Ο εθελοντισμός ως πράξη αγάπης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο

Στον απόηχο μιας περιόδου που η ανάγκη για συμπαράσταση προς τον συνάνθρωπο
κρίθηκε πιο επιτακτική από ποτέ, βρίσκουμε την αφορμή να αναρωτηθούμε πόσο σημαντική είναι τελικά η έννοια της αλληλεγγύης.

Μια έννοια που μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε οι ίδιοι μέρος μιας ιστορίας ζωής, κατευθύνοντας τη προς το καλύτερο. Η ανάγκη είναι μια συνθήκη που βρίσκεται κάποιος όταν η ζωή αποφασίσει να τον “δοκιμάσει”. Μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουμε τη σημασία της αλληλεγγύης είναι να εμπλακούμε ενεργά με αυτή και να προσφέρουμε το χρόνο και την ανθρωπιά μας. Μέσω της προσφοράς εθελοντικής εργασίας, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν ίσες ευκαιρίες, ή πήραν λανθασμένες αποφάσεις, οι άνθρωποι που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο βρίσκουν -έστω και προσωρινά- ανακούφιση στο ζεστό χαμόγελο των εθελοντών που τους προσεγγίζουν. Στο πλαίσιο της ιδέας του κοινωνικού κράτους δικαίου και της κοινωνίας των

πολιτών, οι εθελοντές επιλέγουν την προσφορά από την αδράνεια και τη στήριξη έναντι των κοινωνικών προκαταλήψεων. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρούμε μια εξαιρετικά αξιόλογη προσπάθεια του συνόλου των ευαισθητοποιημένων πολιτών να προσφέρουν στις ευπαθείς ομάδες. Τόσο, λοιπόν, οι πολίτες της Ελλάδας, όσο και οι Έλληνες του εξωτερικού που δεν ξεχνούν ό,τι άφησαν πίσω, ακολουθούν -ο καθένας στον τομέα επιλογής του- μια κοινή γραμμή. Πιστεύουν στη “δεύτερη ευκαιρία” και στα ανθρώπινα ιδανικά. Οι εθελοντές δεν αποδεικνύουν μόνο πως υπάρχει “δεύτερη ευκαιρία”, αλλά και πως όλοι μας μπορούμε να την προσφέρουμε. Η απάντηση που δίνουν στα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποιησης είναι η ενεργή συμμετοχή, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους, αποδεικνύοντας στην πράξη αυτό που και η Μητέρα Τερέζα είπε, πως ίσως “δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα, αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με τεράστια αγάπη”.

Γράφει η Δέσποινα Κάντα: Γεννημένη στην Αθήνα. Πολιτική επιστήμονας,
απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακή
φοιτήτρια της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ολικής Ποιότητας με διεθνή προσανατολισμό
του Πανεπιστημίου Πειραιά. Διεύθυνση εθελοντισμού και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.