Act Up -Δρασε Hellas

Η ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Για το HIV/AIDS το Trafficking και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα και στο κόσμο..

“ACT UP : είναι η ακροστοιχίδα Aids Coalition to Unleash Power (Συμμαχία για την αποδέσμευση της δύναμης κατά του Aids) αλλά ο όρος σημαίνει κάνω φασαρία, φέρνω τα πάνω κάτω.

H oργάνωση ιδρύθηκε στις ΗΠΑ τα πρώτα χρόνια εμφάνισης του ιού και στη συνέχεια ιδρύθηκαν επιτροπές σε πολλές χώρες.

Κάθε εθνική επιτροπή διατηρεί την αυτονομία της και αναπτύσσει ξεχωριστή δράση.

Το Ελληνικό τμήμα της ACT UP ιδρύθηκε το 1993 με στόχο να πολεμήσει το φάντασμα του hiv/Aids αλλά και την Ελληνική σεμνοτυφία, να σταματήσει την προκατάληψη και την ενοχή και να θυμίσει πως καμιά επιδημία δεν πολεμήθηκε ποτέ με εξορκισμούς, πανικό και επιστροφή στο συντηρητισμό.

Στο πρώτο στάδιο της δράσης της ξεπέρασε τα πρόστυχα γελάκια κα τα ένοχα βλέμματα, ανοίγοντας δημόσια τη συζήτηση για το hiv/Aids, τις σεξουαλικές πρακτικές, τις διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Με κυρίαρχα συνθήματα «πολεμήστε το Aids κι όχι τους ανθρώπους με Aids». «ο ρατσισμός είναι ο πολιτισμός των ηλιθίων» και «η σιωπή είναι θάνατος, η γνώση είναι δύναμη, η δράση είναι ζωή» αποκήρυξε τη μοιρολατρεία, πολέμησε το ρατσισμό και τον τρόμο.

Η «αρρώστια» που σερνόταν στα gay bars, στον προθάλαμο των νοσοκομείων και σε μοναχικά κλάματα έγινε σύνθημα στον τοίχο, αφίσα στη στάση, φυλλάδιο στα σχολεία.

Διεκδίκησε και διεκδικεί – με επιθετικό κυρίως τρόπο- την αύξηση των χρηματικών κονδυλίων που διατίθενται για το νόσημα, τη γρήγορη διακίνηση των φαρμάκων, την πρόσβαση στο φάρμακα όλων όσων τα έχουν ανάγκη, την ενημέρωση του κοινού, την καταστολή των ρατσιστικών φαινομένων. Η ACT-UP το έκανε και το κάνει σε πρακτικό και ιδεολογικό επίπεδο.

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε στόχο την «βοήθεια» των ανθρώπων με hiv/aids. Δεν είμαστε «φιλάνθρωποι». Δεν θέλουμε επίσης να κάνουμε καριέρα ως καλοπληρωμένοι «εθελοντές».

Το AIDS είναι πράγματι ένα σοβαρό νόσημα αλλά δεν είναι το μόνο. Αυτό που είναι σημαντικό με αυτό το νόσημα, για μάς, είναι το συμβολικό του φορτίο και ο τρόπος που χρησιμοποιείται από την Εξουσία.

Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από μια Ρατσιστική και Αντιερωτική Κοινωνία που η Νέα Τάξη Πραγμάτων ετοίμασε για μας. Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των οροθετικών, στην πράξη, υπερασπίζουμε τα δικά μας δικαιώματα.

Το δικαίωμά μας να ζούμε σε μια κοινωνία που ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση.

Σε μια κοινωνία που αναγνωρίζει την αξία του «ερωτεύεσθαι» γιατί μόνο ο έρωτας κάνει το άτομο πρόσωπο.

Η ΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ – ACT-UP -ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενημέρωση:

Η είσοδός μας σε χώρους που αποτελούν ταμπού (φυλακές, μπαρ, πιάτσες αγοραίου έρωτα, στέκια ναρκομανών, χώρους εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων) απέφερε έστω και σε κάποιους από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς τους, πράγμα ενθαρρυντικό για μάς.

Η είσοδός μας στα σχολεία ήταν και είναι πάντα ένα επίμαχο θέμα συζήτησης.

