“Αμυμώνη” : Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες

Η «Αμυμώνη» είναι Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες.

Ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα, είναι Ν.Π.Ι.Δ. και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Αττικής ενώ πλέον επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε όλη την Ελλάδα.

Οι ωφελούμενοι μας είναι παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης
(είτε ολική, είτε μερική απώλεια της όρασής τους)
και πρόσθετες αναπηρίες όπως:

νοητική υστέρηση

αυτισμό

σύνδρομα

νευρολογικές διαταραχές

κινητικά προβλήματα

επιληψία

ψυχιατρικές διαταραχές

προβλήματα ακοής

Έχουμε ήδη προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερες από 200 οικογένειες, παρέχοντας εκπαίδευση, θεραπεία, συμβουλευτική και στήριξη. Σήμερα παρέχουμε υπηρεσίες σε 90 άτομα από βρέφη έως ενήλικες μέχρι 45 ετών.

Στόχος μας είναι η όσο δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση του κάθε ατόμου στην καθημερινή διαβίωση.

Τα προγράμματά μας

Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ίριδα: Εδρεύει στο Ελληνικό. Λειτουργεί από το 2005. (Από το 1995 έως το 2005, λειτουργούσε το αντίστοιχο κέντρο Ημέρας «Επικοινωνία», με άλλη νομική μορφή). Επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και τη Περιφέρεια Αττικής.
Πρώιμη Παρέμβαση: Πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 0-6 ετών με τις προαναφερόμενες αναπηρίες. Οι συνεδρίες γίνονται στο σπίτι του κάθε παιδιού από ειδικευμένους εκπαιδευτές. Λειτουργεί από το 2004. Για τα έτη 2016 – 2019 επιχορηγείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Ξενώνας Πολίχνη: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση για παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες, από 8 ετών. Πραγματοποιείται σε κατοικία στο Χαλάνδρι. Λειτουργεί από το 1996.
Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Λίλιαν Βουδούρη»: Το πρώτο σπίτι στην Ελλάδα, δομημένο ειδικά για την κατοίκηση, εφ’ όρου ζωής, ανθρώπων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Βρίσκεται στο Πικέρμι. Λειτουργεί από το 2012.

Μέσα από το συνεχή κύκλο ανίχνευσης των αναγκών των άμεσα και έμμεσα ωφελούμενων μας, της καθιέρωσης στόχων και της επανεξέτασης τους έχουμε επί χρόνια επιτύχει την ικανοποίηση όχι μόνο των ωφελούμενων των δράσεων μας, αλλά και όλων όσοι εργάζονται ή προσφέρουν στήριξη με κάθε τρόπο στη δράση μας.

Το 2005, σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς συνέβαλε στην καταγραφή στοιχείων για τα άτομα με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες σε πανελλαδική κλίμακα.

Το 2006 η Αμυμώνη στήριξε και συνέβαλε στην ίδρυση του Συλλόγου Γονέων παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, συνέβαλε ενεργά με εκπαίδευση, συμβουλευτική και εποπτεία για την ίδρυση του Κέντρου Ημέρας του Συλλόγου στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, το 2013.

Info

Αμυμώνη
Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων
με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες

Λ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικάνικη Βάση), Τ.Θ. 73842
Εmail: amymoni@otenet.gr
Τηλ.: 210 9631441, 210 9630244
Fax: 210 9632549

www.amimoni.gr