Κατσίβελας: Αιμοδότες διαρκείας, όχι της μιας φοράς

Με στόχο την εξασφάλιση επάρκεια αίματος από την Εθελοντική Αιμοδοσία ώστε να εξαλειφθεί η αιμοδοσία του συγγενικού περιβάλλοντος εργάζεται το Ενικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Η χώρα μας χρειάζεται ετησίως 610.000 μονάδες αίματος. Από αυτές τις 590.000 τις συγκεντρώνουμε στην Ελλάδα και ειδικότερα τις 360.000 μονάδες από εθελοντές, και 25.000 μονάδες αγοράζουμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Η Δυτική Ελλάδα έχει σημαντικό μερίδιο στο εθελοντικά προσφερόμενο αίμα καθώς έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξή του. Μιλώντας ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αίματος Παναγιώτης Κατσίβελας, γνωστός στην περιοχή μας από τη θητεία του στη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μας αναλύει πώς έχουν τα δεδομένα της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας, τους νέους τρόπους προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών αλλά και για την προσπάθεια να εφαρμοστεί η κεντρική διαχείριση του αίματος είναι νόμος του Κράτους από το 2004.

Περιγράψτε μας ποια είναι η πανελλαδική εικόνα συλλογής του εθελοντικά προσφερόμενου αίματος. Σε τι ποσοστό καλύπτουμε τις ανάγκες μας ως χώρα;

Κάθε χρόνο η χώρα μας χρειάζεται περί τις 610.000 μονάδες αίματος. Από αυτές τις 590.000 τις συγκεντρώνουμε στην πατρίδα μας και 25.000 μονάδες παίρνουμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Από τις 590.000 μονάδες, που συγκεντρώνουμε, το 60% (360.000 μονάδες) προέρχεται από την εθελοντική αιμοδοσία και το υπόλοιπο, από την αποδοτική αιμοδοσία του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών μας.Εδώ βλέπουμε ένα οξύμωρο φαινόμενο, που δεν είναι και το μοναδικό της ελληνικής πραγματικότητας. Ενώ έχουμε καταφέρει να είμαστε παγκοσμίως στην πρώτη ή δεύτερη θέση στην συλλογή αίματος ανά μονάδα πληθυσμού, δηλδή το αίμα που συγκεντρώνουμε ανά 1.000 κατοίκους, δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε τα προβλήματα της αιμοδοσίας. Και τούτο γιατί στη πατρίδα μας έχουμε σε σημαντικό βαθμό τον αιμοδότη της μιας φοράς. Αυτό έχει να κάνει τόσο με το χαρακτήρα του Ελληνα που προστρέχει ηρωικά σε κάθε κάλεσμα για έλλειψη αίματος, πλην όμως δεν του εμπεδώσαμε την σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της σταθερής και επαναλαμβανόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας.Οταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τον εθελοντική της σταθερής και προγραμματισμένης αιμοδοσίας θα απεμπλακούμε και από την ανάγκη του ελβετικού αίματος, το οποίο κυρίως και αποκλειστικώς χορηγείται στους πολυμεταγγιζόμενους συνανθρώπους μας. Εχοντας μια σταθερή βάση αίματος, που θα προέρχεται από την ελληνική κοινωνία, θα μπορούμε να αντιστοιχίσουμε τους δότες και δέκτες και για αυτή την ειδική κατηγορία και θα έχουμε λύσει ένα χρόνιο αλλά σημαντικό πρόβλημα. Αν θέλετε, και την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Η πανδημία σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει την προσφορά αίματος; Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η επιδημία επέδρασε σημαντικά την συνολική συγκέντρωση του αίματος. Στο πρώτο κύμα της επιδημίας είχαμε μια μείωση της τάξεως του 15% ανάλογη με τη μείωση που παρατηρήθηκε και στις άλλες χώρες της Ευρώπης και λιγότερο πάντως από χώρες με μεγαλύτερη εθελοντική παράδοση, από μας. Στο δεύτερο κύμα η επίπτωση ήταν σημαντικότερη και τούτο γιατί ο φόβος επέδρασε περισσότερο βασικό στοιχείο της καμπάνιας για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής προστασίας, που δεν εξαίρεσε εξ αρχής την αιμοδοσία, όπως θα έπρεπε. Ετσι κάθε νέο μέτρο περιορισμού συμπαρέσυρε την αιμοδοσία και χρειαζόταν χρόνος, πρωτοβουλίες και δράσεις για να ανατρέψουμε το αρνητικό ισοζύγιο, που ήδη κάθε φορά δημιουργείτο. Αλλες δομές της Ελληνικής Πολιτείας όπως η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο στο πνεύμα του εθελοντισμού και της εθελοντικής αιμοδοσίας.Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε συμπαραστάτες την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τον Πολιτισμό, που μας προσέφεραν κτίρια και υποδομές και αναπτύξαμε Αιμοδοσίες σε χώρους σπουδαίους και ευχάριστους, μακριά από τα νοσοκομεία μας, που είναι τόσο επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση της επιδημίας και δημιουργούν αρνητικά αντανακλαστικά. Δημιουργήσαμε σταθερές σχέσεις αλληλεγγύης. Μάλιστα με το υπουργείο Πολιτισμού προχωράμε σε μια διαρκή συνεργασία, ώστε δημιουργώντας Εθελοντικές Αιμοδοσίες σε χώρους Πολιτισμού όπως το Μουσείο της Ακρόπολης στο επόμενο μέλλον αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής και το Βυζαντινό Μουσείο που ήδη μας έχουν παραχωρηθεί, να σηματοδοτήσουμε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός είναι βασικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Θα ήταν έλλειμμα βεβαίως να μην αναφερθώ στη συμβολή του Ελληνικού Στρατού στη δύσκολη αυτή περίοδο, όπως και διαχρονικά κάνει για την αντιμετώπιση της επάρκειας αίματος.

