Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου “Το «Άλμα Ζωής» είναι σύλλογος ασθενών που έχει δημιουργηθεί με στόχο την αλληλοβοήθεια…”

Δέκα χρόνια τώρα, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, το κέντρο της Αθήνας γεμίζει μικρούς και μεγάλους, που στέλνουν το μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού.

Έτσι, και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει για 10η συνεχή χρονιά το Greece Race for the Cure. Η dinamiprosforas.gr μίλησε με την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού  «Άλμα Ζωής» Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.

Είναι μέλημα για το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» μια γυναίκα να ξεπεράσει την ασθένεια του καρκίνου του μαστού και να βρει βοήθεια μέσα από εσάς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Το «Άλμα Ζωής» είναι σύλλογος ασθενών που έχει δημιουργηθεί πριν 30 χρόνια  με στόχο την οργανωμένη αλληλοβοήθεια, την ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Όλα τα μέλη του Συλλόγου καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, έχουμε βιώσει την ασθένεια. Μέσα από οργανωμένα και σταθερά προγράμματα του Συλλόγου, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη με ατομικές συνεδρίες, με ομάδες αλλά και μέσα από την τηλεφωνική γραμμή στήριξης. Παράλληλα, η κοινωνική υπηρεσία του Συλλόγου παρέχει συμβουλευτική για τα δικαιώματα των γυναικών με καρκίνο μαστού, ενώ ο Σύλλογος συνεργάζεται και με νομικό σύμβουλο για παροχή εξειδικευμένων νομικών συμβουλών. Άλλα προγράμματα του Συλλόγου είναι ο Γονιδιακός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν νοσήσει και συγγενείς πρώτου βαθμού, εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα ενδιαφέροντος για γυναίκες που βιώνουν καρκίνο μαστού, σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας σχετικά με τις δεξιότητες επικοινωνίας με τον ογκολογικό ασθενή. Σημαντικό πρόγραμμα και πυρήνας των προγραμμάτων του Συλλόγου είναι το εθελοντικό πρόγραμμα “ReachtoRecovery” κατά το οποίο γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού εκπαιδεύονται και εθελοντικά επισκέπτονται άλλες γυναίκες που βρίσκονται τώρα στη φάση της θεραπείας. Το εθελοντικό μας πρόγραμμα το εφαρμόζουμε σε τέσσερα Νοσοκομεία της Αθήνας: το Νοσοκομείο Μεταξά, το Metrpopolitan, το Ιασώ και το Έλενα Βενιζέλου.

Η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη ζωή της ασθενούς;

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού σώζουν ζωές. Αυτό μας το λένε οι γιατροί. Γι’ αυτό υπενθυμίζουμε διαρκώς στις γυναίκες πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος μαστού. Ο καρκίνος του μαστού, αν διαγνωστεί εγκαίρως έχει έως και 96% πιθανότητες ίασης.

Μέσα από την εμπειρία που έχετε και είστε πρόεδρος ενώ συλλόγου με έντονη δράση ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε;

Θέλω να συμβουλέψω τις γυναίκες να μην παραλείπουν ποτέ τον προληπτικό τους έλεγχο, γιατί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές. Σε όσες βιώνουν τώρα την περιπέτειά τους με τον καρκίνο του μαστού, θέλω να τις διαβεβαιώσω πως εμείς στο «Άλμα Ζωής» είμαστε εδώ, είμαστε δυνατές και μπορούμε να τους παρέχουμε τη στήριξη που χρειάζονται.

Πείτε μας τους στόχους σας για το 2018 και 2019;

Στόχος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» αλλά και δικός μου είναι να ενημερώνουμε όλο και περισσότερες γυναίκες για την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, να στηρίζουμε ακόμη περισσότερες ασθενείς, με στόχο κάποια στιγμή στο μέλλοννα μην υπάρχει καρκίνος του μαστού. Επιπλέον, να πραγματοποιούμε ολοένα και περισσότερα προγράμματα, αφουγκραζόμενες τις ανάγκες των ασθενών.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις σας;

Η πιο γνωστή ίσως δράση ευαισθητοποίησης του Συλλόγου είναι το Greece Race for the Cure®, ο αγώνας δρόμου και συμβολικός περίπατος που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο. Φέτος διοργανώνουμε τον αγώνα για 10η χρονιά, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Είναι μια γιορτή ο αγώνας μας, χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο γιορτάζουν μαζί μας τη ζωή και μεταδίδουν το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος.Βέβαια το σημαντικό είναι πως μέσα από αυτή την ημέρα γιορτής και ευαισθητοποίησης υλοποιούνται δράσεις μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού όλο το χρόνο.

