«Περίτας»: Η ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων

Περίτας. Η αξιέπαινη κίνηση για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων από τον δήμο Βέροιας. Στη δημιουργία  ιστοσελίδας αποκλειστικά για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων, προχώρησε η Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας του Δήμοu Βέροιας, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του πληθυσμού τους στην περιοχή.  

Η ιστοσελίδα  με το συμβολικό όνομα «Περίτας», εμπνευσμένο από το αγαπημένο και πιστό σκυλί του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο οποίος όπως λένε ήταν ο πρώτος που θέσπισε ειδικό νόμο για την προστασία των ζώων, δημιουργήθηκε ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιο από τα σκυλάκια που φιλοξενούνται προσωρινά στο Δημοτικό Κυνοκομείο, μειώνοντας, αφενός, σταδιακά τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της πόλης και προσφέροντας, αφετέρου, καλύτερες προοπτικές διαβίωσης στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μέσα από την ασφάλεια μιας μόνιμης στέγης.  

Μέσα από τον ιστότοπο https://peritas.veria.gr μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος, υιοθετώντας μόνιμα ένα σκύλο, εθελοντής, φροντίζοντας εθελοντικά συγκεκριμένο ζώο ή και χορηγός, διαθέτοντας τροφή και φάρμακα για την άμεση φροντίδα των αδέσποτων ζώων της πόλης.  

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Βέροιας, η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε εσωτερικά, από υπάλληλο του Δήμου Βέροιας στο Τμήμα Πληροφορικής (Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας) ενώ το κείμενο με τίτλο «Αναδρομή στην ιστορία» που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα επιμελήθηκε η συγγραφέας,  Όλγα Κουτμηρίδου – Μεταξά.

Παράλληλα με την εθελοντική συμμετοχή του Βεροιώτη ηθοποιού, Γιώργου Καραμίχου,δημιουργήθηκε προωθητικό βίντεο της νέας ιστοσελίδας αναρτημένο στο επίσημο κανάλι του Δήμου Βέροιας στο You Tube.

Λίγα λόγια για τον Περίτα Ο Περίτας ήταν το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκστρατείας. Το όνομα Περίτας φαίνεται να προέρχεται από την μακεδονική λέξη για τον Ιανουάριο. Έχει ακουστεί ότι το όνομα το έδωσε ο Αλέξανδρος από την λέξη περιττός = εξαιρετικός. Αλλά στα αρχαία κείμενα του Πλουτάρχου αναγράφεται με ένα ταφ. (Πλούταρχος, Βίοι παράλληλοι, Αλέξανδρος 61). Λένε ότι ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων. Ο Περίτας ήταν αυτός που δάγκωσε έναν ελέφαντα στο πεδίο της μάχης,πολεμώντας εναντίον του Δαρείου Γ? όταν ο Αλέξανδρος είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση κάποια στιγμή στην μάχη. Εκεί ήταν που μάλλον σκοτώθηκε και αυτό. Θεωρείται ένα από τα δέκα σκυλιά που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία.  

Πηγή: cityportal.gr