Η Ρόδος είναι πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο των Greeters

Το μεγάλο ζητούμενο στην εποχή που ανατέλλει για τον τουρισμό είναι η ανάμειξη των επισκεπτών με την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων του εκάστοτε προορισμού. Οι επισκέπτες θέλουν να ζήσουν για λίγο σαν ντόπιοι, να περπατήσουν σε μια συνοικία, να κάνουν ένα περίπατο πλάι στη θάλασσα, να αναζητήσουν κρυφές φυσικές ομορφιές, να συμμετέχουν ως βοηθοί σ’ ένα παραδοσιακό επάγγελμα, ακόμα και να μαζέψουν σταφύλια κατά την περίοδο του τρύγου. Οι Greeters κάνουν ακριβώς αυτό και η Ρόδος είναι ο πρώτος προορισμός στην Ελλάδα που εντάχθηκε στο «International Greeters Association».

Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα είδος κινήματος – δικτύου υπέρ του τουρισμού που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη πριν από περίπου 20 χρόνια και σταδιακά εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σήμερα, οι Greeters δραστηριοποιούνται σε 140 πόλεις – προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Η Ρόδος, είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας που εντάσσεται στο δίκτυό τους μετά από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κα. Δέσποινα Μπρόκου.
«Η αρχική ιδέα των Greeters γεννήθηκε το 1992 από την Lynn Brooks, μια αμερικανίδα με μεγάλη αγάπη για την πόλη της που δημιούργησε τους ‘Big Apple Greeters’ θέλοντας με τον τρόπο αυτό να θέσει ένα τέρμα στη φήμη της εχθρικής και επικίνδυνης πόλης που είχε μέχρι τότε η Νέα Υόρκη», εξήγησε στη «δημοκρατική» η κα. Δέσποινα Μπρόκου.

«Αν και δυστυχώς η Lynn Brooks δε βρίσκεται πια στη ζωή, το όραμά της συνεχίζει να αναπτύσσεται και πια το άτυπο δίκτυο ‘Global Greeter Network’ έχει μετεξελιχθεί σε επίσημο International Greeter Association ή στην ελληνική του απόδοση: ‘Διεθνής Σύνδεσμος των Greeters’».

«Ελάτε ως επισκέπτης, φύγετε ως φίλος»

Αυτό είναι το σλόγκαν των Greeters. Να έρθουν σαν επισκέπτες, να γνωρίσουν την κοινωνία, να αναμειχθούν με τους ανθρώπους, τις συνήθειές τους, να πιουν μαζί ένα καφέ, να συζητήσουν για θέματα που τους ενδιαφέρουν και τελικά να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας.
«Οι Greeters είναι εθελοντές και δεν απαιτούν οικονομική απολαβή», τονίζει η κα. Δέσποινα Μπρόκου. Μάλιστα, εξήγησε ότι «τον περασμένο Οκτώβριο υποδεχθήκαμε το πρώτο ζευγάρι επισκεπτών που ζήτησε τη βοήθεια ενός Greeter για να περπατήσει τους μαζί στη Ρόδο. Ήταν ένα ζευγάρι Γάλλων και με τον εθελοντή μας περπάτησαν στην πόλη, ήπιαν μαζί του ένα καφέ και το βασικό τους ερώτημα περιστρέφονταν γύρω από την καθημερινότητα των Ροδιτών στη διάρκεια του χειμώνα και τους τρόπους με τους οποίους στο νησί καλύπτονται οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας».
Οι βασικές ιδέες, αρχές και πρακτικές που διέπουν τους Greeters είναι:
• Εθελοντική συμμετοχή, με φιλική διάθεση για όσους επισκέπτονται τον προορισμό.
• Καλωσορίζουν τους επισκέπτες μέσω μιας δωρεάν, φιλικής συνάντησης.
• Όλοι οι επισκέπτες και οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι χωρίς καμία διάκριση.
• Οι Greeters υποστηρίζουν τον αειφόρο τουρισμό. Σέβονται τo φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον, ενισχύοντας τον πολιτιστικό και οικονομικό πλούτο στις τοπικές κοινότητες. Στοχεύουν στη διαρκή θετική εικόνα κάθε προορισμού.
• Οι ομάδες των Greeters δημιουργούν αμοιβαίες ευκαιρίες για την ανταλλαγή κουλτούρας και πολιτισμού συνδέοντας τους ανθρώπους και στοχεύοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου ειρηνικού κόσμου
Δεν παρεμβαίνουν στο έργο των ξεναγών
«Είναι κανόνας απαράβατος· οι Greeters δεν είναι ξεναγοί και δεν παρεμβαίνουν στο έργο των ξεναγών. Αν ένας επισκέπτης ζητήσει ξενάγηση σε μνημεία ή σημεία ενδιαφέροντος, τότε ο Greeter θα τους παροτρύνει να συνεργαστούν με έναν επαγγελματία ξεναγό, που γνωρίζει την ιστορία του τόπου κι έχει ως επάγγελμα αυτή τη δραστηριότητα», ξεκαθάρισε η υπεύθυνη του Δικτύου για τη Ρόδο κα. Δέσποινα Μπρόκου.
Γενικά οι Greeters έχουν ως επίκεντρο τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη Γαλλία, όπου παρατηρείται η πιο μεγάλη εξάπλωση του δικτύου, οι Greeters συνομιλούν με τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τους δρόμους του κρασιού και τη γαστρονομία. Σε άλλες περιοχές του κόσμου η ορειβασία έχει τον πρώτο λόγο, ενώ σχεδόν παντού η συμμετοχή σε δράσεις για το φυσικό περιβάλλον βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Στο δίκτυο των Greeters μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι η αγάπη για τον τόπο και η επιθυμία να μοιραστούν με τους επισκέπτες τον ενθουσιασμό και τη γνώση τους. Καλωσορίζουν τους επισκέπτες και τους αφιερώνουν χρόνο δίνοντας πληροφορίες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους για την πόλη και την περιοχή πέρα από τις συνηθισμένες που βρίσκουν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Οι Greeters συνιστούν την ανθρώπινη επικοινωνία. Βοηθούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν το παρασκήνιο της πόλης, να ακούσουν το πώς ζουν την καθημερινότητα τους οι ντόπιοι και να γνωρίσουν την περιοχή μέσα σε μια φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Ειδικά, οι Greeters της Ρόδου παροτρύνουν τους επισκέπτες να επιλέξουν ξεναγήσεις από τα μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών ώστε να μάθουν από αξιόπιστους επαγγελματίες για την πλούσια ιστορία του νησιού.
«Είναι καιρός η Ρόδος να αποκτήσει υπηρεσίες συμβατές με αυτές που αναζητά πλέον ο σύγχρονος υπεύθυνος τουρίστας και οι Greeters είναι μία από αυτές. Μέσω των αλλαγών που βιώνουμε στις μέρες μας είναι ευκαιρία η επανεκκίνηση του τουρισμού να έχει καθαρό στόχο την αειφόρο και βιώσιμη του προσέγγιση, αλλά και την ανάδειξη της αξίας και της ταυτότητας του μοναδικού σε ομορφιά και ιστορία νησιού μας. Ο τουρισμός μάς αφορά όλους άμεσα ή έμμεσα και είναι χαρά μου να συμμετέχω σε μια τέτοια προσπάθεια με κάθε δράση που μπορεί να μας πάει έστω κι ένα μικρό βήμα μπροστά», δήλωσε η κα. Δέσποινα Μπρόκου.
Για να ζητήσει o επισκέπτης ραντεβού με έναν Greeter θα πρέπει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα https://internationalgreeter.org/destinations/rhodes

και να συμπληρώσει τη φόρμα «Request a Greet», όπου ζητείται να περιγράψει τα ενδιαφέροντα του ώστε να οργανωθεί η συνάντηση με τον σχετικό Greeter.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:
– Rhodes Greeters: https://internationalgreeter.org/destinations/rhodes
– International Greeter Association (IGA): https://internationalgreeter.org ή να επικοινωνήσετε με την κα. Δέσποινα Μπρόκου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο rhodesgreeters@gmail.com.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr