Γιώργος Λαιμός: Ο εφοπλιστής που παίζει πιάνο για καλό σκοπό και ονειρεύεται έναν κόσμο με νόμισμα την αλληλεγγύη

«Οραματίζομαι ένα παγκόσμιο νόμισμα που σαν μονάδα θα είχε την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Πλούσιος και διάσημος θα ήταν αυτός που θα πρόσφερε περισσότερα».

Αυτό μας είπε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη που έδωσε στο www.dinamiprosforas.gr ο εφοπλιστής Γιώργος Λαιμός. Ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στις δύο μεγάλες αγάπες που κυριαρχούν στην καρδιά του: τη θάλασσα και τη μουσική. Εδώ και πολλά χρόνια με την ίδια μαεστρία τιθασεύει τα  κύματα της θάλασσας και τις νότες της μουσικής του.

Την δεύτερη μεγάλη αγάπη του , τη μουσική, ο Γιώργος Λαιμός την έκανε όπλο για να απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων του: Όλα τα έσοδα που έχει από την μουσική, είτε πρόκειται για live εμφανίσεις είτε πρόκειται για την κυκλοφορία cd διατίθενται πάντα και εξ’ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικά σωματεία και ιδρύματα.

Από τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Λαιμός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ιδρυμα “ΠΝΟΗ”

Αφοσιωμένος στη δουλειά του , στη μουσική του και στην οικογένεια του, έχει πάντα δίπλα του αρωγό σε κάθε του προσπάθεια τη σύζυγο του , Χρυσούλα και τα παιδιά του.

Από τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Λαιμός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ιδρυμα “ΠΝΟΗ”

Όποιος τον γνωρίζει ξέρει: Ο Γιώργος Λαιμός συνδυάζει το δυναμισμό του επιτυχημένου επιχειρηματία και τον αυθορμητισμό και την ευαισθησία ενός μικρού παιδιού.

Ζητήσαμε από τον Γιώργο Λαιμό να μας μιλήσει για την ανάγκη του να προσφέρει με οποίο τρόπο μπορεί στον συνάνθρωπο και δέχτηκε ευχαρίστως.

Από τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Λαιμός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ιδρυμα “ΠΝΟΗ”

Πότε ξεκινήσατε να παίζετε μουσική και πότε αποφασίσατε το «χόμπι» σας να το μοιραστείτε με άλλους ανθρώπους; Να παίξετε μπροστά σε κοινό;

Άρχισα να μαθαίνω ακορντεόν στο σπίτι μου σε ηλικία 6 ετών. Στη συνέχεια σε ηλικία 16 χρονών ανακάλυψα ότι μου άρεσε περισσότερο το πιάνο και συνέχισα με αυτό την μουσική της ζωής μου περιπλάνηση παράλληλα με την επαγγελματική μου πορεία

Ξεκίνησα να γράφω μουσική στην ηλικία των 22 χρόνων και να παίζω μουσική μπροστά σε κοινό πέραν της οικογένειας μου και των συγγενών μου όταν έκλεισα τα 50 χρόνια μου μηδενίζοντας το ηλικιακό μου κοντέρ και μαζί με αυτό μηδένισα τις αναστολές που είχα ότι ίσως δεν θα έπρεπε να μοιραστώ την αγάπη μου για την μουσική και τις δημιουργίες μου με ένα ευρύτερο κοινό.

Ήταν από την πρώτη στιγμή απόφαση σας όλα τα έσοδα σας από τη μουσική να τα διαθέτετε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και γιατί;

Ναι. Από την πρώτη στιγμή σκέφτηκα ότι όλα τα έσοδα από τις συναυλίες που θα έκανα στο μέλλον θα τα έδινα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο λόγος που το έκανα είναι διότι δεν  βιοπορίζομαι από την μουσική. Το κάνω γιατί μου δίνει μια δύναμη τεράστια και μια αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζω οτιδήποτε κακό και ακολουθώ την συμβουλή της αείμνηστης μητέρας μου που μου έλεγε: Αν θέλεις παιδί μου να είσαι πλούσιος, ΔΙΝΕ στον συνάνθρωπο σου.

Από τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Λαιμός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ιδρυμα “ΠΝΟΗ”

Τι σημαίνει για εσάς η φράση προσφορά στον συνάνθρωπο; Είναι μια διακαής εσωτερική ανάγκη;

Προσφορά στον συνάνθρωπο είναι για μένα προσφορά στην ευτυχία μου, διότι ο πλούτος του καθενός μας δεν ανήκει στην κυριότητα του. Είναι διαχειρίσιμη δύναμη γι’ αυτό πρέπει ο καθένας μας να τον διαχειρίζεται σωστά.

Τι θα ήταν διαφορετικό σήμερα αν ο κάθε άνθρωπος νοιαζόταν για στο συνάνθρωπο του και φρόντιζε να βοηθήσει όπως μπορεί;
Όλα θα ήταν διαφορετικά και καλύτερα. Μερικές φορές οραματίζομαι ένα παγκόσμιο νόμισμα που σαν μονάδα μέτρησης θα είχε την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Πλούσιος και διάσημος θα ήταν αυτός που θα πρόσφερε περισσότερα από αυτά στον συνάνθρωπο του.

Από τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Λαιμός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ιδρυμα “ΠΝΟΗ”

Μιλήστε μας για την τελευταία μεγάλη συναυλία που δώσατε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για ποιο σκοπό διατέθηκαν τα χρήματα;

Η τελευταία πολύ επιτυχημένη συναυλία μου στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Σκαλωτά στην οποία παρουσίασα έργα από τα 2 τελευταία cd μου έτυχε προς μεγάλη μου συγκίνηση και ευχαρίστηση τεράστιας ανταπόκρισης από το κοινό. Ήταν Sold out.

Αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά γιατί μαζεύτηκαν περισσότερα χρήματα για το σκοπό για τον οποίο έγινε. Τα έσοδα της συναυλίας δόθηκαν για το σωματείο ΠΝΟΗ-ΦΙΛΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ένα από τα 10 σωματεία που αποτελούν τον σύλλογο ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ .

Από τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Λαιμός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ιδρυμα “ΠΝΟΗ”

Σε μια εποχή βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης σαν τη σημερινή, η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος;

Ο μόνος δρόμος και ο πιο αληθινός.

Για να προσφέρει κάποιος στον διπλανό του πρέπει να είναι οικονομικά εύρωστος; Η μπορούν και πρέπει να το κάνουν όλοι, προσφέροντας ο καθένας ότι μπορεί; Πχ. Ακόμα και εθελοντική εργασία;

Ο καθένας μας ανεξάρτητα από τον υλικό πλούτο μπορεί και πρέπει να δίνει ότι και όπως μπορεί για να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο. Είτε έχει κάποιο έμφυτο ταλέντο, είτε με εθελοντική εργασία έχει χρέος να τα ξεδιπλώνει και να τα μοιράζεται απλόχερα χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Από τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Λαιμός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ιδρυμα “ΠΝΟΗ”

Μιλήστε μας για την μεγάλη συναυλία που είχατε δώσει για την «Ελπίδα» και πείτε μας ενδεικτικά σε ποια άλλα ιδρύματα έχετε δώσει τη βοήθεια σας αν το επιθυμείτε.

Είμαι της άποψης όπως λέει ο σοφός λαός μας: “Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό” Έχω κάνει συνολικά 6 συναυλίες στο ΔΑΙΣ, στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη,
στην Αθηναΐδα, στο Gazarte και τελευταία στο Μέγαρο. Τα ιδρύματα είναι ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ,ΕΛΠΙΔΑ, Α.Κ.Ο.Α,ΦΛΟΓΑ ,ΠΝΟΗ ,ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ κ.α

Η τελευταία σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Lifetime Emotions», κυκλοφορεί από τη Heaven Music, παράλληλα κυκλοφορούν νέα singles κάθε τόσο στο κανάλι της Heaven, με πιο πρόσφατο το «Μαζί» . Και τα έσοδα από αυτές τις κυκλοφορίες πηγαίνουν για φιλανθρωπικό σκοπό;

Μάλιστα, όλα τα έσοδα πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό και ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου μουσικούς, τραγουδιστές και ενορχηστρωτές για την αμέριστη βοήθεια τους στο έργο που μαζί επιτελούμε.

