Δρ. Μαρίνα – Λύδα Κουταρέλλη: Η γυναίκα πίσω από το Spetses Mini Marathon

Η Μαρίνα είναι ο ιθύνων νους και διοργανώτρια των επιτυχημένων αθλητικών διοργανώσεων Spetses mini Marathon & Spetsathlon.

Έχει βραβευτεί ως μία από τις 40 σημαντικότερες νέες γυναίκες στον κόσμο, στον κλάδο των Δημοσίων Σχέσεων από την IPRA και έχει κερδίσει δύο βραβεία στα διεθνούς κύρους Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία, για το Spetses mini Marathon.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Spetses mini Marathon και την τόσο επιτυχημένη πορεία του;

Το Spetses mini Marathon ξεκίνησε το 2011 με 700 συμμετέχοντες και στόχο να διαδώσει τον αθλητικό τουρισμό στην Ελλάδα, και έχει καταφέρει, σε μόλις 7 χρόνια, να καταστεί το μεγαλύτερο multisport event στην Ελλάδα, με παγκόσμια αναγνώριση και κύρος, προσελκύοντας πάνω από 5.000 αθλητές και 7.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης. Η επιτυχημένη πορεία του event, πέρα από τα διθυραμβικά σχόλια των συμμετεχόντων και επισκεπτών, προκύπτει και από τις πολλές διακρίσεις που έχει λάβει, μεταξύ των οποίων 27 βραβεία για την προσφορά του στον τουρισμό, τον αθλητισμό και την οικονομία καθώς και 2 βραβεία National Champion από τα παγκοσμίου κύρους European Business.

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή που βιώσατε σε αυτή τη διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια;

Έχουν υπάρξει πολλές δυνατές στιγμές στο SmM, αλλά θεωρώ ότι η πιο ιδιαίτερη ήταν ο τερματισμός του αθλητή της παραποδηλασίας, Νίκου Παπαγγελή, στην περσινή διοργάνωση, ο οποίος στηρίζεται από την ΑΜΚΕ «Charity4U». Είναι, πράγματι, μοναδικό να βλέπεις το πάθος, τη θέληση και την επιμονή για ζωή που επιδεικνύουν οι παρα-αθλητές μας, κάτι που σε γεμίζει με δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον.

Μιλήστε μας για τη Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση “Charity4U – Αθλητισμός για Όλους”. Τι στόχους και σκοπούς έχει το Charity4U;

Το Charity4U («Αθλητισμός για Όλους») ιδρύθηκε το 2017 και είναι η πρώτη Ελληνική Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που στηρίζει επαγγελματίες αθλητές να κατακτήσουν το όνειρο της συμμετοχής και διάκρισης στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020. Η σπουδαιότερη συμβολή του Charity4U – «Αθλητισμός για όλους» έγκειται στη δέσμευσή του ότι, εφόσον συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι και αν οι πρωταθλητές μας πάρουν την πρόκριση, θα τους στηρίξει οικονομικά μέχρι και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.  Αυτή τη στιγμή, το Charity4U υποστηρίζει 4 νέους έλληνες πρωταθλητές. Οι αθλητές αυτοί είναι οι: Νίκος Παπαγγελής (18 ετών), παρα-ποδηλάτης, Κατερίνα Διβάρη (17 ετών), παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στην ιστιοπλοΐα – κατηγορία RSX, ο αθλητής του τραμπολίνο, Μάριος Γράψας (21 ετών) και ο Απόστολος Χρήστου (21 ετών), πρωταθλητής κολύμβησης, ενώ σκοπός του Charity4U είναι η περαιτέρω υποστήριξη και προσθήκη περισσότερων πρωταθλητών.

Εσείς ως Spetses Marathon τι ενέργειες θα κάνετε για να στηρίξετε το Charity4U?

Έχουμε αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του Charity4U. Μεταξύ αυτών, έχουμε προγραμματίσει να στήσουμε merchandise περίπτερο, όπου μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις ανάγκες της οργάνωσης. Επιπλέον, θα προσφέρουμε και ενημερωτικό υλικό στα goodie bags των αθλητών, ώστε να διαδοθεί περαιτέρω ο σκοπός της ΑΜΚΕ. Τέλος, θα στηθούν κάλπες στη Γραμματεία των Αγώνων στις Σπέτσες, όπου οι συμμετέχοντες και επισκέπτες θα μπορούν να προσφέρουν ό,τι επιθυμούν, πάλι με σκοπό να βοηθήσουμε το Charity4U.

