Αλληλεγγύη, προσφορά και συμπαράσταση στους σεισμοπαθείς

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει για άλλη μια φορά στην κοινωνία η αποτελεσματικότητα και η αποφασιστικότητα με την οποία ξαναδρουν οι συλλογοι ξενοδόχων του νησιού συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τους σεισμοπαθείς στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Λάρισας αλλά και στον Τύρναβο.
“Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου”. Αυτή η φράση του αείμνηστου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κένεντι ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία και τα όσα έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια όπως και δεκάδες άλλοι φορείς και συλλογικότητες.
Παραφρασμένη “μην ρωτάς τι κάνει η πολιτεία για τους συμπολίτες σου με την ευρεία έννοια” άνοιξαν την αγκαλιά τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα που δημιουργούνται.
Αλληλεγγύη, προσφορά και συμπαράσταση, για τη κοινωνία. Εξωστρέφεια και έμπνευση. Τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πως όταν σε τούτες τις δύσκολες στιγμές, δέχεται κάποιος μηνύματα αισιοδοξίας, εθελοντισμού και συμπαράστασης από τους ανθρώπους, μόνο ικανοποίηση μπορεί να αισθανθεί πως τίποτε δεν πήγε χαμένο.
Ο εθελοντισμός έρχεται, με άλλα λόγια να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία. Η αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης είναι δεδομένη. Χρειάζεται όμως να ενισχυθεί και να προστατευθεί.
Στη διπλή όψη, λοιπόν, του νομίσματος της καθημερινότητάς μας, φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα. Δεν έχει ούτε χρονικά όρια, ούτε πεπερασμένους τόπους και τρόπους εφαρμογής, ούτε στοχαστικούς και φιλοσοφικούς ορισμούς. Και για όσους αυταπατώνται είναι ηλίου φαεινότερο ότι η προσέλευσή μας στις κάλπες δεν αρκεί για την κοινωνική μας πρόοδο.
Χρειάζεται συνεχής αναζήτηση σε όλα τα επίπεδα. Τότε και μόνο το χαμόγελο θα ζωγραφίζεται αυθόρμητα στα πρόσωπα όλων μας. Kαι στην περίπτωσή μας το χαμόγελο είναι το καλύτερο εισιτήριο για να τη συνοδεύει. Όσο για εμάς και να θέλαμε να απορήσουμε δεν μας αφήνουν περιθώριο…
Μακάρι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς του νησιού να ανταποκρίνονταν τόσο άμεσα ή καλύτερα να αντιλαμβάνονταν τα των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς να χρειαστεί επισήμανση.

Πηγή: imerazante.gr