Θεωρείτε ότι οι φιλανθρωπικές ενέργειες που κάνει κάποιος, πρέπει να μένουν μυστικές η να κοινοποιούνται με την έννοια ότι έτσι μπορεί να παρακινήσουν κι άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο;

Στην αρχή πίστευα ότι πρέπει να μένουν μυστικές αλλά όσο περνούσε ο καιρός έβλεπα ότι ο άνθρωπος πρέπει στην ζωή του να έχει δυο παραδείγματα. Ένα καλό και ένα κακό . Το καλό να το ακολουθεί και το κακό να το αποφεύγει.

Καλό λοιπόν είναι οι ενέργειες που γίνονται για να βοηθηθούν κάποιοι άνθρωποι να μπορούν να παραδειγματίζουν και άλλους ώστε και αυτοί με την σειρά τους να τις επαναλαμβάνουν όταν και όποτε μπορούν. Έτσι δημιουργείται μια ισχυρή αλυσίδα αλληλεγγύης στην κοινωνία.

Από τη συναυλία που έδωσε ο Γιώργος Λαιμός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ιδρυμα “ΠΝΟΗ”

Είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στις ανάγκες των παιδιών και της τρίτης ηλικίας; Γι αυτό τις περισσότερες φορές οι προσφορές είναι σε ιδρύματα για το παιδί;

Δεν κάνω διάκριση. Η προσφορά και η ανάγκη είναι δυο έννοιες που δεν έχουν ηλικία. Είμαι ευαισθητοποιημένος στην ανάγκη και στον πόνο οποιουδήποτε συνανθρώπου μου και προσπαθώ να τον απαλύνω όπως και όποτε μπορώ. Ζητάω επίσης να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι χορηγοί να μπορούν να καλυφθούν τα βασικά έξοδα των συναυλιών, κάτι που  δυστυχώς δεν το κάνουν.

Γιώργος Λαιμός – Χρυσούλα Βακάλη – Λαιμού – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Συναυλία

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Προγραμματίζετε κάποια νέα συναυλία;

Επόμενα σχέδια δεν έχω. Αφήνω την ζωή να μου τα υποδείξει φθάνει να έχω την υγεία μου και την οικογένεια μου δίπλα μου. Εξάλλου όπως είπε κι ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης τον οποίο θεωρώ «πνευματικό μου πατέρα»: «Μια αστραπή είναι η ζωή μας μα προλαβαίνουμε»

Να συμπληρώσουμε την φράση του μεγάλου Καζαντζάκη λέγοντας: ‘Προλαβαίνουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας;” 

Ακριβώς. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος να προσφέρω  όσο μπορώ το ίδιο πρέπει να επιδιώκουμε όλοι μας , ο καθένας ανάλογα με το τι μπορεί να κάνει.

Who is Who

Η μουσική που γράφει ο Γιώργος Λαιμός, είναι ένα εντυπωσιακό μείγμα πολλών επιρροών.

Αποτέλεσμα της μεγάλης του αγάπης για τις νότες, γίνεται εσωτερική ανάγκη. Ο συνθέτης Γιώργος Λαιμός, παντρεύει με έναν μοναδικό τρόπο την κλασσική μουσική, με το σύγχρονο ήχο.

Η πρώτη του ουσιαστική επαφή του Γιώργου Λαιμού με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία ενώ εξελίχθηκε και βρήκε την έκφρασή της με μαθήματα πιάνου σε Ωδεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έκτοτε το μουσικό βιογραφικό του συνεχώς εμπλουτίζεται και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων live εμφανίσεις, συμμετοχές σε διαγωνισμούς ανάδειξης τραγουδιού της Ελληνικής εκπροσώπησης Eurovision και κυκλοφορίες προσωπικών album.

Έχει κυκλοφορήσει έξι προσωπικές δουλειές (Eclipse το 2007, Echoes το 2009, En Plo 17.09 το 2011 Symphonic Smile το 2012, Τravelling Dreams το 2016 και Lifeline Emotions το 2017), οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο ορχηστρικά όσο και τραγούδια των οποίων εκτός από τη μουσική, υπογράφει και τους στίχους ενώ είναι πολλές και οι συμμετοχές αξιόλογων καλλιτεχνών σε αυτές.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη