Παιχνίδια για άτομα με νοητική αναπηρία

Σχεδιάζοντας Serious Games με σκοπό την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των ατόμων με Νοητική Αναπηρία/Νοητική Υστέρηση (ΝΥ)

Δύο διαδικτυακά Εργαστήρια με τίτλο «Συν-δημιουργώντας υποστηρικτικά παιχνίδια για την ενίσχυση της ένταξης ατόμων με νοητική αναπηρία», πραγματοποιούνται  το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου 2021 . Στόχος των εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη πρωτότυπων ιδεών και παιχνιδιών για άτομα με νοητική αναπηρία μέσω μιας κανοτόμου μεθοδολογίας που επιτρέπει την ενεργό αλληλεπίδραση και δίνει χώρο για ισότιμη συμμετοχή σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως αναπηρίας. 

Serious Games

Τα «Σοβαρά Παιχνίδια» ή αλλιώς Serious Games (φυσικά ή/και ψηφιακά) αποτελούν μια αποδεκτή μορφή μη φαρμακευτικής παρέμβασης για τα άτομα με ΝΥ γιατί προσφέρουν τη δυνατότητα διερεύνησης και ενίσχυσης της προσοχής δημιουργώντας συνθήκες που δεν προκαλούν πίεση στον συμμετέχοντα. Επίσης γιατί, τα παραδοσιακά παιχνίδια, συχνά, δεν είναι κατάλληλα για άτομα με νοητικές δυσκολίες με αποτέλεσμα τα άτομα να χάνουν το ενδιαφέρον τους πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Τα εργαστήρια

Το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου (18 Ιαν στις 11:00 π.μ. – 19 Ιαν στις 2:00 μ.μ.) στην σελίδα του έργου ID GAMES  (https://www.facebook.com/ID-GAMES-100533951381277) σε live μετάδοση  μαθαίνουμε για την νοητική αναπηρία, τις καλές πρακτικές ένταξης, τα serious games και παίζουμε μαζί με άτομα με νοητική αναπηρία για να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία βασισμένα στο παιχνίδι.

Μέσω των εργαστηρίων επιχειρείται η αλληλεπίδραση των ατόμων με νοητική αναπηρία με φοιτητές, φροντιστές, επαγγελματίες, game-designers και πολίτες στο ευχάριστο περιβάλλον που δημιουργεί το παιχνίδι, αλλά και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την σημασία της ένταξης των ενηλίκων ατόμων με νοητική αναπηρία σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας.

Οι ιδέες παιχνιδιών που θα δημιουργηθούν θα συλλεχθούν από τους εταίρους του έργου και κάποιες από αυτές θα γίνουν πραγματικά serious games που θα είναι διαθέσιμα διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα του έργου https://www.idgames.eu/

Οι εταίροι του έργου

Τα εργαστήρια διοργανώνονται από το ΠΕΚ/ΑμεΑ σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό φορέα, την ΑΜΚΕ Challedu στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Eramus+ «ID GAMES». Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ID GAMES» βασίζεται στη φιλοσοφία ότι σε κάθε άτομο θα πρέπει να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων του, καθώς και της αποδοχής του ως ισάξιο μέλος της κοινωνίας.

Πηγή: athina984.gr