Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο ασθενής στο επίκεντρο, η κοινωνική προσφορά σε πρώτο πλάνο

Πιστός στους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο κλάδος της Υγείας, σε επίπεδο εφαρμογής καλών πρακτικών, εργαλείων, τεχνολογίας, νομοθεσίας, δυνατοτήτων και προοπτικών, αλλά και ως πεδίο έρευνας και γνώσης, μετασχηματίζεται ραγδαία. Είναι κάτι που ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει αντιληφθεί πολύ νωρίς, προσαρμόζοντας τη στρατηγική του στα νέα δεδομένα, επενδύοντας στον ψηφιακό του μετασχηματισμό, αλλά κρατώντας πάντα τον ασθενή και την κοινωνία στο επίκεντρο των δράσεών του.

“Η πρόοδος της τεχνολογίας και η διεύρυνση των δυνατοτήτων μας στην Ιατρική είναι ασύλληπτη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Ιατρική είναι ανάμεσα στους κλάδους όπου η ταχύτητα εξέλιξης της τεχνολογίας έχει υπερβεί την ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμοστεί και να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται”, σημειώνει ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Αντιπρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

“Είμαστε εξαρχής υποστηρικτικοί προς την αξιοποίηση, πάντα με την αναγκαία ανθρώπινη επίβλεψη, των νέων δυνατοτήτων που ξεκλειδώνουν η ψηφιακή εποχή, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things και το Machine Learning. Ατενίζουμε με πίστη το μέλλον, επενδύουμε σε αυτό και το αγκαλιάζουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός των μεγάλων δυναμικών που θα αλλάξουν πολλές από τις “σταθερές” του χώρου. Οφείλουμε και πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή”, τονίζει.

Η επιχειρηματική αριστεία περνά μέσα από την  Eταιρική Yπευθυνότητα

Η εταιρική διακυβέρνηση και η επιχειρηματική ηθική αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες, πάνω στις οποίες βασίζεται η πορεία του Ομίλου εδώ και 36 χρόνια. “Αυτός είναι και ο λόγος που δε χρειάστηκε ποτέ να εισέλθουμε στη φάση του μετασχηματισμού των εταιρικών αξιών μας, καθώς ήταν πάντα σαφές σε εμάς ότι η κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία αποτελεί μονόδρομο και πεδίο στο οποίο κάθε εταιρεία θα έπρεπε να επενδύει.

Η “επιταγή” μας ήταν και θα είναι πάντα μονοσήμαντη: “να γυρίζουμε πάντα πίσω στην κοινωνία ένα μικρό κομμάτι από αυτό που μας προσφέρει”, όπως συνηθίζει να λέει ο ιδρυτής, Πρόεδρος και πατέρας μου, Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος. Έχοντας αυτό ως πυξίδα, χαράσσουμε την πορεία μας προς την επιχειρηματική αριστεία, η οποία περνάει αδιαπραγμάτευτα μέσα από την εταιρική υπευθυνότητα. Μία δυναμική που αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που καλούνται να την υπηρετήσουν, το έμψυχο δυναμικό του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών”, σημειώνει ο Aντιπρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Χρήστος Αποστολόπουλος.

Προσαρμόζοντας τη λειτουργία του σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται από τα διεθνή φόρα, όπως αυτές του Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index, ο Όμιλος υλοποιεί κάθε χρόνο ένα πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με βασικούς άξονες υλοποίησης:

* Κοινωνία: Σχέδιο πολυεπίπεδων δράσεων, με αποδέκτες τους ασθενείς, τις ευπαθείς ομάδες και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, το οποίο απαρτίζεται από σειρά ενεργειών, με στόχο την έμπρακτη στήριξη του Ομίλου προς όλους.

* Εργαζόμενοι: Διασφάλιση ενός άριστου, ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, που σέβεται τον άνθρωπο, προάγει την εμπιστοσύνη, το ομαδικό πνεύμα και την αποτελεσματικότητα.

* Ποιότητα υπηρεσιών: Απαρέγκλιτη εφαρμογή της Πολιτικής Ποιότητας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και βελτιστοποίηση αυτής μέσω επαναξιολογήσεων.

* Περιβάλλον: Σταθερή μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, με πιστή εφαρμογή της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

“Η πορεία του Ομίλου, εδώ και 36 χρόνια, βασίζεται στη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής, στο όραμα που διαχέεται από τη Διοίκηση σε όλα τα λειτουργικά μέρη, στη σκληρή δουλειά, κυρίως όμως στον σεβασμό στην κοινωνία, την οποία υπηρετεί. Η διάκριση “Silver”, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στον CR Index 2019, αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη μιας επιτυχημένης προσπάθειας. Κυρίως όμως”, όπως σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος, “αποτελεί τη δέσμευση να συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο, ώστε να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά… και στα δύσκολα”. 

Η στήριξη στο ΕΣΥ και στα δύο κύματα της πανδημίας

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κρισιμότητα των περιστάσεων και των δύσκολων ωρών λόγω της πανδημίας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών στήριξε ενεργά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραχωρώντας, στο πρώτο κύμα, δωρεάν, με άμεση ισχύ, στο υπουργείο Υγείας μία από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου.

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στη συμπρωτεύουσα, έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας μία νοσηλευτική πτέρυγα δυναμικότητας 50 κλινών του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, προς χρήση τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για non COVID-19 περιστατικά.

Η διάθεση των ως άνω νοσηλευτικών κλινών (50 κλίνες νοσηλείας και 8 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) είχε άμεση ισχύ και γνωστοποιήθηκε μέσω σχετικής δήλωσης στο υπουργείο Υγείας. Εκτιμάται ότι, με αυτόν τον τρόπο, το ΕΣΥ θα μπορέσει να αποφορτιστεί από τη νοσηλεία περίπου 450 ασθενών σε μηνιαία βάση. Για τη νοσηλεία των ασθενών αυτών το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το κορυφαίο νοσηλευτικό ίδρυμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διέθεσε τις υπερσύγχρονες υποδομές του, το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του και τους κορυφαίους ιατρούς του. Επιπλέον ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προχώρησε και στην επικουρική κάλυψη των εφημεριών του ΕΣΥ, επίσης για non COVID-19 περιστατικά. Η επικουρική κάλυψη του προγράμματος των εφημερίων του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει βάσει σχεδιασμού και ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος. 

Τέλος, συνδραμοντας, για ακόμα μία φορά, έμπρακτα στην αποφόρτιση του ήδη βεβαρυμένου συστήματος υγείας, προχώρησε στη δημιουργία και αποστολή Διεπιστημονικής Ομάδας εξειδικευμένων ιατρών, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των νοσοκομείων του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα, με επικεφαλής-συντονιστή της Διεπιστημονικής Ομάδας τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ κ. Παύλο Νικολαΐδη, Διευθυντή Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής και Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. 

“Για εμάς στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών”, καταλήγει ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Αντιπρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, “ήταν και θα παραμείνει χρέος μας η στήριξη στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, σταθήκαμε δίπλα στη μεγάλη προσπάθεια και γίναμε μέρος του Εθνικού Σχεδιασμού της Πολιτείας από την πρώτη στιγμή. Πρωτοβουλίες οι οποίες ξεφεύγουν από ένα στενό “εταιρικό πλαίσιο” και συμπληρώνουν τη μεγαλύτερη εικόνα του ορθού “επιχειρείν”, το οποίο σε καλεί να αφήσεις το δικό σου ανεξίτηλο αποτύπωμα, ιδίως στους καιρούς της κρίσης”.
 

Πηγή: capital.gr