«Πρωτοβουλία 1821-2021»: 140 δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Ένα σχέδιο με λογισμό και μέτρο για ενεργή κοινωνική παρουσία και προσφορά, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Ο Ιωάννης Μάνος, συντονιστής των εκδηλώσεων της ‘’Πρωτοβουλίας 1821-2021’’ μίλησε στην Real News για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και σε έξι χώρες.

Ο Ι. Μάνος, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, εξηγεί πως επηρεάζονται οι δράσεις της ‘’Πρωτοβουλίας 1821-2021’’ από την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας και κάνει λόγο για έναν ισχυρό συνασπισμό κορυφαίων φορέων και ιδρυμάτων με ενεργή κοινωνική παρουσία και προσφορά.

Πως γεννήθηκε η ιδέα της ‘’Πρωτοβουλίας 1821-2021’’;

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός. Οφείλουμε να τιμήσουμε εκείνους που πρωτοστάτησαν στην απελευθέρωση και στην ανεξαρτησία της χώρας μας. Ήταν λίγοι απέναντι στις μεγάλες ιερές συμμαχίες αλλά και σε κατεστημένους φορείς. Έδωσαν τους αγώνες τους με περιόδους ενότητας αλλά και διαφορών. Δημιούργησαν ένα φιλελληνικό κίνημα και ήρθε η ώρα της σύστασης του κράτους. Τιμούμε αυτή τη πορεία, παράλληλα όμως παρακολουθούμε την ιστορική πορεία του τόπου και αξιολογούμε τα θετικά σημεία αλλά και τις αδυναμίες μας, σε μία προοπτική μέλλοντος. Πριν από τρία χρόνια, με βάση αυτή τη συλλογιστική, η Εθνική Τράπεζα, η ιστορίας της οποίας είναι στενά συνδεδεμένη με την δημιουργία και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους, απευθύνθηκε στα σημαντικότερα κοινωφελή ιδρύματα του τόπου. Αυτό έγινε με σεβασμό στην προσφορά τους, προκειμένου και σε ένα πνεύμα ισότιμης παρουσίας να δημιουργηθεί μία εστία διαλόγου και συνεργασίας σε σχέση με τη μεγάλη επέτειο. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και συγκροτήθηκε η ‘’Πρωτοβουλία 1821-2021’’ με την συμμετοχή των 16 μεγαλύτερων ιδρυμάτων του τόπου, διαμορφώνοντας από κοινού περισσότερες από 140 δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι δράσεις μας αποτελούν μία σύνθεση της οφειλόμενης τιμής στην ιστορική πορεία μας και μίας ψύχραιμης επαναπροσέγγισης ζητημάτων του σήμερα και του αύριο. Πιστεύουμε ότι μέσα από την σύνθεση δημιουργείται η απαραίτητη ζύμωση που μας οδηγεί στο να μελετούμε προοπτικά την ιστορία, με λογισμό και μέτρο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και με αυτές τις θέσεις δημιουργήθηκε ο συνεκτικός ιστός των προσπαθειών μας.

Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν οι δράσεις σας από την υγειονομική κρίση;

Είναι αυτονόητο ότι η κρίση αυτή – κρίση υπαρξιακή για τις κοινωνίες και όλους μας- επέδρασε στην υλοποίηση των δράσεων μας. Έτσι οι δράσεις μας (συνεδριακές, εκθεσιακές κ.α.) θα επεκταθούν και στο έτος 2022, παράλληλα με την δημιουργία όλων των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την διαδικτυακή κάλυψη των εκδηλώσεων που υλοποιούνται εντός του έτους.

Η διαδικτυακή κάλυψη δίνει βέβαια τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει το κοινό ή να ανατρέξει σε αυτές μελλοντικά. Βέβαια, δεν αντικαθιστά την φυσική παρουσία που τόσο μας έχει λείψει. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να συμπληρώσω ότι όλες οι δράσεις μας έχουν προετοιμαστεί με συστηματικότητα και επιμέλεια. Η δε επικοινωνιακή μας πολιτική, ναι μεν χαρακτηρίζεται από μία νεωτερικότητα, κυρίως όμως έχει αίσθημα μέτρου.

