ΕΛΠΕ: Άντεξαν τη δοκιμασία, κινούνται δυναμικά για το μέλλον

Το 2020 αποτέλεσε χρονιά δοκιμασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως «βεληνεκούς» και δυναμικής. Τα Ελληνικά Πετρέλαια αντιπαρήλθαν τις αντιξοότητες και στάθηκαν όρθια στο δυσμενές περιβάλλον που διαμόρφωσε-συν τοις άλλοις- η απότομη και μεγάλη υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Υπό δυσμενείς συνθήκες και ενδεχομένως κόντρα στα «προγνωστικά» της αγοράς, τα ΕΛΠΕ εξήλθαν νικητές από τη δύσκολη μάχη και ατενίζουν με αισιοδοξία το 2021.

Παράλληλα η εταιρεία κατέδειξε για μια ακόμη φορά το κοινωνικό της πρόσωπο, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2020, για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού και για την προστασία των πολιτών.

Αντιμέτωπος με μια διμέτωπη κρίση –αρνητική συγκυρία που «συγκροτούσαν» το shutdown της επιχειρηματικής δραστηριότητας ελέω κορωνοϊού και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, ο Όμιλος εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία των τριών διυλιστηρίων, διατηρώντας την παραγωγή τους σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές, ενώ εκμεταλλεύτηκε έγκαιρα τις όποιες εμπορικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή αγορά.

Τα αποτελέσματα που κατήγαγε είναι εντυπωσιακά, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς υπό ποιες συνθήκες έδρασαν τα ΕΛΠΕ. Χάρη, λοιπόν, στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διυλιστηρίων, των εξαγωγών και της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν στη διεθνή αγορά πετρελαιοειδών, ο όμιλος πέτυχε κέρδη ΕΒΙΤDA 256 εκατομμυρίων ευρώ, κατά το γ’ τρίμηνο/ εννεάμηνο του 2020.

Χαρακτηριστικό της επιτυχούς στρατηγικής των ΕΛΠΕ, αποτελεί το γεγονός ότι αύξησε τις εξαγωγές κατά 10%, φτάνοντας τις συνολικές πωλήσεις στους 3,7 εκατ.τόνους. Παράλληλα, υλοποίησε το έργο συντήρησης και αναβάθµισης στις Βιοµηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου, µία επένδυση άνω των €130 εκατ., µε έµφαση στη βελτίωση των επιδόσεων και δεικτών ασφαλείας και περιβάλλοντος.

Δυναμικές κινήσεις στον τομέα των ΑΠΕ

Σημείο αναφοράς των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, αποτελεί το mega-project, στον τομέα των ΑΠΕ, στη Μακεδονία. Ο Όμιλος κινείται δυναμικά και στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιδιώκοντας να καταστεί πρωταγωνιστής και διαμορφωτής των εξελίξεων. Η εξαγορά από την «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», του ισχυρού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων που θα κατασκευάσει η Γερμανική εταιρεία «JUWI» στην περιοχή της Κοζάνης, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, συνολικής ισχύος 204 MW. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή προέρχονται από την περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία κατά το Α’ Τρίμηνο του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος συνέχισε να βελτιώνει την κεφαλαιακή του διάρθρωση, αντλώντας επιπλέον ρευστότητα, τόσο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και από το τραπεζικό σύστημα, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Τον Οκτώβριο 2020, η HPF plc, θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ολοκλήρωσε τη συμπληρωματική έκδοση ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους €99,9 εκατ., με απόδοση 2,4%.

Πολύτιμη κοινωνική προσφορά – Αρωγός στην αντιμετώπιση του COVID-19

Πολύτιμη ήταν η κοινωνική προσφορά των Ελληνικών Πετρελαίων, σε μια χρονιά που δοκιμάστηκαν οι αντοχές των υγειονομικών δομών αλλά και των πολιτών. Ο όμιλος αποτέλεσε πολύτιμο αρωγό και συνέβαλε τα μέγιστα, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας και τη θωράκιση του συστήματος Υγείας. Τα Ελληνικά Πετρέλαια εκπόνησαν ένα μεγάλο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, σε πλήρη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Όμιλος προσέφερε, μεταξύ άλλων, δέκα συστήματα διάγνωσης κορωνοϊού στα νοσοκομεία αναφοράς, άνω των 100.000 αντιδραστηρίων για µοριακά τεστ, άφθονες ποσότητες φαρμάκων, γαντιών και μασκών σε νοσοκομεία, δήμους και άλλους Φορείς, ενώ επίσης προχώρησε σε δωρεές σε Ιδρύματα και ΜΚΟ, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, ο Όμιλος, μέσω της ΕΚΟ, προσέφερε ξανά πετρέλαιο θέρμανσης με 5% μειωμένη τιμή, διευκολύνοντας έτσι τους πολίτες εν μέσω πανδημίας..

Πηγή: indicator.gr