Αναστασία Τσιακάλου: “KOIΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ”- Μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά

Η συμμετοχή μου σε αυτό το κίνημα αγάπης και αλληλεγγύης, με έχει βελτιώσει κι εμένα ως άνθρωπο.

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή σας σε όλα αυτά τα χρόνια της
προσφοράς;
Ασχολούμαι με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες πλέον των 20 ετών και γνωρίζω
ότι οι οικογένειες που έχουν παιδί με αναπηρία δοκιμάζονται.
Με συγκλόνισε όμως αυτό που μου είπε μια μητέρα που από ατύχημα είχε
παραπληγικό τον 18χρονο γιο της: «Έχω πάψει να κάνω όνειρα, δεν περιμένω
τίποτα πια». Βάλαμε τα δυνατά μας μαζί με τη συνεργάτιδά μου, κυρία Χανδρινού, και το
θαύμα έγινε!

Ποιο ήταν το έναυσμα για να αφιερώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας
στη φιλανθρωπία;
Διδάχθηκα την προσφορά για τον πλησίον από τους Μικρασιάτες γονείς μου, που
ήταν πρότυπα αγάπης για τον συνάνθρωπο. Δεν ήταν τυχαία και η επιλογή μου να γίνω Κοινωνική Λειτουργός. Το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει να ζεις σε μια κοινωνία. Σημαίνει ότι συμμετέχεις και βοηθάς. Πιστεύω βαθιά στην Κοινωνία των Πολιτών και στην αφοσιωμένη δράση τους, στη συμμετοχή, στον σεβασμό της ηθικής, γιατί σε αυτές τις αξίες στηρίζονται η ευημερία μας και η ποιοτική μας προοπτική. Πολύ νωρίς συνειδητοποίησα ότι, στο μέτρο
που μου αναλογεί, είχα υποχρέωση να βοηθήσω, να προστατεύσω και να ανακουφίσω ανθρώπους και κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους.

Κάνοντας ένα απολογισμό έργου, σε ποια ιδρύματα έχετε κάνει τις μεγαλύτερες προσφορές;
Έχουμε υποστηρίξει δεκάδες ιδρύματα με τρόφιμα, είδη ένδυσης, πετρέλαιο θέρμανσης κλιματιστικές μονάδες, κ.λπ. Τα ιδρύματα αυτά είναι η Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Αγία Άννα», στην Κηφισιά, το «Ίδρυμα Κωφών και Βαρήκοων» στη Δροσιά, η Παιδούπολη Αλίμου
«Άγιος Ανδρέας» και ο «Καλός ποιμένας» στο Κερατσίνι, το «Αργώ», στα Καλύβια Θορικού, το «Άσυλο Ανιάτων», οι Φυλακές Νέων στην Αυλώνα, το «Άρτος και Δράση», οι «Κοινωνικές Πολυκατοικίες» το «Κέντρο Αλλοδαπών Λαυρίου», το «Γηροκομείο Κωσταντινουπολιτών» στην Π. Φώκαια, ο «Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών», στη Δράμα, και δεκάδες οικογένειες αναξιοπαθών μέσα από τα 8 κοινωνικά μας προγράμματα . Τις μεγαλύτερες όμως δωρεές τις έχουμε προσφέρει στη «Στέγη Λαγονησίου», όπου φιλοξενούνται 75 παιδιά με ειδικές ανάγκες. Δωρίσαμε ένα λεωφορείο για τις μετακινήσεις τους, οργανώσαμε το φυσιοθεραπευτήριό τους, χορηγήσαμε δεκάδες αναπηρικά αμαξίδια, κλιματιστικές μονάδες, πετρέλαιο θέρμανσης και Γεύματα Αγάπης όπου προσφέρεται φαγητό και ψυχαγωγία στους τροφίμους.

Η πολιτεία είναι δίπλα σας;
Ας μου επιτραπεί να απαντήσω με την ιστορική φράση του Τζον Κένεντι :
«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πολιτεία για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ γι’
αυτή, προκειμένου να ζήσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές σε μια υγιή κοινωνία».

Υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι στο πλευρό σας;

Ναι, έχουμε ευαισθητοποιημένους ανθρώπους κοντά μας που παίρνουν ικανοποίηση από τη χαρά που προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους. Είναι αυτοί που έχουν βγει από το «εγώ» τους και έχουν μπει στο «εμείς», που επηρεάζουν θετικά τη ζωή των άλλων και προσφέρουν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Είχα την τύχη να γνωρίσω τέτοιους υπέροχους ανθρώπους που δρουν αθόρυβα και ανώνυμα.

Εθελοντές έχετε;
Όλη η δραστηριότητα του συλλόγου μας στηρίζεται στον εθελοντισμό. Έχουμε πυρήνες εθελοντών σε όλα τα νότια προάστια της Αττικής. Οι εθελοντές μας είναι η σπονδυλική στήλη του οργανισμού μας. Είναι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και ότι έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν να βελτιωθεί, για την ανακούφιση του ανθρώπου και τη σωτηρία της Γης. Το να είσαι εθελοντής είναι μια δυναμική προσφορά που αγγίζει τον κόσμο με σκοπό να τον κάνει καλύτερο.