Η αγωγή υγείας που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αν και νομοθετημένη, δεν γίνεται σε όλα τα σχολεία, ενώ αποτελεί το κλειδί για την ενημέρωση των μαθητών στο θέμα του Hiv- Aids.

Ερευνητικό έργο Προγράμματα:

Η Act-Up ανέλαβε τη διερεύνηση και μελέτη σεξουαλικών συμπεριφορών ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως οι ομοφυλόφιλοι (άνδρες και γυναίκες) οι χρήστες τοξικών ουσιών, οι εκδιδόμενες – χαρακτηρισμένες και τα παράνομα εκδιδόμενα άτομα και προτείναμε αντίστοιχους, πολιτισμικά προσαρμοσμένους τρόπους παρέμβασης και ενημέρωσης.

Η επαφή με τα εκδιδόμενα άτομα, τα ομοφυλόφιλα άτομα και τους χρήστες ωδήγησε στην εκπόνηση προγράμματος που τα αποτελέσματά του ανακοινώθηκαν στο 2ο Εθνικό Συνέδριο AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων (1999), από τα μέλη της ACT-UP με θέμα:

Συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και αναπαραστάσεις του AIDS: οι χρήστες

Γνώση και Σεξουαλική Συμπεριφορά των ομοφυλόφιλων ανδρών στην Ελλάδα σχετικά με το AIDS.

Γνώση και Σεξουαλική Συμπεριφορά των ομοφυλόφιλων γυναικών στην Ελλάδα αναφορικά με το AIDS.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος ομοταγούς εκπαίδευσης για το HIV/AIDS των μαθητών Λυκείου σε 10 Λύκεια της χώρας που συντόνισε η οργάνωση, με θέμα:

Ευαισθητοποίηση μαθητών Λυκείου σχετικά με το AIDS. Μεθοδολογία και πρώτα αποτελέσματα.

Από το 2000 η οργάνωση έγινε μέλος του ΤΑΜΡΕΡ, Ευρωπαϊκού δικτύου για την πρόληψη μετάδοσης ΣΜΝ στα πλαίσια της μεταναστευτικής πορνείας. Το πρόγραμμα στο χώρο των δραστηριοτήτων του ασχολείται και με το trafficking. Αυτή η μορφή σύγχρονου δουλεμπορίου που τόσο καλά αναπτύχθηκε καλύπτοντας τις “ανάγκες’” των καπιταλιστικών μας κοινωνιών και που στη χώρα μας μοιάζει να είναι μη αντιληπτή από το ευρύ κοινό, υπήρξε μια πρόκληση.

Στις 26/01/2002 οργανώθηκε στα πλαίσια του ΤΑΜΡΕΡ, μια ημερίδα με θέμα “Μεταναστευτική πορνεία και δημόσια υγεία” με εμφανή κλίση προς το trafficking κάτι που σηματοδοτούσε ακόμη και η αντίστοιχη αφίσσα.

Η ενασχόληση της ACT UP με το trafficking συνεχίστηκε σε ένα αμιγώς νομικό πρόγραμμα για τη νομοθεσία και τα δικαιώματα μεταναστών, εκδιδομένων ατόμων και θυμάτων trafficking στην ΕΕ με το FEMMIGRATION PROJECT και την καταγραφή τους στο διαδίκτυο (femmigration.net).

Η ACT UP συμμετέχοντας στις δράσεις της συνεργασίας ’Τόξο’ με άλλες πέντε οργανώσεις σε Ελλάδα και Αλβανία, μοιράζεται τεχνογνωσία για τη δημιουργία καταφυγίων και γραμμής ΣΟΣ. Το πρόγραμμα αυτό διήρκεσε ως τον Οκτώβρη 2004 και χρηματοδοτήθηκε από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ

Η οργάνωση ήταν μέρος του Εθνικού δικτύου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΙΟΜ (διεθνής οργανισμός μετανάστευσης) με θέμα: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Το πρόγραμμα έτρεξε με 5 γραφεία του ΙΟΜ (Αυστρία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα) τα αντίστοιχα Υπουργεία Υγείας και την ACT UP από την Ελλάδα.

INFO

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα 105 61