Εθελοντές προσφέρουν βραβείο ύψους €10000 σε φιλανθρωπικό σκοπό

Έρικα Θεοφανίδη: «Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στο πρώτο κύμα πανδημίας»

Σε φιλανθρωπικό σκοπό θα δώσουν το χρηματικό βραβείο ύψους 10 χιλιάδων ευρώ που έλαβαν οι εθελοντές της πρωτοβουλίας για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων στη διάρκεια της πανδημίας στην Κύπρο, από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ). Όπως δήλωσε στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της Digital TV, News Beats, η συντονίστρια της πρωτοβουλίας, Έρικα Θεοφανίδη, αποφασίστηκε η δωρεά του ποσού σε υπηρεσία του κράτους και ενδεχομένως να δοθεί το ποσό στην Παιδοογκολογική Κλινική και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της Digital TV, News Beats, η συντονίστρια της πρωτοβουλίας, Έρικα Θεοφανίδη, βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για να δοθεί το ποσό στην Παιδοογκολογική Κλινική και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Οι εθελοντές έδρασαν κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου ολικού lockdown από τέλη Μαρτίου μέχρι τέλη Μαΐου, όπου χρειαζόταν η στήριξη ευπαθών ομάδων λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης. Σε πρώτο στάδιο οι εθελοντές στελέχωναν τηλεφωνικό κέντρο όπου δέχονταν τα αιτήματα των πολιτών για παράδοση προϊόντων και φαρμάκων ενώ στη συνέχεια οι εθελοντές παραλάμβαναν τα πακέτα και τα μετέφεραν, με ασφάλεια και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτοκόλλα, στους πολίτες σε όλη την Κύπρο. Επίσης, οι πολίτες μετέφεραν προϊόντα και στους επαναπατρισθέντες κατά την περίοδο καραντίνας τους στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την κ. Θεοφανίδη, παρόλο που πλέον με βάση τα υφιστάμενα μέτρα υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης και η πρωτοβουλία δεν ενεργοποιήθηκε, μέλη της πρωτοβουλίας συνεχίζουν να προσφέρουν όταν παραστεί ανάγκη μεταφέροντας προϊόντα σε πολίτες σε ακριτικές περιοχές του νησιού.

«Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στο πρώτο κύμα πανδημίας» δήλωσε η Έρικα Θεοφανίδη, σημειώνοντας ότι ο εθελοντισμός είναι μέρος της κουλτούρας του κυπριακού λαού. Μάλιστα, ο κατάλογος των εθελοντών ξεπέρασε τα 1500 άτομα, ενώ ενεργοποιήθηκαν 850 από αυτούς.

Η πρωτοβουλία «Εθελοντές για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων στη διάρκεια της πανδημίας» είχε ξεχωρίσει από τις 4 προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Κύπρο στην ΕΟΚΕ για τη διεκδίκηση του Βραβείου Αλληλεγγύης των Πολιτών με θέμα «Η κοινωνία των πολιτών κατά της νόσου COVID-19». Η δράση των εθελοντών που επιλέχθηκε από την Επιτροπή εκπροσωπώντας την Κύπρο, βραβεύθηκε μαζί με άλλα 22 έργα από την ΕΕ και το ΗΒ για την εξέχουσα συμβολή τους στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19 και των καταστροφικών της συνεπειών.

Πηγή: offsite.com.cy