Εβραίος δώρισε δύο εκατομμύρια ευρώ σε γαλλικό χωριό που τον προστάτευσε από τους ναζί

Ένας Εβραίος από την Αυστρία, που ξέφυγε από τους ναζί μαζί με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο γαλλικό χωριό του οποίου οι κάτοικοι τους έκρυβαν για χρόνια.

Ο Έρικ Σουάμ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 25 Δεκεμβρίου, είχε γράψει στη διαθήκη του το δώρο-έκπληξη για το χωριό Le Chambon-sur-Lignon, που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο οροπέδιο στη νοτιοανατολική Γαλλία, το οποίο ιστορικά έχει μια μεγάλη προτεσταντική κοινότητα, γνωστή για την προσφορά καταφυγίου σε αυτούς που είχαν ανάγκη.

«Είναι ένα τεράστιο ποσό για το χωριό» είπε ο δήμαρχος, Ζαν Μισέλ Εβράντ, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσό, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της διαθήκηςκ, όμως ο προκάτοχός του δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα ότι είχε συναντήσει τον Σουάν και τη σύζυγό του δύο φορές για να συζητήσουν για τη δωρεά, και είπε ότι ανέρχεται περίπου σε δύο εκατομμύρια ευρώ.

Πώς κατέληξαν στο γαλλικό χωριό
Η οικογένειά του διέφυγε από τη Βιέννη για να σωθεί. Για μια άγνωστη χρονική περίοδο κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γαλλίας Camp de Rivesaltes. Όμως, άγνωστο πώς, κατάφεραν να δραπετεύσουν και κατέφυγαν στο Le Chambon-sur-Lignon.

Αναμνηστική πλακέτα από τη διάσωση Εβραίων στο Le Chambon-sur-Lignon
Ο Σουάν και η οικογένειά του έφτασαν στο γαλλικό χωριό το 1943 και κρύβονταν σε σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ενώ παρέμειναν εκεί μέχρι το 1950. Αργότερα, σπούδασε φαρμακευτική και παντρεύτηκε μια καθολική γυναίκα από την περιοχή. Ο Εβράντ είπε ότι ο Σουάν του ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πρωτοβουλίες για νέους, κυρίως υποτροφίες.

Το χωριό έχει προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες ανθρώπους
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.500 Εβραίοι έλαβαν προστασία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο μικρό αυτό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου τιμήθηκαν από το Κέντρο Ολοκαυτώματος για την προσφορά τους.

Με το πέρασμα των αιώνων, το χωριό έχει δεχτεί ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που διέφυγαν από θρησκευτικές ή πολιτικές διώξεις, από ιερείς που κρύβονταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι Ισπανούς δημοκρατικούς κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1930, και πιο πρόσφατα μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Πηγή: iefimerida.gr