Τρένα: Αλλάζουν τα δικαιώματα των επιβατών – Τι θα ισχύει για τα ποδήλατα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε σε αλλαγές στα δικαιώματα των επιβατών στις σιδηροδρομικές μεταφορές

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε σε αλλαγές στα δικαιώματα των επιβατών στις σιδηροδρομικές μεταφορές ενισχύοντας τα δικαιώματα ιδίως των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, ενώ διευκολύνεται στο εξής η μεταφορά ποδηλάτων με τρένο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο θέσπισε τους αναθεωρημένους κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν και πολλές άλλες βελτιώσεις, όπως ενισχυμένες διατάξεις για τη μεταφορά με άλλο δρομολόγιο και τη χρήση ενιαίων εισιτηρίων, χάρη στις οποίες οι επιβάτες θα προστατεύονται καλύτερα σε περίπτωση απώλειας ανταπόκρισης.

Οι βασικές αλλαγές

Τα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα θα αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα, δεδομένου ότι η ισχύουσα εξαίρεση των περιφερειακών αμαξοστοιχιών από την πλειονότητα των διατάξεων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα θα καταργηθεί έως το 2023.

Η προθεσμία των 48 ωρών για την αίτηση παροχής βοήθειας από άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα αναμένεται να μειωθεί σε 24 ώρες. Επίσης, οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να εγκαθιστούν χώρους ποδηλάτων και οι επιβάτες θα ενημερώνονται για τη διαθέσιμη χωρητικότητα.

Κατόπιν διαβούλευσης με το κοινό, οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αποφασίζουν να περιλαμβάνουν διαφορετικό αριθμό θέσεων για ποδήλατα ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας, το μέγεθος της αμαξοστοιχίας και την προβλεπόμενη ζήτηση για τη μεταφορά ποδηλάτων.

Πηγή: multi-news.gr