Η στιγμή που έχει χαραχθεί βαθιά στην ψυχή σας;
Είναι από την επίσκεψή μας στα Νέα Στύρα Εύβοιας, αμέσως μετά τις πυρκαγιές.
Ήμασταν οι πρώτοι που πήγαμε εκεί , βοήθεια δεν είχε φτάσει ακόμη. Χαράματα ξεκινήσαμε με μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, με ένα πούλμαν και ένα φορτηγό γεμάτα από είδη πρώτης ανάγκης. Μας καλωσόρισαν στο Δημαρχείο των Ν.Στυρών, όπου μας περίμεναν ο διευθυντής του Δημαρχείου και η Κοινωνική Λειτουργός, με τους οποίους είχε πραγματοποιηθεί επικοινωνία και ξεκινήσαμε τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές Τσακαία, Πολυπόταμος, Ελαιοχώρι, κλπ. Εφιαλτική μαυρίλα παντού… Στις πλατείες του χωριού άρχισαν να έρχονται άνθρωποι από το πουθενά. Ντροπαλοί και συνεσταλμένοι, μας πλησίαζαν με απορία: ποιοι είστε; Τι θέλετε; Τους αγκαλιάσαμε, γίναμε ένα με τον πόνο τους, οι ανάγκες τους έγιναν δικές μας. Μοιράζαμε τρόφιμα, είδη ένδυσης. -Πείτε μας τι άλλο χρειάζεσθε; -Τα ζώα μας, τα ζώα μας πεινάνε, αυτά που απέμειναν, δεν βρίσκουν τροφή. Σε αρκετούς το Σωματείο έδινε χρήματα για να αγοράσουν ζωοτροφή. Οι ευχαριστίες των κατοίκων συγκινητικές, η απόγνωση στα μάτια τους ολοφάνερη. Μας προσκαλούσαν να μας προσφέρουν γλυκό του κουταλιού. Η κούραση και η φόρτιση μεγάλη, αλλά ασήμαντη μπροστά στον πόνο και την καταστροφή των συνανθρώπων μας. Αυτή ήταν μια πρωτιά της Κοινωνικής Στήριξης. Συνδράμαμε, βοηθήσαμε, συμπαρασταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τους υποσχεθήκαμε πως θα στείλουμε ζωοτροφές, όπως και έγινε.

Πού έχετε τα γραφεία σας;
Τα γραφεία μας είναι στην Ανάβυσσο, στην κεντρική πλατεία Ηρώων.

Έχει αλλάξει η ζωή σας;
Ναι, η ζωή μου έχει αλλάξει, έχει ένα διαφορετικό νόημα. Το μότο μου είναι «Καμία μέρα χαμένη». Η συμμετοχή μου σε αυτό το κίνημα αγάπης και αλληλεγγύης, με έχει βελτιώσει κι εμένα ως άνθρωπο. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη, γιατί έδωσα και στα παιδιά μου πρότυπα ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας. Σίγουρα δεν λύνουμε τα προβλήματα όλων των ανθρώπων, αλλά ανάβουμε ένα κερί αντί να εξαπολύουμε κατάρες στο ατέλειωτο σκοτάδι.

Στόχοι για το μέλλον;
Όταν πριν από 17 χρόνια η «Κοινωνική Στήριξη» χάραξε τον δρόμο της, δρόμο αγάπης, ανθρωπιάς και κοινωνικής στράτευσης, δεν φανταζόταν ότι οι συνοδοιπόροι της σε αυτήν την προσπάθεια θα ήταν ολόκληρη η κοινωνία. Σήμερα, η «Κοινωνική Στήριξη» αισθάνεται δυνατή. Γι’ αυτήν, όμως, τη δύναμη, που γίνεται όπλο στον αγώνα των παιδιών σε ανάγκη και των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσοι στέκονται όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό μας. Οι στόχοι μας για το μέλλον είναι να μπορούμε όσο το δυνατόν να στηρίζουμε περισσότερα ιδρύματα και ανθρώπους που είναι σε ανάγκη.

Το μήνυμά σας για τη χρονιά;
Ο σκοπός είναι να αφυπνίζεις τον κόσμο. Να αφυπνίζεις τη συνείδηση, την υπευθυνότητα, προκαλώντας τον καθένα να αναρωτηθεί τι μπορεί να προσφέρει σε αυτόν τον κόσμο τον φευγαλέο!

Η αιωνιότητα δεν είναι το επέκεινα, είναι το τώρα, εάν δεν την βρεις εδώ δεν θα την βρεις πουθενά. Όλοι εμείς βάζουμε τα δυνατά μας χάρις στην ευθύνη που νιώθουμε για τον χαμένο δρόμο της ανθρωπότητας.