Τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες συζήτησαν ο ευρωβουλευτής Στ. Κυμπουρόπουλος και φοιτητές του Frederick

Διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «Άτομα με αναπηρίες και Αυτόνομη Διαβίωση» και με βασικό ομιλητή τον ψυχίατρο και ευρωβουλευτή, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, πραγματοποίησε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Frederick, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η νέα Στρατηγική Αναπηρίας της ΕΕ, η ανάγκη αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρίες και το δικαίωμά τους στην επιλογή του τρόπου ζωής τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Frederick αναφέρει ότι στη συζήτηση συμμετείχαν με ερωτήσεις φοιτητές της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Μάιο 2019, διαγνώστηκε σε ηλικία 14 ετών με Νωτιαία Μυική Ατροφία, μια εξελικτική ασθένεια η οποία του προκάλεσε σοβαρή κινητική αναπηρία.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής έκανε ειδική αναφορά στη νέα Στρατηγική Αναπηρίας 2021-2030 της ΕΕ η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στη συζήτηση έθεσαν πολλά ερωτήματα γενικότερα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής άγνοιας απέναντι στα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία αλλά και πιο ειδικά για τα εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αυτόνομη διαβίωσή τους.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Κυμπουρόπουλος ανέφερε ότι «για να αλλάξουμε ως κοινωνία πρέπει να αλλάξουμε πρώτα τον μικρό μας εσωτερικό κόσμο και μετά τη δική μας κοινωνία ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Τη συζήτηση συντόνισαν ο Δρ. Σταύρος Πάρλαλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, και ο Δρ. Αλέξανδρος Αργυριάδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Δρ. Στέλιος Στυλιανού, μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Προγράμματος Ειδικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Frederick.

Πηγή: cyprustimes.com