Στις 27-30 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένα διεπιστημονικό συμπόσιο. Πείτε μας λίγα λόγια για την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Πρόκειται για ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα ‘’Επιδημίες: Μία διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον’’. Βασικό μας αξίωμα είναι ότι η ιστορία πρέπει να μας εμπνέει για το μέλλον και πρέπει να αντλούμε διδάγματα από την ιστορική πορεία του τόπου αλλά και διεθνώς, προκειμένου να προσεγγίζουμε ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Όπως έχω πει, η ιστορία είναι ζωντανή ιστορία. Οι δύσκολες ημέρες που ζούμε θα περάσουν μεν, αλλά και θα γράψουν ιστορία. Με αίσθημα ευθύνης και κυρίως με στόχο να υπάρξει ενημέρωση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού, αλλά και κατανόηση πολλών πτυχών της πανδημίας, οργανώνουμε από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου, σε διαδικτυακό περιβάλλον ένα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με την συνεργασία του Ινστιτούτου ‘’Παστέρ’’, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, του Κύκλου Ιδεών και με την συμβολή του King’s College. Το συμπόσιο περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες. Τέλος, είναι ενδιαφέρον ότι στο συμπόσιο θα συμμετέχουν και ο καθηγητής Άντριαν Χιλ από την Οξφόρδη, που έχει δεσπόζουσα αρμοδιότητα στο εμβόλιο, και ο καθηγητής Στιούαρτ Κάουλ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου ‘’Παστέρ’’ στο Παρίσι. Στο συμπόσιο αυτό συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ιστορικοί, ιατροί, επιδημιολόγοι, λοιμοξιολόγοι, νομικοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ίδρυμα Λαμπράκη, που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία 1821-2021 και εξειδικεύεται σε θέματα παιδείας, αναλαμβάνει να μεταφέρει το επιστημονικό περιεχόμενο του συνεδρίου σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ποια δράσεις έχουν οργανωθεί στο εξωτερικό;

Στο εξωτερικό κινηθήκαμε σε έξι χώρες, οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία του κράτους μας, και χαρακτηρίστηκαν από έντονα φιλελληνικά κινήματα. Εκεί λοιπόν είπαμε στους φίλους μας με δική τους στήριξη να οργανώσουν εκδηλώσεις και να τιμήσουν την Ελλάδα και τον φιλελληνισμό της χώρας τους. Η ανταπόκριση ήταν καθοριστική. Έτσι λοιπόν στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, στην Γερμανία και στην Ρωσία, δημιουργήθηκαν συνεργασίες και συνέργειες. Σας αναφέρω δε, ότι η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σε διαδικτυακό περιβάλλον από την London Symphony Orchestra, υπό την διεύθυνση του σερ Σάιμον Ρατλ και με τη συμμετοχή ως σολίστ του Λεωνίδα Καβάκου. Η συναυλία θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια προβολή πρώτα στην ΕΡΤ, και βέβαια θα αναρτηθεί και στα κοινωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και θα έχει διεθνή εμβέλεια. Ανάλογες θα είναι και οι άλλες εκδηλώσεις στο εξωτερικό με την αναγκαία επικοινωνιακή στήριξη.

Ποιοι άλλοι οργανισμοί και ιδρύματα μετέχουν και συνεργάζονται με την ‘’Πρωτοβουλία 1821-2021’’;

Τα ιδρύματα τα οποία συμμετέχουν στη ‘’Πρωτοβουλία 1821-2021’’, η οποία είναι μία ανεξάρτητη , διακριτή, ιδιωτική πρωτοέβλεπα, έχουν μία διαχρονική εθνική προσφορά σε τομείς όπως η υγεία, η οικονομία, η εθνική άμυνα, η παιδία και ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η θάλασσα, η επιστήμη. Τα ιδρύματα είναι τα εξής: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα ‘’Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής ‘’Β. και Μ. Θεοχαράκη’’, Ίδρυμα ‘’Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου’’, Ίδρυμα ‘’Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου’’, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα ‘’Α.Κ. Λασκαρίδη’’, Ίδρυμα ‘’Αικατερίνης Λασκαρίδη’’, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα ‘’Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος’’, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.

ΠΗΓΗ: real.gr