ομάδα Χέρι- Χέρι μαζεύει δώρο-επιταγές προκειμένου οικογένειες που έχουν ανάγκη να τις εξαργυρώσουν σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.α. Φυσικά εάν κάποιος επιθυμεί να προσφέρει τρόφιμα ή και κάποια ρούχα, μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα μέσω facebook. Έλλειψη υπάρχει στα εφηβικά ρούχα, σε φούτερ, φόρμες, παπούτσια σε νούμερα από 37 και πάνω. Βρείτε την ομάδα εδώ.

  • Κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας Παιδικά Χωριά SOS

Στο Κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας βρίσκουν καταφύγιο, 60 πατρινές οικογένειες ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει κι άλλα αιτήματα. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, δώρα για παιδιά, βιβλία αλλά και είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Να σημειώσουμε ότι λόγω κορωνοϊού συγκεντρώνονται μόνο καινούργια και όχι μεταχειρισμένα αντικείμενα.

*Κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας

Διευθ.: Αθανασίου Διάκου 70  στα Ψηλά Αλώνια

Τηλ. επικοινωνίας: 2610 320 879

  • Κιβωτός της αγάπης

Βοήθεια ζητά με ανακοίνωσή της στη σελίδα της στο facebook η Κιβωτός της Αγάπης

«Και αυτά τα Χριστούγεννα, θα προσπαθήσουμε όλοι μας να μην λείψει τίποτα από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των 70 παιδιών μας. Ζητάμε για άλλη μια φορά να συμβάλλετε στην προσπάθεια μας αυτή, προσφέροντας ο καθένας ο,τι μπορεί, είτε χρηματικό ποσό, είτε τρόφιμα. Η οποιαδήποτε προσφορά σας, θα είναι πολύτιμη διέξοδος για τα παιδιά μας, ειδικά τώρα στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε εν μέσω της πανδημίας. Τα παιδιά αυτά, μπορεί να μην μπορούν να σας πουν “ευχαριστώ” αλλά πιστέψτε μας το εκφράζουν με το δικό τους μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο.

Γι΄ αυτό με την δική σας βοήθεια, όχι μόνο θα βοηθήσετε στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, αλλά θα δώσετε μεγάλη χαρά και στα παιδιά μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με υγεία, υπομονή και υπευθυνότητα» σημειώνουν από την Κιβωτό της Αγάπης.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται  είναι: Γάλα εβαπορέ, λάδι, Τυρί φέτα-τυρί για τρίψιμο, κριθαράκι, ρύζι, όσπρια, ζάχαρη, παιδικές κρέμες (φαρίν λακτέ, άνθος ορύζης), ντοματοπολτός, γάλα βρεφικό σε σκόνη, είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα), είδη καθαριότητας(σκόνη πλυντηρίου, απορρυπαντικά.

*Κιβωτός της αγάπης

http://www.kivotos-agapis.gr/

τηλ. :261 022 2280

e- mail: kivotosa@otenet.gr

 

«Φωτεινό Αστέρι»: Μία νέα κουζίνα γεμάτη αγάπη και ιστορίες πατρινών που συγκινούν

  • Φωτεινό Αστέρι

Το Φωτεινό αστέρι που πριν λίγο καιρό ξεκίνησε να λειτουργεί την κοινωνική του κουζίνα, συγκεντρώνει τρόφιμα, όχι μόνο μακράς διαρκείας αλλά και φρέσκα που θα μαγειρευτούν και θα δοθούν σε παιδιά με προβλήματα υγείας. Φυσικά όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει ρούχα αλλά και παιχνίδια. «Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά για όλους. οι συνθήκες δυσκόλεψαν πολύ. η ανεργία και η συνέπεια αυτής όπως η φτώχεια και η πείνα χτύπησε πολλές πόρτες. οι οικογένειες αυξήθηκαν, περισσότερα παιδικά χαμόγελα πάγωσαν.. οι υποχρεώσεις τρέχουν..

Πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι οι εθελοντές του Φωτεινού Αστεριού; Ενωθήκαμε ακόμα περισσότερο! γίναμε ακόμα πιο πολλοί! Καθημερινά προσπαθούμε όλοι μαζί να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να μπορέσουμε να δώσουμε την ελπίδα σε αυτά τα παιδιά.

Στα παιδιά που μας κοιτάζουν με αγωνία, στα παιδιά που ντρέπονται να πουν ότι πεινάνε, στα παιδιά που πρέπει να διδαχθούν αλλά δεν έχουν τα κατάλληλα μέσα, στα παιδιά που πρέπει να παίξουν, να ζωγραφίσουν, να χαρούν, να ”γευτούν” τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του αγαπημένου τους Άγιου Βασίλη. Δηλώνουμε παρών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας με την πολύτιμη βοήθεια σας» λένε από το Φωτεινό Αστέρι.

*Φωτεινό Αστέρι

email. tofoteinoasteri@gmail.com

Τηλ. 6981044800 -2611122497

ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ Ελ. Βενιζέλου 122 Πάτρα. Ανοιχτά καθημερινά από τις 10.00 -14.00 και 17.00- 20.00″

https://tofoteinoasteri.org/

*Το χαμόγελο του παιδιού

Στην Πάτρα, στην  Όθωνος Αμαλίας 83 λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης παιδιών και Οικογένειας από το Χαμόγελο του παιδιού. Εκεί συγκεντρώνονται, τρόφιμα, είδη ρουχισμού και παιχνίδια, από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωση του: είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παράδοση και η παραλαβή των ειδών θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Πριν φύγουμε από το σπίτι δεν ξεχνάμε να στείλουμε SMS στο 13033 ή να φέρουμε μαζί μας συμπληρωμένο το έντυπο Μετακίνησης δηλώνοντας το πλαίσιο 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. Δε ξεχνάμε να φοράμε τη μάσκα μας και να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό.

Δείτε περισσότερα στο hamogelo.gr  και για τους άλλους τρόπους στήριξης του Συλλόγου.

Πηγή: thebest.gr