Οι Έλληνες σαν λαός προσφέρει; Είναι Εθελοντής;

Κρίνοντας από τη διάθεση των δικών μας μελών να προσφέρουν εθελοντικά σε άλλες γυναίκες με την ίδια εμπειρία, αλλά και από τους εθελοντές του αγώνα Greece Race for the Cure® που είναι περισσότερα από 600 άτομα κάθε ηλικίας με διάθεση να συνεισφέρουν στον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνου του μαστού, μπορώ να πω πως, ναι,  η εικόνα που έχουμε είναι αρκετά ενθαρρυντική.

Η πολιτεία είναι στο πλευρό σας;

Ο Σύλλογος βασίζει τις δραστηριότητές του σε δωρεές και χορηγίες. Σε σχέση με την Πολιτεία, στόχος είναι να είναι δίπλα στις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, παρέχοντάς τους ό, τι χρειάζονται σε φάρμακα και θεραπείες αλλά πρωτίστως στις προληπτικές τους εξετάσεις.

10 χρόνια Greece Race for the Cure πωςαισθάνεστε;

Θυμάμαι ακόμα το 2008, όταν ήρθε σε επαφή μαζί μας η Οργάνωση Susan G. Komen για πρώτη φορά, τα πρώτα μας δειλά βήματα. Τότε δεν ξέραμε τι να περιμένουμε, αλλά σκεφτήκαμε «γιατί όχι» και τα καταφέραμε. 5000 άνθρωποι ήταν μαζί μας στο πρώτο Greece Race for the Cure®.

Στη συνέχεια όλο και μεγάλωνε το ενδιαφέρον για τον αγώνα μας, όλο και περισσότερος κόσμος έπαιρνε μέρος, ο αγώνας έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη της Αθήνας και την τελευταία χρονιά καταφέραμε να έχουμε μαζί μας 36500 κόσμο στο Ζάππειο.
Τώρα νιώθω ανυπομονησία για εκείνη την ημέρα, χαρά, συγκίνηση για το πόσα έχουμε καταφέρει μαζί και ελπίζω αυτή η θερμή ανταπόκριση, αυτή η αγάπη του κόσμου και η συμμετοχή του σε τόσο ουσιαστικές δράσεις να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να καταφέρνουμε να υποστηρίζουμε όλο και περισσότερες γυναίκες, με όλο και περισσότερα προγράμματα.

Γιατί πραγματοποιείται το Greece Race for the Cure;

Το Greece Race for the Cure® είναι για εμάς ένας μοναδικός τρόπος να ακουστεί η φωνή μας. Ενώνει ανθρώπους όλων των ηλικιών, που γίνονται μέρος μιας παγκόσμιας αλυσίδας ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Εκτός από το συμβολισμό του αγώνα, ο λόγος που πραγματοποιείται η διοργάνωση είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων ενάντια στον καρκίνο του μαστού, τα οποία υλοποιούνται όλο το χρόνο και βοηθούν ουσιαστικά τις γυναίκες τόσο σε επίπεδο υποστήριξης όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης.

Σας περιμένουμε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, γιατί όλοι μαζί χαράζουμε δρόμο ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Λίγα λόγια για την Πρόεδρο του Συλλόγου:

H Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένη 43 χρόνια με τον οικονομολόγο, Άρη Γαβριηλίδη. Πριν από 20 χρόνια ασθένησε με καρκίνο μαστού. Βρήκε μεγάλη στήριξη, εκτός από την οικογένειά της, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε ως εθελόντρια και επί σειρά ετών στήριζε άλλες γυναίκες σε νοσοκομεία νοσηλείας, αποτελώντας η ίδια πρότυπο επαναδραστηριοποίησης και αποκατάστασης, ενώ συμμετείχε ενεργά σε πανελλαδικές εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού για την πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση.

Διαβάστε επίσης:

«Άλμα Ζωής»: 10 χρόνια Greece Race for the Cure

Συνέντευξη στον: Αναστάσιο- Ευάγγελο Δαφνή