Διαχρονικά στη χώρα μας επικρατούσε μία αναρχία με τους Συλλόγους και την τελική διαχείριση του αίματος. Σήμερα η εικόνα αυτή έχει ξεκαθαρίσει ή συνεχίζουν να λειτουργούν ορισμένοι ως διαχειριστές του εθελοντικού αίματος;

Η κατάσταση της Αιμοδοσίας στην Ελλάδα σχηματικά περιγράφεται ως μια κοινωνία με φεουδαλικά μέρη. Ο καθένας έχει δημιουργήσει ένα χώρο, που θέλει να λειτουργεί αυτόνομα. Η έλλειψη ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, που θα διασυνδέει το ΕΚΕΑ με τις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων συντηρεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Προσπαθήσαμε αυτή την περίοδο της επιδημίας να δημιουργήσουμε μια συνεκτική συνομοσπονδία και να λειτουργήσουμε περισσότερο συνεργατικά με την πίστη και την ελπίδα ότι είναι η ώρα πλέον να διορθώσουμε και να διορθωθούμε. Και σιγά-σιγά γίνεται κοινή συνείδηση ότι η συγκεντροποίηση των λειτουργιών της Αιμοδοσίας και η κεντρική διαχείριση του αίματος είναι ο μόνος ορθός δρόμος . Το ευχάριστο πλέον είναι ότι προχωράμε στην προμήθεια του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, που θα γίνεται πλήρης καταγραφή της γραμμής αίματος από τον αιμοδότη μέχρι τον ασθενή και μάλιστα είμαστε στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής της.

Οι τράπεζες αίματος που διατηρούν σύλλογοι και εταιρείες υπηρετούν τελικά τον σκοπό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που είναι η κάλυψη κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη για αίμα;

Ο σκοπός όλων πρέπει να είναι η εξασφάλιση της επάρκειας αίματος από την Εθελοντική Αιμοδοσία και να εξαλειφθεί η αιμοδοσία του συγγενικού περιβάλλοντος, που δημιουργεί πολλές φορές ανυπέρβλητα προβλήματα στις οικογένειες και στην κοινωνία μας, κυρίως όμως στους ασθενείς μας. Δημιουργώντας ένα ισχυρό κοινωνικό πλέγμα προστασίας, που θα εξασφαλίζει την επάρκεια αίματος πριν τη δημιουργία του προβλήματος και της ασθένειας των, τότε θα έχει λυθεί και το πρόβλημα, κυρίως θα έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας. Είναι εύκολο αυτό να γίνει; Δεν είναι και άλυτο. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε σταθερούς εθελοντές αιμοδότες με διάρκεια, θα τα έχουμε καταφέρει.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα στην στρατηγική διαχείρισης του αίματος;

