Θέρμη: Βιβλία από… δεύτερο χέρι για να στηθούν ελληνικές βιβλιοθήκες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο δήμος, καλώντας τους πολίτες να δώσουν βιβλία που δεν χρειάζονται – Η εκστρατεία θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου

Βιβλία από… δεύτερο χέρι, αλλά για καλό σκοπό άρχισαν να συλλέγουν οι βιβλιοθήκες του δήμου Θέρμης με τη συνδρομή των πολιτών της ευρύτερης περιοχή, ενώ την αρχή έκαναν ήδη οι κάτοικοι της κοινότητας Νέου Ρυσίου.

Από χθες ο χώρος του τοπικού καταστήματος γέμισε με κούτες από βιβλία που φέρνουν οι πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κεντρικής βιβλιοθήκης να συγκεντρωθούν λεξικά, βιβλία λογοτεχνίας, ιστορίας και φιλοσοφίας, προκειμένου να σταλούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το κάλεσμα, όπως εξήγησε, μιλώντας στο makthes.gr η τοπική σύμβουλος Νέου Ρυσίου, Μαρία Χρόντσιου, απηύθυνε ο Έλληνας πρέσβης στη Βοσνία, Δημήτρης Παπανδρέου, προκειμένου να δημιουργηθούν ελληνικές γωνιές.

133979331-142167967519171-3578462821989292996-n.jpg

«Θέλησε να φτιάξει “Greek Corners” εξοπλισμένες με ελληνικές βιβλιοθήκες, μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως τα πανεπιστήμια, προκειμένου οι Βόσνιοι φοιτητές αλλά και όσοι σπουδάζουν στη χώρα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, τη ιστορία της και τον πολιτισμό της. Και δεδομένης της χρόνιας φιλίας μας με τον πρέσβη ενημέρωσα τη διοίκηση του δήμου και τη διεύθυνση της κεντρικής βιβλιοθήκης για να αναλάβουμε και εμείς πρωτοβουλία, ώστε να συλλεχθούν βιβλία από τους πολίτες που δεν τα χρειάζονται ή τα έχουν διαβάσει» ανέφερε η κλ. Χρόντσιου.

Πρεμιέρα της εκστρατείας με μάσκες και αποστάσεις

Στο σύνθημα του δήμου «Δώστε στα βιβλία που έχετε διαβάσει και δεν σας χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία» η πρεμιέρα έγινε χθες από το Νέο Ρύσιο, όπου σύμφωνα με την κοινοτική σύμβουλο, δεκάδες πολίτες, τηρώντας τα μέτρα για τον κορονοϊό, επισκέφτηκαν την κοινότητα για να φέρουν διάφορα βιβλία στο πλαίσιο της εκστρατείας που θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Η κ. Χρόντσιου εκτίμησε ότι οι πολίτες του δήμου Θέρμης θα ανταποκριθούν στο μέγιστο, καθώς όπως είπε, ενημερώθηκαν ήδη για το στόχο της πρωτοβουλίας. «Τα βιβλία θα έχουν κεντρική θέση στην Ελληνική Εστία που θα δημιουργηθεί εντός της κάθε βιβλιοθήκης στα ιδρύματα της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, προκειμένου να λειτουργεί και ως αναγνωστήριο για όσους επιθυμούν να εξοικειωθούν με τη γλώσσα, την ιστορία, την πνευματική παραγωγή και τον πολιτισμό της χώρας μας» επισήμανε η ίδια.

Η αποστολή των βιβλίων θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου από το κτίριο της κεντρικής βιβλιοθήκης στη Θέρμη, καθώς η Ελληνική Πρεσβεία στη Βοσνία θα τα παραλάβει από το χώρο αυτό, μετά από την Αθήνα και την Πάτρα, που αποτελούν δυο ακόμη σταθμούς στην Ελλάδα.

Που μπορούν να αφήνουν τα βιβλία οι πολίτες

Όσοι πολίτες από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Θέρμης επιθυμούν να συνδράμουν σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, πέρα από τον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μπορούν να παραδώσουν βιβλία στη Δημοτική βιβλιοθήκη και στα Κέντρα Πολιτισμού της Δημοτικής Επιχείρησης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ) μέχρι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά τα σημεία συγκέντρωσης βιβλίων είναι τα εξής:

  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης καθημερινά από τις 08.00 έως 14.30
  • Κέντρο Πολιτισμού Τριλόφου καθημερινά από τις 10.00 έως τις 13.00
  • Κέντρο Πολιτισμού Βασιλικών καθημερινά από τις 15.00 έως τις 18.00
  • Κέντρο Πολιτισμού Ν. Ρυσίου καθημερινά από τις15.00 έως τις 19.30
  • Κέντρο Πολιτισμού Καρδίας καθημερινά από τις 10.00 έως τις 13.00
  • Κέντρο Πολιτισμού Ταγαράδων καθημερινά από τις 09.00 έως τις 12.00
  • Κέντρο Πολιτισμού Σουρωτής, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 09.00 έως τις 12.00

Πηγή: makthes.gr