Πάτρα: Ολη η κοινωνία αγκάλιασε δύο βρέφη – Η προσφορά του παιδιάτρου Ηλ. Νικολάου

 Η ανάρτηση της εθελοντικής ομάδας «Καραντίνα Helpers» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προσφορά βοήθειας σε δύο νεογέννητα κορίτσια έφερε μεγάλη κινητοποίηση τις προηγούμενες ημέρες στην Πάτρα.
Ιδιαίτερα συγκίνησε το κοινό η πληροφορία ότι η μητέρα του ενός βρέφους απεβίωσε λίγες μέρες μετά τη γέννα. Οι εθελοντές ζήτησαν βοήθεια για είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλατα, κρέμες και πάνες, γιατί οι οικογένειές τους είναι άπορες.
Η ανταπόκριση των Πατρινών ήταν τεράστια σε λίγες μόλις ώρες και μεταξύ των ενδιαφερόμενων ήταν ο παιδίατρος Ηλίας Νικολάου. Ο γνωστός επιστήμονας ήρθε άμεσα σε επικοινωνία με τους εθελοντές για να θέσει τον εαυτό του στις υπηρεσίες τους και τους δήλωσε πως επιθυμεί να αναλάβει τον εμβολιασμό των νεογνών και την ιατρική τους παρακολούθηση.
«Πολλοί συνάδελφοι από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μετά προθυμοποιούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Θεώρησα χρέος μου, λοιπόν, να βοηθήσω στις περιπτώσεις των δύο νεογέννητων κοριτσιών όσο μπορώ» αναφέρει ο κ. Νικολάου.
Ο κ. Νικολάου παρουσιάζει το πώς δέχονται οι γονείς τη βοήθεια του ίδιου και των συναδέλφων του: «Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι και ψυχολογικές. Για παράδειγμα, όταν στο παρελθόν προσφέραμε τις υπηρεσίες μας και δεν ζητούσαμε χρήματα, υπήρχαν πολλοί που δεν το δέχονταν και παρεξηγούσαν την κίνηση ή άλλοι έσκυβαν το κεφάλι και αισθανόντουσαν άβολα από την κίνησή μας. Επηρεάζεται η περηφάνια αυτών των ανθρώπων όταν τους προσφέρεται βοήθεια».
Επανερχόμενοι στην περίπτωση των δύο νεογνών που προσφέρθηκε να βοηθήσει ο κ. Νικολάου, τονίζει: «Πρόκειται για δύο νεογέννητα κορίτσια. Μόλις διάβασα για τις περιπτώσεις ήρθα σε επικοινωνία με τους εθελοντές για να τους γνωστοποιήσω τις προθέσεις μου. Μέχρι στιγμής έχω μιλήσει μόνο μαζί τους και περιμένω μέσα στη μέρα (σ.σ. χθες το απόγευμα), να με φέρουν σε επικοινωνία με την οικογένεια των κοριτσιών για να προχωρήσουμε στην περίθαλψη και τα εμβόλια που χρειάζονται. Είναι αρκετά λεπτή και η θέση μου, δεν θέλω να πιέζω γιατί αντιλαμβάνομαι πως κάποιος μπορεί να μην αισθάνεται άνετα. Είναι κάτι που έχω συναντήσει και στο παρελθόν».
Κλείνοντας, ο κ. Νικολάου κάνει αναφορά και στο γενικότερο έργο των παιδιάτρων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια: «Πολλοί συνάδελφοι δείχνουν την ίδια διάθεση με μένα. Μέσα στα χρόνια έχουμε βοηθήσει πολλοί και πολύ οικογένειες και παιδιά, άσχετα με το αν επιλέγουμε να μην το δημοσιοποιούμε»

Πηγή: pelop.gr