Οπως είπαμε πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και συνήθειες ριζωμένες από χρόνια. Η συγκεντροποίηση και η κεντρική διαχείριση του αίματος είναι νόμος του κράτους από το 2004, που ποτέ όμως δεν εφαρμόστηκε. Η απόκτηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, όπως προανέφερα θα αφαιρέσει και το τελευταίο εμπόδιο στην εφαρμογή της. Ο κεντρικός εργαστηριακός έλεγχος του αίματος, που γίνεται πλήρως σήμερα από το ΕΚΕΑ έχει περισώσει κολοσσιαίους εθνικούς πόρους αναγκαίους για άλλους τομείς του ΕΣΥ. Η επερχόμενη ολοκλήρωση της κεντρικής διαχείρισης του αίματος θα συμβάλει σημαντικά στη καλύτερη διαχείριση του αίματος.Επιπρόσθετα πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα πρωτόκολλα μετάγγισης του αίματος, ώστε να εξασφαλιστεί και η ορθή χρήση του.

Παρότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια ανώδυνη και γρήγορη πράξη δύσκολα παίρνει κάποιος την απόφαση να καθίσει στην καρέκλα του αιμοδότη. Μήπως πρέπει να αλλάξει η τακτική προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών;

Αναμφίβολα ναι. Στο ΕΚΕΑ γίνεται από χρόνια μια προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση στα σχολεία στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της αιμοδοσίας. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη δεχόμαστε σχολεία για μια προσέγγιση με πολλές εκπλήξεις εκπαιδευτικές. Δραστηριότητα βεβαίως που θα ξαναρχίσει με την επανεκκίνηση της ζωής μας, μετά την επιδημία. Και μπορούν και τα σχολεία της Αχαΐας, αλλά και όλης της Ελλάδος να μας επισκεφτούν. Δημιουργούμε το νέο μήνυμα για τους εθελοντές με διάρκεια. και κυρίως προσπαθούμε να μην απογοητεύουμε τους εθελοντές μας, με συμπεριφορές επιπόλαιες ή ασυνεπείς. Αρχίσαμε μια πολιτική εξωστρέφειας, χωρίς περιορισμούς και περιχαρακώσεις. Παρουσιάζουμε και δεν κρύβουμε το πρόβλημα. Προσεγγίζουμε το θέμα από κάθε πλευρά και με όλα τα μέσα. Βλέπουμε συνεργάτες όχι εχθρούς και αντιπάλους.Επ’ ευκαιρία θέλω να σας ευχαριστήσω για τη λαμπρή πρωτοβουλία των δημοσιογράφων της Πάτρας για το μήνυμα που δημιουργήσατε, άνθρωποι ξεχωριστοί και άξιοι προσεγγίζοντας κατά τον καλύτερο και αρτιότερο τρόπο το πρόβλημα της επάρκειας αίματος την περίοδο της πανδημίας.

Η απόκτηση κινητών μονάδων ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μετακίνησης και σε περιοχές εκτός κέντρου, θα βοηθούσε;

Προχωράμε σε συνεργασία με φορείς που προανέφερα, να δημιουργήσουμε σταθερές αίθουσες αιμοδοσίας, έξω από τα νοσοκομεία, εύκολα προσβάσιμες στους πολίτες και κοντά στις δραστηριότητες τους και την καθημερινότητά τους για να διευκολύνουμε την όλη διαδικασία, σε μαζικούς πληθυσμούς και σε συνδυασμό με όλες τις αιμοδοσίες της χώρας μας να έχουμε ένα πλήρες αποκεντρωμένο δίκτυο δομών.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την ανάπτυξη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας;

Κύριος και αποκλειστικός στόχος μας είναι κατ’ αρχάς να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και να εξασφαλίσουμε την επάρκεια αίματος τώρα στα δύσκολα. Και άμεσα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της συγκεντροποίησης και της κεντρικής διαχείρισης του αίματος.

Η Δυτική Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος πανελλαδικά στην ανάπτυξη του εθελοντικού αιμοδοτικού κινήματος, συνεχίζει να πρωτοπορεί;

Η κοινωνία που αγκαλιάζει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, είναι πρωτοπόρα σε πολλά θέματα και βεβαίως και της Ιατρικής. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σπουδαίους ανθρώπους, κορυφαίους επιστήμονες και σημαντικούς συλλόγους. Η Δυτική Ελλάδα στο αιμοδοτικό κίνημα έχει μια λαμπρή ιστορία που παραδειγματίζει και έχει δημιουργήσει την παράδοση και κυρίως μια ξεχωριστή κοινωνική ευαισθητοποίηση για μια λαμπρότερη συνέχεια.

Πηγή: pelop.gr