Υποτροφίες ύψους $40.000 για φοιτητές Ελληνικών στο La Trobe

Οι 10 υποτροφίες χορηγούνται από την κυβέρνηση Andrews ως μέρος των εορτασμών που είναι σε εξέλιξη για την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η κυβέρνηση Andrews υποστηρίζει τη συνέχιση των Ελληνικών Σπουδών στη Βικτώρια, μέσω χρηματοδότησης υποτροφιών για φοιτητές στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου La Trobe (LTU), ύψους 40.000 δολ.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβησαν η πολιτειακή βουλευτής των Εργατικών, Kat Theophanous -η οποία εκλέγεται στην περιοχή Northcote- ο αντιπρύτανης του La Trobe, καθηγητής John Dewar AO και η καθηγήτρια, Rhiannon Evans, επικεφαλής του τμήματος Γλωσσών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου.

Η κυρία Theophanous συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο για να γίνει ο σχεδιασμός της πρότασης και να εξασφαλιστεί εν τέλει η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Βικτώριας.

Οι υποτροφίες χορηγούνται ως μέρος των εορτασμών που είναι σε εξέλιξη για την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Θα προσφερθούν σε σχέση με τα επίπεδα σπουδών στο Πρόγραμμα: 4 θα δοθούν σε φοιτητές που ξεκινούν στο πρώτο έτος σπουδών, 3 σε φοιτητές που μπαίνουν στο δεύτερο έτος και 3 σε φοιτητές που θα βρεθούν στο τρίτο έτος.

Κάθε ένας θα λάβει από 4.000 δολ. για κάλυψη φοιτητικών αναγκών, ενώ αναπτύσσει ακαδημαϊκές ικανότητες στην Ελληνική γλώσσα, κάτι σημαντικό σε ένα εύρος τομέων στη Βικτώρια, όπως οι οίκοι ευγηρίας, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η εκπαίδευση.

Η κυρία Theophanous ήταν μέλος του συνασπισμού προσωπικοτήτων και φορέων της Ελληνικής παροικίας που συνεργάστηκαν εποικοδομητικά με το La Trobe ώστε να καταστεί εφικτή μία συμφωνία για να μη διακοπεί το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, το μόνο αντίστοιχο σε ακαδημαϊκό επίπεδο στη Βικτώρια.

«Τι πιο ωραίος τρόπος για να ξεκινήσει η χρονιά. Είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για τους φοιτητές του La Trobe, την Ελληνική παροικία, που εργάστηκαν ακάματα για να διασφαλίσουν την επιβίωση αυτού του πολύτιμου Προγράμματος», δήλωσε η κυρία Theophanous.

«Η πολιτιστική, γλωσσολογική και οικονομική αξία της Ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια δεν μπορεί να υποτιμάται. Αυτές οι υποτροφίες θα βοηθήσουν στις εγγραφές και θα υποστηρίξουν φοιτητές ενώ αναπτύσσουν ικανότητες σημαντικές για το μέλλον της πολιτείας μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Dewar δήλωσε σχετικά: «Είμαι βαθιά ευγνώμων στην κυβέρνηση της Βικτώριας για την παροχή αυτής της γενναιόδωρης υποστήριξης στο Πρόγραμμα Νέας Ελληνικής Γλώσσας μέσω αυτών των 10 υποτροφιών. Ελπίζουμε ότι αυτές οι υποτροφίες, επιπρόσθετα στην υποστήριξη για την οποία ήδη δεσμεύτηκε η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, θα βοηθήσουν στις εγγραφές, εξασφαλίζοντας έτσι τη μελλοντική επιβίωση και ανάπτυξη του Προγράμματος».

Το εν λόγω Πρόγραμμα, υπενθυμίζεται, κρίθηκε οικονομικά μη βιώσιμο από το LTU λόγω του «χαμηλού αριθμού εγγραφών» φοιτητών -σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο- και είχε κατατεθεί πρόταση για τερματισμό του.

Ωστόσο, υπήρξε άμεση και μαζική «απάντηση» από πλευράς της ομογένειας με ανακοινώσεις και επιστολές διαμαρτυρίας προς το La Trobe, ενώ συστάθηκε και Επιτροπή Διάσωσης σχετικά, η οποία είχε διαβουλεύσεις με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, για το πώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι Ελληνικές Σπουδές.

Οι συζητήσεις αυτές απέφεραν καρπούς και το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε στα τέλη της περσινής χρονιά πως το Πρόγραμμα, σε πρώτη φάση, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί έως και το 2023, οπότε θα υπάρξει νέα αξιολόγηση για τη βιωσιμότητά του.

Για να καταστεί δυνατόν αυτό, υπήρξε δέσμευση από πλευράς της παροικίας για οικονομική στήριξη, με χρηματοδότηση 192.000 δολ. για 3 χρόνια, αλλά και βοήθεια ως προς την αύξηση των εγγραφών φοιτητών στις Ελληνικές Σπουδές.

Πηγή: neoskosmos.com