Ο Ελληνικός λαός πιστεύει στον εθελοντισμό;

Ασφαλώς και πιστεύει στον εθελοντισμό! Απόδειξη αυτού είναι το πλήθος των εθελοντών που μαζεύεται κάθε χρόνο για να βοηθήσει στη διοργάνωση του Spetses mini Marathon, το οποίο αριθμεί πλέον των 350 ανθρώπων, ένα 10% του συνολικού πληθυσμού του νησιού!

Μέσα από αυτές τις διοργανώσεις που κάνετε πιστεύετε πως αλλάζουμε προς το καλύτερο;

Μα αυτός είναι ο τελικός μας στόχος, να γινόμαστε καλύτεροι! Πέρα από τις στιγμές χαράς και διασκέδασης που προσφέρουμε στους συμμετέχοντες, στοχεύουμε άμεσα και στην προαγωγή των ιδεών της ευγενούς άμιλλας, του φίλαθλου πνεύματος και της αλληλεγγύης, παράλληλα με την προώθηση της άσκησης, της άθλησης και του υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής. Μην ξεχνάτε ότι το μόττο μας είναι το «Νίκη είναι η Συμμετοχή».

Ποιες εθελοντικές δράσεις έχετε αναλάβει;

Ο εθελοντισμός είναι συστατικό στοιχείο της διοργάνωσης. Μεταξύ των δράσεων που έχουμε εκπονήσει, αξίζει να αναφερθεί το Bring A Tree, η αναδάσωση του νησιού των Σπετσών με 1200 δενδρύλλια, μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί το καλοκαίρι του 2017. Επιπλέον, φέτος θα αναδειχθούν και άλλες σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως η ενέργεια της LG Electronics Hellas, η οποία, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ‘LG Αθλητές του Αύριο’ αναλαμβάνει το κόστος όλων των συμμετοχών στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών, τόσο στον Αγώνα Δρόμου των 5 χλμ. όσο και στον Κολυμβητικό Αγώνα των 1,5 χλμ, καθιστώντας δωρεάν όλες τις εγγραφές στις δύο αυτές κατηγορίες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δράση της Χρυσής Ζύμης, που στοχεύει στην προσφορά χρήσιμων διατροφικών συμβουλών για γονείς και παιδιά, καθώς και στην ενημέρωση για τη συνέργια «Τρέχουμε με την καρδιά μας!» για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», όπου θα προσκαλέσει τους συμμετέχοντες να συμβάλουν στους σκοπούς της ΜΚΟ.

credit: Nikos Karanikolas

Τι σημαίνει με τρεις λέξεις για εσάς εθελοντισμός;

«Προσφορά με χαμόγελο»!

Ποιους στόχους έχετε θέσει για το μέλλον;

Διαχρονικός μας στόχος είναι η περαιτέρω ανάδειξη, και ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο, του μεγαλύτερου multi-sport event της χώρας και η προβολή των Σπετσών ως κέντρο του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας μέσα από την προσθήκη νέων κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.

Λίγα λόγια για την Μαρίνα – Λύδα Κουταρέλλη :
Η Δρ. Μαρίνα – Λύδα Κουταρέλλη ίδρυσε και οργανώνει από το 2011 το πρωτοποριακό event Spetses mini Marathon καθώς και το Spetsathlon.  Το 2008 ίδρυσε την εταιρεία Επικοινωνίας και Διαχείρισης Κρίσεων Communication Lab. Επίσης , είναι ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ Charity4Έχει τιμηθεί ως μία από τις 40 σημαντικότερες νέες γυναίκες στον κόσμο στον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων από την IPRA (International Association of PublicRelations Professionals) καθώς και ως εθνικός πρωταθλητής στην κατηγορία RSMEntrepreneur of the Year & Rubain D’ Honneur Recipient από τον καταξιωμένο θεσμό European Business Awardssponsored by RSM. Σπούδασε επικοινωνία και πολιτικές επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο Brown των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ κατέχει διδακτορικό τίτλο στη Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Συνέντευξη στον: Αναστάσιο Ε. Δαφνή