Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας υποστηρίζει την αποστολή της Axion Hellas

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (Τhe Hellenic Initiative Australia) ανακοίνωσε σήμερα δωρεά ύψους AU$50.000 στην Axion Hellas για την παροχή προληπτικής και εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης σε κάτοικους απομακρυσμένων περιοχών στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Η δωρεά υποστήριξε την αποστολή της Axion Hellas της περασμένης βδομάδας στην περιοχή της Βολισσού στη βόρεια Χίο και στο ακριτικό νησί των Ψαρών, τα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης.

Η πολυμελής ομάδα εθελοντών ιατρών της Axion Hellas αναχώρησε για την πενθήμερη αποστολή από την Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 με 12 φουσκωτά σκάφη, ταξιδεύοντας περίπου 280 ναυτικά μίλια με προορισμό τα Ψαρά.

Προσωρινή κλινική εγκαταστάθηκε στα Ψαρά στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ κλινικές λειτουργούσαν στη Βολισσό στις 21 και 22 του ιδίου μήνα.

Περίπου 630 κατοικοι δέχτηκαν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, όρασης, αναπνευστικές, υπερήχων καθώς και πολλές ακόμη προληπτικές εξετάσεις.
Η ιατρική ομάδα αποτελούμενη από 45 γιατρούς από 23 ειδικότητες, 10 νοσοκόμες, παραϊατρικό προσωπικό, έναν διατροφολόγο, έναν φυσιοθεραπευτή, έναν οφθαλμίατρο, καθώς επίσης και οδοντιάτρους προσφέραν προληπτική φροντίδα.

 

Το απομονωμένο νησί των Ψαρών έχει 180 μονίμους κατοίκους, ενώ η Βολισσός είναι το κεντρικό χωριό της Βορειοδυτικής Χίου που περιλαμβάνει πολλά ακόμη απομονωμένα ορεινά χωριά.

«Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας είναι υπερήφανη που υποστηρίζει το έργο της Axion Hellas στην παροχή ιατρικής περίθαλψης σε κοινότητες που είναι απομονωμένες και στερούνται βασικών υπηρεσιών» δήλωσε ο Nicholas Pappas, Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας. «Η πλειονότητα των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών είναι μεγάλης ηλικίας και αντιμετωπίζουν προκλήσεις πρόσβασης στη βασική υγειονομική περίθαλψη και στην ειδική ιατρική υποστήριξη.»

Τα Ψαρά συνδέονται με την Χίο με ένα μόνο καθημερινό δρομολόγιο πλοίου το καλοκαίρι και ένα κάθε δεύτερη μέρα τον υπόλοιπο χρόνο. Οι συγκοινωνίες που συνδέουν τη Βολισσό με τις ιατρικές υπηρεσίες του νησιού είναι σχετικά περιορισμένες και το ταξίδι με πλοίο για την μεταφορά σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας διαρκεί πάνω απο 12 ώρες.

Αυτή είναι η δεύτερη αποστολή της Axion Hellas στα Ψαρά και στην Βολισσό, και δίνει την δυνατότητα στους γιατρούς να επανεξετάσουν και να αξιολογήσουν την πορεία των ασθενών που είδαν την προηγούμενη χρονιά.

H Axion Hellas διοργανώνει ετησίες αποστολές του σε απομακρυσμένες και απομονωμένες κοινότητες στο πλαίσιο των οποίων παρέχει επίσης πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και χρηματοδοτεί έργα υποδομών.
Για την Axion Hellas

Η Axion Hellas είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός του οποίου η αποστολή είναι να στηρίξει την κοινωνία, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες που ζουν σε απομακρυσμένες και απρόσιτες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

 

 

Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι κοινότητες αυτές στερούνται εύκολης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαιδευτική υποδομή και οι πολιτιστικές δραστηριότητες.