Μια ιδιαίτερη χρονιά προσφοράς για τους άπορους της Αθήνας

Το 2020 ήταν η χρονιά που άλλαξε τα δεδομένα για όλη την ανθρωπότητα. Ολόκληρος ο πλανήτης περιδινήθηκε και εξακολουθεί να στροβιλίζεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς πανδημίας, μιας συνεχιζόμενης υγειονομικής, και συνακόλουθα κοινωνικοοικονομικής κρίσης, οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν πλήρως αποτυπωθεί και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και τα χρόνια που έπονται. 

Ιδιαίτερο, αλλά από μια άλλη σκοπιά, αυτή της διαρκούς ανάπτυξης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο ήταν το 2020 και για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.). 

Στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, το Κ.Υ.Α.Δ.Α., όχι μόνο δεν περιόρισε τη δράση του, αλλά αντιθέτως την επεξέτεινε, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, που επλήγησαν δυσανάλογα από την κρίση. Ανθρώπων που αντιμετωπίζουν με περίσσεια ψυχικού σθένους τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής, οι οποίοι προσπαθώντας να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, ζητούν καθημερινά τη βοήθειά μας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο οι εγγραφές αυξήθηκαν στη διάρκεια του 2020 κατά 21%, ενώ το Κοινωνικό μας Φαρμακείο χορήγησε 1.842 νέες κάρτες σε άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας για τη δωρεάν προμήθεια φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Συνολικά, εντός του 2020, 4.269 άνθρωποι επωφελήθηκαν από το Κοινωνικό μας Φαρμακείο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, το επιστημονικό προσωπικό της Κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (Πειραιώς 35) υποδέχθηκε 16.176 άτομα, 39% περισσότερα από το 2019 και ανταποκρίθηκε άμεσα σε κάθε ανάγκη όσων προσήλθαν στην υποδοχή, είτε ατομικά είτε με τις οικογένειές τους. 

Χιλιάδες άτομα και οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας επωφελήθηκαν από τα προγράμματα και τις δομές του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης. 

Για τον σκοπό αυτό, το Κ.Υ.Α.Δ.Α., μέσω του Γραφείου Χορηγιών του, ανέπτυξε σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

Αναγνωρίζοντας πολύ πρώιμα τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η κρίση και το ισχυρό πλήγμα που επέφερε η πανδημία στο σύνολο του πληθυσμού, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και όχι μόνο ενίσχυσε σημαντικά τις παροχές του προς τους εγγεγραμμένους ωφελούμενούς του, αλλά δημιούργησε και δύο νέα, ειδικά προγράμματα αποκλειστικά για οικογένειες που επλήγησαν από την πανδημία: Ένα που διέθεσε 2.806 πακέτα τροφίμων σε 140 οικογένειες και ένα που διέθεσε 2.276 πακέτα τροφίμων σε 340 οικογένειες.  

Επιπλέον, μέσα από πέντε ξεχωριστά προγράμματα, ποικίλης χρονικής διάρκειας, υποστηρίχθηκαν επιπλέον 1.424 οικογένειες (με περισσότερα από 5.000 μέλη), με δωροεπιταγές συνολικής αξίας 141.968€. Με το σύνολο των προγραμμάτων του το ΚΥΑΔΑ εξυπηρέτησε σχεδόν 30.000 συνανθρώπους μας. 

Τα περισσότερα από τα παραπάνω προγράμματα πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του παλιού φρουραρχείου. Ένα χώρο που τους τελευταίους μήνες μετατράπηκε σε ένα πραγματικό κοινωνικό mall. Ανακαινίσαμε όλους τους χώρους και δημιουργήσαμε νέες δομές. Πλέον στο χώρο υπάρχουν καταστήματα αντρικών, γυναικείων και παιδικών ενδυμάτων, κατάστημα υποδημάτων, κοινωνικό παντοπωλείο, κόμβος αλληλοβοήθειας, κοινωνικό βιβλιοχαρτοπωλείο και παιχνιδάδικο καθώς και κοινωνικό φαρμακείο. Στόχος μας ήταν να προσφέρουμε περισσότερα σε περισσότερους με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά και μέσα σε 17 μήνες ήδη το καταφέραμε.

Του Γρηγόρη Λέων

* Ο κ. Γρηγόρης Λέων είναι Ιατροδικαστής, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

Πηγή: capital.gr