Στην Κύπρο εδώ και 108 χρόνια ο Προσκοπισμός. «Πάντα στην πρώτη γραμμή της εθελοντικής δράσης»

Στην Κύπρο εδώ και 108 χρόνια, ο Προσκοπισμός – Αναφέρει το Σώμα Προσκόπων

Στην Κύπρο εδώ και 108 χρόνια, ο Προσκοπισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική κίνηση για νέους και νέες με περισσότερα από 6.000 μέλη και πάνω από 50 Προσκοπικά Συστήματα σε όλες τις πόλεις, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Προσκόπου, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου.

«Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε εδώ και μήνες, οι Πρόσκοποι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της εθελοντικής δράσης και βοήθειας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού, οι Πρόσκοποι τοποθετήθηκαν σε σημεία κλειδιά όπως το τηλεφωνικό κέντρο και την παράδοση τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να μετακινηθούν», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, για την ιστορία, το έργο και άλλες πληροφορίες σχετικά με τον προσκοπισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του www.cyprusscouts.org.

Πολυδιάστατο το έργο των Προσκόπων και Οδηγών Κύπρου, λέει το Γρ. Επιτρόπου Εθελοντισμού

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζει ότι οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί είναι από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος και συγχαίρει το Σώμα Προσκόπων Κύπρου και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών για το πολυδιάστατο έργο που επιτελούν.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης (22 Φεβρουαρίου), το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει πως ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη Κίνηση για νέους σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερα από 54 εκατομμύρια μέλη σε 223 χώρες.

Όπως σημειώνει η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών απαριθμεί πέραν των 10εκ. μελών σε 150 χώρες.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει ότι στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας επιτρέπει στα μέλη του Σώματος να παρουσιαστούν στα σχολεία τους φορώντας την πλήρη Προσκοπική Στολή.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Στις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε ο ιδρυτής του Προσκοπισμού Λόρδος Robert Baden-Powell το 1857, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης.

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1926, ούτως ώστε οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί να συλλογίζονται τις αξίες των Οργανώσεών τους.
Επίσης, αποστέλλουν ευχές σε όσους ανήκουν σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν Προσκόπους και Οδηγούς σε φτωχές περιοχές.

Τέλος, το Γραφείο Επιτρόπου αναφέρει πως τα αγόρια και τα κορίτσια που εντάσσονται στον Προσκοπισμό και στον Οδηγισμό ανακαλύπτουν ικανότητες και αναπτύσσουν δεξιότητες, που θα τους είναι χρήσιμες, όχι μόνο στην παιδική κι εφηβική ηλικία, αλλά και για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους, ενώ σημειώνει ότι μαθαίνουν στην πράξη την αξία των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

Πηγή: cyprustimes.com